BORRELL JE BLAGI OPTIMISTA: “Stavovi oko ZSO još udaljeni, ali postoje znakovi dogovora”

Objavljeno: 03/05/2023. 11:02

BORRELL JE BLAGI OPTIMISTA: “Stavovi oko ZSO još udaljeni, ali postoje znakovi dogovora”

U Bruxellesu je sinoć oko 21 sat završena nova runda dijaloga Beograda i Prištine, uz posredstvo Evropske unije (EU), tokom koje je usvojena Deklaracija o nestalim osobama i predstavljen nacrt statuta Zajednice opština sa srpskom većinom (ZSO), javlja Anadolija.

Deklaracija o nestalim osobama bila je prva tačka dnevnog reda sastanka predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Kosova Albina Kurtija sa visokim predstavnikom za vanjsku i sigurnosnu politiku EU-a Josepom Borrellom, uz podršku specijalnog predstavnika EU-a za dijalog Miroslava Lajčaka.

Vučić je nakon sastanka izjavio da je, kako je kazao, jasno da Priština ne želi da ispuni obavezu o ZSO-u.

“Rekao bih da sam veoma zabrinut, jer po ključnom pitanju, pitanju formiranja ZSO-a, jasno je da Priština ne želi da ispuni obavezu. Meni je jasno, došli smo do zida. To je bilo jasno od trenutka kada je predstavljan Nacrt statuta ZSO-a”, rekao je Vučić.

“Važni, ali simbolični koraci”

Borrell je na odvojenoj konferenciji za novinare poslije sastanka istakao da je vrlo važno da je usvojena Deklaracija o nestalim osobama i predstavljen nacrt statuta o Zajednici opština sa srpskom većinom.

“Konačno smo to postigli, konačno su to postigli. Ovo je važno humanitarno pitanje. Mnoge porodice koje su patile dugo zaslužuju da saznaju sudbinu svojih voljenih. Konačno je došlo vrijeme da se zatvori ova bolna stranica. Ovo je važno poglavlje koje se privodi kraju nakon dugih razgovora”, rekao je Borrell.

Istakao je da su strane poduzele važne, ali simbolične korake u kontekstu dogovora o formiranju Zajednice opština sa srpskom većinom.

“Danas je tim predstavnika sastavljen od kosovskih Srba konačno predstavio stranama prvi nacrt. Ovo nije konačni nacrt, ali imamo sada prvi nacrt statuta o Zajednici opština sa srpskom većinom. Predstavljanje ovog nacrta je važan dio sporazuma”, kazao je Borrell.

Na kraju je izjavio da, kao što se očekivalo, stavovi dvije strane su udaljeni o prirodi Zajednice opština sa srpskom većinom.

“Nisam očekivao ništa drugo. Bio sam siguran da će strane imati različita mišljenja. Iako se ne slažu oko ovog, oni su se složili da počnu pregovore o budućnosti Zajednice opština u bliskoj budućnosti. Želim pozvati obje stane da uđu u ovaj proces konstruktivno i da budu spremni da postignu kompromise. Mi ćemo pomoći u procesu kako bi se postigao konačni dogovor, počevši od nacrta koji je predstavljen danas”, rekao je Borrell na kraju.

Objavio: Unsko-sanske novine Krajina


IMPRESSUM

Kontakt - telefon

REDAKCIJA: +387 37 228-409; FAX: 224-103

MARKETING: +387 37 226-485

RAČUNOVODSTVO:TEL/FAX: +387 37 226-488

ADRESA: Bihać, 502. viteške brigade bb (Kulturni centar u gradskom parku)


List je registrovan kod Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta F BiH pod brojem 563/96.


Račun broj:
3385002200568303 kod UniCredit Zagrebačka banka d.d.
e:mail - WEB

usnkrajina@usnkrajina.com.ba

e:mail - REDAKCIJA

usnovine@bih.net.ba

PDV broj: 263024120002


prava pridržana

© usnkrajina.com.ba | 2015. - 2023.

Reg. broj: 4263024120002