usnkrajina: 17-12-2024 | 10:14 | Kategorija:

Nikad više suha piletina! Tajna nije samo u umaku, imamo recept za baš fino jelo

I sami znate kako je piletina od davnina omiljeni izbor u mnogim kuhinjama, a za našeg snimatelja, fotografa, food blogera i autora stranice Darkova web kuharica Darka Kontina ona ima posebno mjesto. On na nju, naime, ne gleda samo kao na sastojak, nego i kao na simbol obiteljske tradicije i kulinarske baštine. Darko, koji dolazi iz prigorskog kraja, često pronalazi inspiraciju upravo u domaćim receptima koje je naslijedio od obitelji, ali im uvijek daje svoj moderan “tač”.

“Shvatio sam da je puno jela iz raznih dijelova Hrvatske slično, samo imaju različite nazive. Ali, u osnovi, to je ista tradicija koju su njegovale naše mame i bake”, objašnjava Darko kojemu je upravo ta misao bila polazišna točka za pet recepata koje je pripremio s Međimurskim piletom. Nakon što smo vam otkrili njegov recept za pile sa ščipancima, ovoga vam puta donosimo njegov recept za piletinu u umaku od šumskih gljiva.

Jedan je to od onih recepata koje rado priprema kad mu se jede nešto baš jako fino i utješno. Prednost ovog jela je i što je brzo gotovo – mogli smo vidjeti iz prve ruke, a uz veću količinu sastojaka imat ćete odličan ručak za dva dana.

I sami znate kako je piletina od davnina omiljeni izbor u mnogim kuhinjama, a za našeg snimatelja, fotografa, food blogera i autora stranice Darkova web kuharica Darka Kontina ona ima posebno mjesto. On na nju, naime, ne gleda samo kao na sastojak, nego i kao na simbol obiteljske tradicije i kulinarske baštine. Darko, koji dolazi iz prigorskog kraja, često pronalazi inspiraciju upravo u domaćim receptima koje je naslijedio od obitelji, ali im uvijek daje svoj moderan “tač”.

image

“Shvatio sam da je puno jela iz raznih dijelova Hrvatske slično, samo imaju različite nazive. Ali, u osnovi, to je ista tradicija koju su njegovale naše mame i bake”, objašnjava Darko kojemu je upravo ta misao bila polazišna točka za pet recepata koje je pripremio s Međimurskim piletom. Nakon što smo vam otkrili njegov recept za pile sa ščipancima, ovoga vam puta donosimo njegov recept za piletinu u umaku od šumskih gljiva.

Jedan je to od onih recepata koje rado priprema kad mu se jede nešto baš jako fino i utješno. Prednost ovog jela je i što je brzo gotovo – mogli smo vidjeti iz prve ruke, a uz veću količinu sastojaka imat ćete odličan ručak za dva dana.

image

PILETINA U UMAKU OD ŠUMSKIH GLJIVA

Trebat će vam:
600 g pilećeg filea, Međimursko pile
300 g šumskih gljiva
1 luk, srednje velik
150 ml pilećeg temeljca
200 ml vrhnja za kuhanje
30 g maslaca ili ulja
sol i papar po ukusu
200 g riže
20 g svježeg peršina, sjeckanog
300 g glatkog brašna
2 jaja ili 110 ml vode
sol

Objavio: usn krajina