usnkrajina: 27-09-2024 | 09:41 | Kategorija: aktualnosti

ZASJEDALA VLADA USK: Usvojene izmjene Zakona o prijavljivanju imovine nosilaca javnih funkcija, donesene važne odluke za kapitalne projekte i privredu, usvojeni kriteriji za izvršenje obaveza kantona prema pravosnažnim sudskim odlukama

Vlada Unsko-sanskog kantona održala je dvije sje­dnice a na­jbitnija stvar koja je usvojena jeste Prijedlog Zakona o izmjenama Zakona o prijavljivanju i postupku provjere podataka o imovini nosilaca javnih funkcija. Ovaj prijedlog, koji se odnosi na proširenje obaveza prijavljivanja imovine na šire krugove srodnika nosilaca funkcija, uslijedio je na­kon zabrinutosti iznesenih u podnesku Delegacije Evropske unije, Amba­sade SAD-a i Misije OSCE-a u BiH. Prijedlog zakona upućen je Skupštini USK na razmatranje po skra­ćenom postupku.

Kapitalni grantovi i poticaji
Vlada je također razmotrila i donijela neko­liko važnih odluka, uklju­čujući usvajanje Programa utroška sredstava za kapitalne grantove drugim ni­voima vlasti, za koji je Ministarstvo poljo­privre­de, vodoprivrede i šuma­rstva izdvojilo 316.500 KM iz fondova prikupljenih putem vodnih naknada. Mi­nistar Mehmed Ćena­nović izjavio je da će sre­dstva biti usmjerena na projekte iz oblasti upra­vljanja vodnim resursima.

Na prijedlog ministra privrede Armina Karda­ševića, donesen je Pravi­lnik o provođenju Progra­ma poticaja razvoja male privrede, čime se osigurava jednakopravnost prilikom dodjele sredstava za una­pređenje male privrede. Dodatno, Vlada je izdvojila 15.000 KM za rad Centra za razvoj inklu­zivnih praksi u Cazinu, čime je pružena podrška inkluzivnom obrazovanju

Tokom sjednice, ime­novan je Amel Alagić za novog direktora Kantona­lnog zavoda za prostorno uređenje i planiranje, te su usvojeni kriteriji za izvršenje obaveza Unsko-sanskog kantona prema pravosnažnim sudskim odlukama. Predviđeno je izdvajanje 6,5 miliona KM iz budžeta USK za 2024. godinu u svrhu izvršenja tih obaveza.

Javni poziv imaocima pravosnažnih sudskih odlu­ka da prijave svoja potra­živanja biće dostupan na web stranici Vla­de.

Objavio: usn krajina