BIHAĆ BILJEŽI NAJUSPJEŠNIJU TURISTIČKU SEZONU: Rekordna godina po broju posjeta

Objavljeno: 24-08-2023 | 09:17

BIHAĆ BILJEŽI NAJUSPJEŠNIJU TURISTIČKU SEZONU: Rekordna godina po broju posjeta
Pored zavidnih ljepota koje su osnov dolazaka turista u naš grad, brojne turiste je privukao i bogat kalendar ljetnih dešavanja. Bez premca NP “Una” je ono što privlači najveći broj turista ali su tu i brojni drugi sadržaji: manifestacije, izložbe, predstave, koncerti, sportska natjecanja, koji su “doveli” značajan broj posjetilaca

Nakon gotovo dvogodišnje pauze, zbog pandemije koronavirusa, grad Bihać je u turističkom smislu ponovo oživio. Značajan broj posjetilaca zabilježen je već u protekloj godini a prema trenutnim podacima ova bi godina mogla biti rekordna. Na to upućuju zvanične brojke prijavljenih gostiju. Posjećenost je zasigurno i veća jer znamo da ove “zvanične” brojke ne odražavaju realno stanje na terenu.

To nam je potvrdio i Amarildo Mulić, direktor JP Nacionalni park “Una” Bihać, poduzeća koje osim što radi na zaštiti i očuvanju prirodnih vrijednosti, paralelno radi i na stvaranju uvjeta za razvoj održivog turizma u području nacionalnog parka kroz uređenje posjetilačkih zona: Štrbački buk, Kulen-Vakuf i Martinbrod, koje su ujedno i najatraktivnije na ovom zaštićenom području.

Sa skromnih 2.500 posjetilaca u 2011. broj turista u 2022. dostigao cifru od 128.000

– Radimo kontinuirano na promociji NP “Una” i svih njegovih vrijednosti, turističkoj ponudi ne samo NP već i cjelokupnog područja, kako grada Bihaća tako i Unsko-sanskog kantona. Prisutni smo na najznačajanijim sajmovima u Bosni i Herecgovini i regionu ali i nekim eminentnim tržištima u Evropi. Konstantno smo u komunikaciji sa partnerima, turističkim operaterima, agencijama i na taj način promoviramo naše potencijale. Kroz period od 12 godina, tj. od početka rada JP NP “Una” Bihać, definitivno se potvrdilo i dokazalo da je NP “Una” postao nezaobilazan faktor kada je privredni razvoj ovog dijela BiH u pitanju. NP “Una” je sada među pet najatraktivnijih bh. turističkih destinacija. Ono što sam govorio 2011. godine, da će za određen vremenski period, NP “Una” postati generator razvoja ovog dijela Bosne i Hercegovine, posebno turističko-ugostiteljskog sektora, odnosno uslužnog sektora, se i potvrdilo. Tu su mnogobrojni indikatori na terenu. U međuvremenu je došlo do, slobodno mogu reći desetorostrukog povećanja, smještajnih kapaciteta na području NP, grada Bihaća i USK tako da sada imamo preko 500 smještajnih jedinica koje se nude, odnosno prodaju na internet platformama. Turizam na području grada Bihaća, kao grana privrede, bez obzira na statističke pokazatelje koji nisu usklađeni sa realnim stanjem, odnosno ciframa kada je u pitanju turistička djelatnost, turistički promet i turistička potrošnja, slobodno možemo reći da je jedna od najvažnijih grana privrede u ovom dijelu BiH, ističe Mulić.

Nermina Piralić

Više u štampanom izdanju Unsko-sasnkih novina Krajine u petak, 25. augusta 2023.

Objavio: usn krajina

IMPRESSUM

Kontakt - telefon

REDAKCIJA: +387 37 228-409; FAX: 224-103

MARKETING: +387 37 226-485

RAČUNOVODSTVO:TEL/FAX: +387 37 226-488

Unsko-sanske novine [PRINTANI MEDIJ] sedmične su novine, izlaze petkom

Radimo svakim danom od 08:00 - 15:00, osim dane vikenda i praznika

Tekstove za sjećanje i posljednje pozdrave možete dostaviti do srijede do 12:00

ADRESA: Bihać, 502. viteške brigade bb (Kulturni centar u gradskom parku)


List je registrovan kod Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta F BiH pod brojem 563/96.


PDV broj: 263024120002


Reg. broj: 4263024120002

Račun broj:
3385002200568303 kod UniCredit Zagrebačka banka d.d.
e:mail - WEB

usnkrajina@usnkrajina.com.ba

e:mail - REDAKCIJA

usnovine@bih.net.ba

prava pridržana

© usnkrajina.com.ba | 2023.

web-razvoj i dizajn: Osman D.