CVIJET SREBRENICE ISPRED ZGRADE UJEDINJENIH NACIJA U NEW YORKU: Zakonom o negiranju genocida ušutkana većina

Objavljeno: 15-06-2023 | 12:14

CVIJET SREBRENICE ISPRED ZGRADE UJEDINJENIH NACIJA U NEW YORKU: Zakonom o negiranju genocida ušutkana većina

– Znamo koja su ta mjesta iz presude protiv Simatovića i Stanišića. Sud pravde je rekao da je Srbija odgovorna što nije spriječila, a vojska i policija Republike srpske je počinila genocid.

Dobili smo obećanje da će Cvijet Srebrenice biti stavljen u vrt ispred UN-a, izjavila je u intervjuu “Jedan” predsjednica Udruženja Pokret majki enklava Srebrenica i Žepa Munira Subašić.

Najavila je da bi se uskoro na dnevnom redu Generalne skupštine UN-a mogla naći Rezolucija o Srebrenici.

Subašić podsjeća da zbog veta Rusije Rezolucija o Srebrenici 2015. godine nije usvojena u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda, te očekuje da bi takva rezolucija mogla biti usvojena u Generalnoj skupštini UN-a.

Rezolucija bi, kaže, pomogla u sprječavanju vrijeđanja majki i zaštiti integriteta presuda Haškog tribunala.

– To bi značilo i za nas, ali i za one koji ne znaju pravu istinu. Mi znamo da mladi i u Srbiji i u entitetu Republika srpska još uvijek ne znaju pravu istinu. Bilo bi dobro da se zaštite presude koje su donesene u Haškom tribunalu.

Drugo, da budemo zaštićene mi majke, da nas više ne vrijeđaju. Ono što je bilo ’95. godine, nijedna gumica na svijetu to ne može izbrisati – govori ova srebrenička majka.

Subašić nije sigurna kada će biti pokrenute tužbe u kojima bi porodice žrtava zatražile odštetu od Srbije, ali, kako tvrdi, neki advokati su im sugerisali da postupci mogu biti pokrenuti odmah.

Argumenti postoje

– Znamo koja su ta mjesta iz presude protiv Simatovića i Stanišića. Sud pravde je rekao da je Srbija odgovorna što nije spriječila, a vojska i policija Republike srpske je počinila genocid.

Imamo argumente, imamo dokaze. Zločin nikad ne zastarijeva, a vidjet ćemo šta će naši advokati reći. Ako oni kažu da krenemo, krenut ćemo – rekla je Subašić.

Naglašava kako joj je glavni tužilac Tužilaštva BiH Milenko Kajganić rekao da neke stvari nisu zakonski dobro riješene da bi mogli biti pokrenuti krivični postupci za negiranje genocida.

Ipak, Subašić ističe da su dopune Krivičnog zakona BiH o zabrani i kažnjavanju negiranja genocida, koje je proglasio bivši visoki predstavnik Valentin Inzko, dale rezultate.

– Ušutkani su mnogi. Ja ne znam da li ste vi kao mediji primijetili, možda su dvojica – trojica ostali da negiraju genocid.

Sa visokim predstavnikom smo o tome razgovarali. Obećao nam je i u Srebrenici, i meni na sastanku u Sarajevu da će on da dovede neke stručnjake iz Njemačke koji će razgovarati sa Tužilaštvom kako će se i na koji način podnijeti tužba – rekla je Subašić.

Objavio: usn krajina

IMPRESSUM

Kontakt - telefon

REDAKCIJA: +387 37 228-409; FAX: 224-103

MARKETING: +387 37 226-485

RAČUNOVODSTVO:TEL/FAX: +387 37 226-488

Unsko-sanske novine [PRINTANI MEDIJ] sedmične su novine, izlaze petkom

Radimo svakim danom od 08:00 - 15:00, osim dane vikenda i praznika

Tekstove za sjećanje i posljednje pozdrave možete dostaviti do srijede do 12:00

ADRESA: Bihać, 502. viteške brigade bb (Kulturni centar u gradskom parku)


List je registrovan kod Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta F BiH pod brojem 563/96.


PDV broj: 263024120002


Reg. broj: 4263024120002

Račun broj:
3385002200568303 kod UniCredit Zagrebačka banka d.d.
e:mail - WEB

usnkrajina@usnkrajina.com.ba

e:mail - REDAKCIJA

usnovine@bih.net.ba

prava pridržana

© usnkrajina.com.ba | 2023.

web-razvoj i dizajn: Osman D.