AMERIČKI PREDSJEDNIK OTKLONIO SUMNJU: Putin bi stvarno mogao upotrijebiti taktičko nuklearno oružje

Objavljeno: 20-06-2023 | 12:12

AMERIČKI PREDSJEDNIK OTKLONIO SUMNJU: Putin bi stvarno mogao upotrijebiti taktičko nuklearno oružje
Ipak, ovdje treba naglasiti da, iako se radi o nuklearnom oružju, ono je, kako i ime kaže taktičkog karaktera, što znači da ne bi imalo veći utjecaj na šire područje

Biden je prethodno osudio raspoređivanje oružja u Bjelorusiji nazvavši taj potez Rusije krajnje neodgovornom

Američki predsjednik Joe Biden izjavio je u ponedjeljak da je prijetnja ruskog predsjednika Vladimira Putina upotrebom taktičkog nuklearnog oružja “stvarna”. Prethodno je Biden u subotu osudio rusko raspoređivanje takvog oružja u Bjelorusiji nazvavši taj potez Rusije “krajnje neodgovornom”, piše Reuters.

“Kada sam prije otprilike dvije godine bio ovdje i rekao da sam zabrinut zbog presušivanja rijeke Colorado, svi su me gledali kao da sam lud”, rekao je Biden grupi donatora u Kaliforniji u ponedjeljak. “Gledali su me kao kad sam rekao da se brinem oko Putinove upotrebe taktičkog nuklearnog oružja. To je stvarno”, dodao je.

Prošle sedmice je bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko rekao da je njegova zemlja počela preuzimati rusko taktičko nuklearno oružje, te dodao da su neka od tiih oružja tri puta snažnija od atomskih bombi koje su SAD bacile na Hirošimu i Nagasaki 1945.

Raspoređivanje je prvi ruski potez takvih bojevih glava – manjeg dometa, manje moćnog nuklearnog oružja koje bi se moglo koristiti na bojnom polju – izvan Rusije od pada Sovjetskog Saveza. Rusija je u maju odbacila Bidenovu kritiku svog plana za raspoređivanje taktičkog nuklearnog oružja u Bjelorusiji, rekavši da je SAD decenijama raspoređivala takvo nuklearno oružje u Evropi.

Analitičari iz Instituta za proučavanje rata (ISW) ne slažu se s Bidenom oko rizika koje predstavlja raspoređivanje ruskog nuklearnog oružja u Bjelorusiji.

“ISW je dugo procjenjivao da će Rusija vjerojatno zadržati taktičko nuklearno oružje u Bjelorusiji kako bi de facto konsolidirala kontrolu nad Bjelorusijom, ali vrlo mala je vjerojatnost da će to raspoređivanje imati utjecaja na ratištu u Ukrajini”, smatraju u ISW-u.

Objavio: usn krajina

IMPRESSUM

Kontakt - telefon

REDAKCIJA: +387 37 228-409; FAX: 224-103

MARKETING: +387 37 226-485

RAČUNOVODSTVO:TEL/FAX: +387 37 226-488

Unsko-sanske novine [PRINTANI MEDIJ] sedmične su novine, izlaze petkom

Radimo svakim danom od 08:00 - 15:00, osim dane vikenda i praznika

Tekstove za sjećanje i posljednje pozdrave možete dostaviti do srijede do 12:00

ADRESA: Bihać, 502. viteške brigade bb (Kulturni centar u gradskom parku)


List je registrovan kod Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta F BiH pod brojem 563/96.


PDV broj: 263024120002


Reg. broj: 4263024120002

Račun broj:
3385002200568303 kod UniCredit Zagrebačka banka d.d.
e:mail - WEB

usnkrajina@usnkrajina.com.ba

e:mail - REDAKCIJA

usnovine@bih.net.ba

prava pridržana

© usnkrajina.com.ba | 2023.

web-razvoj i dizajn: Osman D.