Omiljena ljetna namirnica s malo kalorija, a puno vode, vitamina i minerala, među najzdravijim je namirnicama svijeta. Ali postoje i situacije kada ona nije za svakoga
Tikvice su pune važnih vitamina, minerala i antioksidansa, imaju mnogo vlakana, malo kalorija, a puno vode, zbog čega su omiljena namirnica tijekom ljeta. Nose naziv svestrane namirnice i kuhinjskog kameleona jer se slažu s nebrojeno mnogo namirnica i mogu se koristiti u svakom receptu, a internet ih broji gotovo tisuću u kojima je sastojak tikvica. Iako ih smatramo povrćem, tehnički su voće koje se bere i jede dok još nije sasvim zrelo.
Ima ih više vrsta, a omiljene su izdužene tikvice koje su se pojavile u talijanskim kuhinjama već 1600-ih, no prvi opis proizvoda s nazivom “tikvice” pojavio se tek početkom 1900-ih. Znanost o prehrani potrudila se izvući čak 12 zdravstvenih dobrobiti koje dobivamo jedući tikvice. Pa tako znamo da imaju visoki sadržaj vlakana i malo kalorija, zbog čega su poželjna namirnica pri mršavljenju, a zbog vlakana potiču rad probave. Zbog obilja vode idealna su namirnica u ljetnoj kuhinji te zamjenjuju tjesteninu. Samo ih stavite u spiralizator, a tako dobivene špagete začinite maslinovim uljem i začinima ili poslužite s laganim umakom.
Bolji vid, čvršće kosti
Tikvice sadrže zeaksantin i nekoliko drugih spojeva koji su važni u sprječavanju oksidativnog stresa. To, pak, može smanjiti rizik od nastanka raka. Bogate su i vitaminom B6, za koji su istraživanja pokazala da može pomoći u regulaciji glukoze u krvi, a čak može pružiti zaštitu da se dijabetes i ne razvije. Poznato je i da je vitamin B6 prirodan i siguran način sprječavanja jutarnjih mučnina. Tikvice su stoga poželjna namirnica tijekom trudnoće.
Nadalje, spojevi kao što su lutein i zeaksantin također štite stanice oka filtriranjem valnih duljina plavog svjetla. Prehrana bogata ovim spojevima može smanjiti rizik od razvoja katarakte ili drugih zdravstvenih problema povezanih s očima.
– Većina ljudi, razmišljajući o hrani koja je dobra za kosti, najprije pomisli na mliječne proizvode i možda na orašaste plodove i sjemenke, ali i povrće poput tikvica vrijedna je komponenta za izgradnju i održavanje zdravih kostiju. Prednost tikvica je u tome što osiguravaju čitav spektar hranjivih tvari važnih za zdravlje kostiju, a ne samo kalcij. Vrlo su dobar izvor magnezija i fosfora, dvaju minerala važnih za koštanu masu. Također su izvanredan izvor mangana i vrlo dobar izvor bakra, a ta dva minerala sudjeluju u metabolizmu kostiju – naveo je biolog i jedan od pionira zdrave prehrane, inače rođeni Splićanin, George Mateljan, koji je tikvice uvrstio u sto najzdravijih namirnica svijeta.
Za srce, štitnjaču, prostatu
Bogata i hranjiva namirnica kao što je tikvica ima još jednu važnu korist – poboljšava zdravlje srca. Vitamin C, kojeg ima dosta u tikvicama, snažan je antioksidans koji uz to što pomaže očuvati stanice i čini ih otpornijima na razvoj raka, blagotvorno djeluje na srce i krvne žile. Štiti LDL kolesterol od oksidacije i tako zaustavlja aterosklerozu. Tikvice sadrže i vitamin A, koji također sprečava oksidaciju LDL kolesterola.
– Dobar su izvor magnezija i kalija, koji pomažu u regulaciji krvnog tlaka. Uz sve navedeno, konzumirajući tikvice svojem srcu i krvnim žilama omogućit ćete uživanje u prehrambenim vlaknima, folnoj kiselini, vitaminu B6, a to je sve potrebno našem krvožilnom sustavu – napisao je pokojni Mateljan. Jedna šalica tikvica u samo 36 kalorija sadrži čak deset posto dnevne preporučene vrijednosti čak pet hranjivih tvari – mangana, vitamina C i A, magnezija i prehrambenih vlakana. Tikvice su stoga izvrsna pomoć u mršavljenju. Polifenoli i vitamin C potiču bolje funkcioniranje štitnjače i nadbubrežne žlijezde. Uz sve to, tikvicama su znanstvenici pripisali i blagotvorno djelovanje na smanjenje upale zbog protuupalnih omega-3 masnih kiselina, podizanje energije zahvaljujući vitaminima B1 i B2, željezu i niacinu, jačanje imunosnog sustava jer sadrže i cink, te bolji san jer sadrže triptofane. Istraživanja su pokazala i da ekstrakti sjemenki tikvica mogu pomoći u ograničavanju hiperplazije prostate.
