BIHAĆ: Plakete braniocima–oslobodiocima grada

Objavljeno: 23-06-2023 | 09:39

BIHAĆ: Plakete braniocima–oslobodiocima grada
Prigodnim sadržajima Bihać se i ove godine prisjetio ratnog perioda, prije svega svojih branilaca koji su 1.201 dan, u totalnoj blokadi odolijevali daleko jačem neprijatelju

Povodom Dana branilaca Bihaća u Muzeju prvog zasjedanja AVNOJ-a održana je svečana sjednica na kojoj su uručene plakete braniocima-oslobodiocima grada Bihaća. Sjednicu je otvorio predsjedavajući Gradskog vijeća Zulfikar Handukić čestitajući Dan branilaca i upućivanjem zahvale svima onima koji su omogućili da Bihać danas ima slobodu.

Franjo Grgić, dozapovjednik Hrvatskog vijeća obrane Regije Bihać i Hamdija Abdić, ratni komandant 502. Viteške brigade prisjetili su se 16. juna 1992. godine opisujući ključne događaje i odbranu od agresorskog napada koji je tog dana krenuo u tri pravca, odnosno prema Golubiću, Orljanima i Čekrlijama.

Dan branilaca je u ime Vlade Unsko-sanskog kantona čestitao ministar unutrašnjih poslova USK-a Božidar Živko. Bihaćki gradonačelnik Elvedin Sedić je u svom obraćanju kazao da nikad ne smijemo zaboraviti one koji su dali svoje živote, dijelove tijela i zdravlje u odbrani Bihaća.

 – Ako zaboravimo, prijeti nam opasnost da nam se isto ponovi. Pored toga, moramo nastaviti njihovu borbu. Ovaj put znanjem i kompetencijom. Jer ako ne budemo u tome ustrajni i ne uspijemo, to znači da nismo uspjeli odbraniti one principe za koje su ljudi u tom periodu dali živote, rekao je gradonačelnik Sedić.

Pored toga, gradonačelnik Sedić je naglasio kako se mora misliti posebno na one koji su izgubili najbliže u ratu.

– Zamislite kako je bilo teško ženi koja je izgubila supruga u ratu. Morala se boriti sa svojim bolom, a ujedno odgajati djecu bez oca. I zato svi moramo i sve vas molim da kad god smo u situaciji da na neki način pomognemo, to i učinimo, kazao je Sedić.

Na svečanoj sjednici dodijeljena je 71 plaketa braniocima Bihaća, od toga 13 posthumno.

Plakete su uručili dopredsjedavajuća Gradskog vijeća Lejla Bakrač, vijećnici Hasan Fatkić, Hasan Babić i Sanel Havić, te gradonačelnik Bihaća Elvedin Sedić.

Povodom Dana branilaca položeno je cvijeće na mezarja, groblja i spomen-obilježja,održan je nogometni turnir veterana, obilježen i Dan mjesne zajednice Golubić, a u Kulturnom centru otvorena  je izložba fotografija pod nazivom “1.201 dan” koju je pripremio Husein Hadžić i Arhiv USK-a, a  održana je i premijera dokumentarnog filma „Život pod opsadom”.

Dokumentarni film „Život pod opsadom“ nastao je zahvaljujući bivšim uposlenicima ratne televizije Bihać i uposlenika Arhiva USK-a Huseina Hadžića. Pred novinarom Esadom Budimlićem, dugogodišnjim i vrsnim snimateljem Hasanom Arnautovićem i tv montažerom Matom Klarićem bio je težak zadatak. Iz snimljenog obimnog materijala izdvojiti najvažniji dio o životu građana u periodu 1992.- 1995. godina.

U  Kulturnom centru  prikazan je i  film “Korpus u bijelom” autora Ajše i Muhammeda Pehlića.

Objavio: usn krajina

IMPRESSUM

Kontakt - telefon

REDAKCIJA: +387 37 228-409; FAX: 224-103

MARKETING: +387 37 226-485

RAČUNOVODSTVO:TEL/FAX: +387 37 226-488

Unsko-sanske novine [PRINTANI MEDIJ] sedmične su novine, izlaze petkom

Radimo svakim danom od 08:00 - 15:00, osim dane vikenda i praznika

Tekstove za sjećanje i posljednje pozdrave možete dostaviti do srijede do 12:00

ADRESA: Bihać, 502. viteške brigade bb (Kulturni centar u gradskom parku)


List je registrovan kod Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta F BiH pod brojem 563/96.


PDV broj: 263024120002


Reg. broj: 4263024120002

Račun broj:
3385002200568303 kod UniCredit Zagrebačka banka d.d.
e:mail - WEB

usnkrajina@usnkrajina.com.ba

e:mail - REDAKCIJA

usnovine@bih.net.ba

prava pridržana

© usnkrajina.com.ba | 2023.

web-razvoj i dizajn: Osman D.