19/07/2024

BICIKLIZAM: ODRŽAN TREĆI PO REDU GRAND PRIX “BIHAĆ 2024”: Sve pohvale Bihaću za domaćinstvo, učestvovala 73 takmičara iz 10 zemalja

Objavljeno: 05-07-2024 | 09:04

BICIKLIZAM: ODRŽAN TREĆI PO REDU GRAND PRIX “BIHAĆ 2024”: Sve pohvale Bihaću za domaćinstvo, učestvovala 73 takmičara iz 10 zemalja

U C-1 za juniorke treće mjesto osvojila Dragana Matić (BK “Ljubuški”), dok je Anes Ćehajić (BBK “Daj Krug” Bihać) u kategori junior u C 1 osvojio šesto mjesto

U Bihaću je proteklog vikenda u organizaciji Biciklističkog saveza BiH i odličnoj tehničkoj organizaciji Brdsko biciklističkog kluba “Daj Krug” iz Bihaća održana biciklistička utrka. Treći po redu Grand Prix “Bihać 2024”, vožen je na već prepoznatljivoj stazi Zavalje/Plješevica, a nakon dodjele medalja Bihać se po riječima učesnika može pohvaliti da je postao prepoznatljiv i veoma atraktivan biciklistički centar u regionu, za što su svakako zaslužni članovi kluba “Daj Krug” koje predvodi Adnan Mekić, selektor reprezentacije BiH.

Na stazi u Bihaću pojavili su se takmičari iz Njemačke, Austrije, Italije, Hrvatske , Slovenije, Mađarske, Makedonije, Češke i BiH, Ukrajine. Vožene su tri utrke i to: Trka klase 1 , UCI C1 u elit i juniorskoj kategoriji. Od prijavljenih 100 takmičara ukupno 73 su uspjela startati u svojim kategorijama i disciplinama. Utrka u Bihaću bila je kvalitetna i dosta izjednačena, obzirom da su se sa ove utrke skupljali bodovi za Svjetski biciklistički poredak u disciplini Cross country Olympics – XCO. Nastupi takmičara iz BiH bodovali su se za Premijer ligu BiH u brdskom biciklizmu.

U glavnoj utrci UCI C 1 u muškoj konkurenciji vozilo se na stazi 25,80 km. Nastupilo je 15 takmičara. Najbolji rezultat i prvo mjesto osvojio je Rok Naglič (Calcit Bike Team) sa vremenom 1:16:01. Drugo mjesto osvojio je František Hojka (Exspres CZ BMD Team) sa vremenom 1:17:11. Treće mjesto osvojio je
Peat Weinberg (Team Ischgl Simplon) sa vremenom 1:17:15. Takmičar Hasan Čaušević (BBK “Daj Krug”) nije uspio završiti utrku.

Muškarci juniori u C 1 utrci vozili su na stazi dužine 17,20 km. U konkurenciji 12 takmičara najbolji rezultat i prvo mjesto osvojio je Jakub Mušalek (Head Pro Team Opava) sa ostvarenim vremenom od 0:52:38. Drugo mjesto osvojio je Enrico Neri (Velo Club Meduna), dok je treće mjesto osvojo njegov klupski kolega Mattia Schievenin. Bišćanin Anes Ćehajić (BBK “Daj Krug” Bihać) u ovoj kategoriji osvojio je šesto mjesto sa ostvarenim vremenom od 1:08:53. Dva takmičara (BBK “Daj Krug”) Elvan Tulić i Kenan Čavkić uspjeli su završiti utrku dok takmičar Amar Kadrić nije završio utrku.

U utrci Amateri B vožena je utrka od 8, 6 kilometara. Najbolji rezultat ostvario je David Maličević (BK “Challenge”) sa vremenom 0:37:15. Drugo mjesto osvojio je Anđelo Vlasenko (BK “Kozara”) a treće Ivan Jozić (BK “Ljubuški”). U konkurenciji Amateri C najbolji rezultat ostvario je Elvir Saračević.
Na istoj dužini staze u kategoriji U-15 muški najbolji rezultat ostvario je Ivano Hrelja (BK “Žminj”) sa vremenom 0:37:44. Drugo mjesto sa zaostatkom od oko četiri minute osvojio je Đorđe Maličević (BK “Challenge”), dok je treće mjesto osvojio Marko Cekerovski (VK “Oxygen”).U ovoj kategoriji četvrtu poziciju osvojio je Džan Mekić (BBK “Daj Krug” Bihać) sa vremenom 0:49:48. U kategoriji U-15 žene bez konkurenciji prvo mjesto osvojila je je Klara Mašić (BK “Orlov Krug”) sa vremenom 0:43:09. U utrci C-1 za žene na stazi 21, 50 km najbolji rezultat ostvarila je Maria Sukhopalova (Carbonhuba) sa vremenom 1:23:11. Drugo mjesto osvojila je Maria Naglič (Calcik Bike Team), dok je treće mjesto osvojila Dora Čičin-Šain ( BBK “Orlov Krug”). Bišćanka Sara Srabović (BBK “Daj Krug”) nije uspjela završiti utrku. U C-1 za juniorke vozilo se na stazi od 12,90 km prvo mjesto osvojila je Anastasiia Rubanenko (Ukrajina) sa vremenom 0:51:32, Drugo mjesto osvojila je Anabel Hutter (RTS Bikekids Reifentankst) dok je treće mjesto osvojila Dragana Matić (BK “Ljubuški”).

U kategoriji U-17 muški na stazi dužine 12,9 km prvo mjesto osvojio je Nejc Teran (Calcit Bike Team) sa vremenom 0:43:38. Drugo i treće mjesto osvojile su njegove klupske kolege Jaka Tominšek i Maks Majnik. U konkurenciji žena na stazi 8,9 km u kategoriji U-17 bez konkurencije rezultat za prvo mjesto ostvarila je Hena Šabanić (BK “Puls” Sarajevo) sa vremenom 0:44:52.
U kategoriji Master B na stazi dužine 8,6 km prvo mjesto osvojio je Tihomir Šatrović (BK “Titan” Pakrac) sa vremenom 0:33:32. Drugo mjesto osvojio je Mirjan Krizmanić (BK MTB “Istra” Pazin) , dok je treće mjesto osvojio Nikola Stojinić (BK “Kozara”). U kategoriji Master C prvo mjesto osvojio je Krešimir Pavičić (BBK “Požega”) sa vremenom 0:40:08. Drugo mjesto osvojio je Mario Čičin-Šain ( BBK “Orlov Krug”), a treće Aleksandar Spaić (BBK “Vučji Zub” Trebinje).

Objavio: usn krajina