usnkrajina: 17-12-2024 | 10:14 | Kategorija:
I sami znate kako je piletina od davnina omiljeni izbor u mnogim kuhinjama, a za našeg snimatelja, fotografa, food blogera i autora stranice Darkova web kuharica Darka Kontina ona ima posebno mjesto. On na nju, naime, ne gleda samo kao na sastojak, nego i kao na simbol obiteljske tradicije i kulinarske baštine. Darko, koji dolazi iz prigorskog kraja, često pronalazi inspiraciju upravo u domaćim receptima koje je naslijedio od obitelji, ali im uvijek daje svoj moderan “tač”.
“Shvatio sam da je puno jela iz raznih dijelova Hrvatske slično, samo imaju različite nazive. Ali, u osnovi, to je ista tradicija koju su njegovale naše mame i bake”, objašnjava Darko kojemu je upravo ta misao bila polazišna točka za pet recepata koje je pripremio s Međimurskim piletom. Nakon što smo vam otkrili njegov recept za pile sa ščipancima, ovoga vam puta donosimo njegov recept za piletinu u umaku od šumskih gljiva.
Jedan je to od onih recepata koje rado priprema kad mu se jede nešto baš jako fino i utješno. Prednost ovog jela je i što je brzo gotovo – mogli smo vidjeti iz prve ruke, a uz veću količinu sastojaka imat ćete odličan ručak za dva dana.
I sami znate kako je piletina od davnina omiljeni izbor u mnogim kuhinjama, a za našeg snimatelja, fotografa, food blogera i autora stranice Darkova web kuharica Darka Kontina ona ima posebno mjesto. On na nju, naime, ne gleda samo kao na sastojak, nego i kao na simbol obiteljske tradicije i kulinarske baštine. Darko, koji dolazi iz prigorskog kraja, često pronalazi inspiraciju upravo u domaćim receptima koje je naslijedio od obitelji, ali im uvijek daje svoj moderan “tač”.
“Shvatio sam da je puno jela iz raznih dijelova Hrvatske slično, samo imaju različite nazive. Ali, u osnovi, to je ista tradicija koju su njegovale naše mame i bake”, objašnjava Darko kojemu je upravo ta misao bila polazišna točka za pet recepata koje je pripremio s Međimurskim piletom. Nakon što smo vam otkrili njegov recept za pile sa ščipancima, ovoga vam puta donosimo njegov recept za piletinu u umaku od šumskih gljiva.
Jedan je to od onih recepata koje rado priprema kad mu se jede nešto baš jako fino i utješno. Prednost ovog jela je i što je brzo gotovo – mogli smo vidjeti iz prve ruke, a uz veću količinu sastojaka imat ćete odličan ručak za dva dana.
PILETINA U UMAKU OD ŠUMSKIH GLJIVA
Trebat će vam:
600 g pilećeg filea, Međimursko pile
300 g šumskih gljiva
1 luk, srednje velik
150 ml pilećeg temeljca
200 ml vrhnja za kuhanje
30 g maslaca ili ulja
sol i papar po ukusu
200 g riže
20 g svježeg peršina, sjeckanog
300 g glatkog brašna
2 jaja ili 110 ml vode
sol
Objavio: usn krajina