Iako su tikvice dostupne su tijekom cijele godine, vrhunac njihove sezone je od lipnja do kolovoza. U tim su mjesecima najukusnije, sadrže najviše hranjivih tvari i najjeftinije su. Putujući mediteranskim zemljama može se vidjeti kako se ovo svestrano povrće priprema na različite načine, a stavlja se u sve – od jutarnje kajgane, ručka, pa sve do večera i deserta. Rolice, lađice, u hummusu, umaku s jogurtom, rižotu, smjesi za palačinke, kolaču od kakaa, na roštilju, u juhi, naribane u vege burgeru, sirove u salati… nema jela s kojima se ne slažu. Tradicionalno, u mediteranskoj prehrani kratko se pirjaju i začine jednostavnim preljevom od ekstra djevičanskog maslinovog ulja, soka od limuna, morske soli, papra i češnjaka. Tikvice su i ključni sastojak ratatouillea, gulaša od povrća. U kuhinji gdje su Turci ostavili trag (bivše Osmansko Carstvo) tikvice se često pune rižom, lukom, rajčicom, a ponekad i mesom i nazivaju se “dolma”. Popularan je i “kavijar od tikvica” (u Rusiji i Ukrajini), namaz pečenih tikvica, mrkve, luka i paste od rajčice.
Zamke koje kriju tikvice
Sve je popularnije koristiti tikvice kao zamjenu za tjesteninu ili druge ugljikohidrate, što je osobito dobro oboljelima od šećerne bolesti i onima koji su na keto prehrani. Ne podiže šećer u krvi, a smanjuje broj kalorija po obroku, ali zamka se može kriti ako koristite umake bogate kalorijama i mastima. Stoga se onima koji su na dijeti savjetuje jesti manje kaloričan umaki.
Kad su gorke, nemojte ih jesti sirove. Tikvice povremeno sadrže otrovne cucurbitacine, što ih čini gorkima (kao i bundeve i krastavce) i uzrokuje probavne smetnje. Tikvice u vrtu imaju niske razine toksina i sigurne su za jelo, međutim ukrasne bundeve mogu imati visoku razinu cucurbitacina, a mogu unakrsno oploditi jestive, pa svako takvo sjeme koje vrtlar koristi za uzgoj hrane u sljedećoj sezoni može potencijalno proizvesti gorko i toksično povrće. Suho vrijeme ili nepravilno zalijevanje također mogu pogodovati nastanku toksina.
Još jedan potencijalni razlog za zabrinutost je taj što su alergije na tikvice iznenađujuće česte. Tikvice (kao i lubenice i banane) često dolaze u križnoj alergiji, što znači da ih osobe koje su alergične na ambroziju trebaju izbjegavati. Simptomi koji se mogu javiti najčešće su mučnina i proljev te pogoršani simptomi alergijskog rinitisa jer imunosni sustav “pobrka” proteine iz hrane s peludom. Zbog toga oboljeli od peludne alergije imaju veće šanse da razviju alergiju i na sirovo povrće, voće i orašaste plodove. No, dobra vijest je da se većina alergenskih proteina iz voća i povrća može uništiti kuhanjem.
Oni koji su skloniji razviti neugodne nuspojave nakon sirovog povrća uživat će više u kuhanim tikvicama. Naime, tikvice sadrže celulozu, vrstu netopljivih vlakana. Većini to neće predstavljati nikakav problem, ali moglo bi onima kojima tikvice uzrokuju nadutost. I onima koji pate od sindroma iritabilnog crijeva previše netopljivih vlakana može uzrokovati probleme u gastrointestinalnom traktu. Kada jedete sirove tikvice, bakterije se u crijevima hrane celulozom i, uz enzime, pomažu u razgradnji, no oslobađaju metan, koji onda može uzrokovati nadutost ili nakupljanje plina. No, imajte na umu da kuhanjem povrće postaje lakše probavljivo.
Marc Andreessen, vodeći američki kapitalist za upravljanje rizicima, usporedio je lansiranje DeepSeekovog modela R1 prošlog ponedjeljka s ključnim trenutkom u…