DONJI KEMENGRAD: „Musalla 2023“

Objavljeno: 01/08/2023. 10:26

DONJI KEMENGRAD: „Musalla 2023“

Na Musalli sultana Mehmeda Fatiha u Donjem Kamengradu kod Sanskoga Mosta klanjanjem džuma-namaza  okončana je centralna svečanost tradicionalne kulturno-vjerske manifestacije “Musalla 2023”. Džumu-namaz je predvodio i hutbu održao izaslanik reisul-uleme Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Nusret ef. Abdibegović, muftija banjalučki. Manifestacija “Musalla” spomen je na prvi susret Bošnjaka s islamom, koji je na ove prostore 1463. godine donio sultan Mehmed Fatih.

Centralna svečanost i ovogodišnje Musalle u Donjem Kamengradu otpočela je defileom barjaktara kroz Sanski Most do obližnjeg spomenika podignutog u čast turskim šehidima pred kojim su barjaktari s delegacijom Republike Turske učenjem fatihe odali počast poginulim pripadnicima Osmanske vojske.

Tradicionalno je upriličen defile barjaktara iz svih džemata Medžlisa Islamske zajednice Sanski Most, a potom upriličeno prigodno prisjećanje na sultana Mehmeda Fatiha koji je sa svojim vojnicima klanjanjem prve džume na Musalli u Donjem Kamengradu prije 560 godina donio Islam na ova prostore.

Manifestaciju je svečano proglasio otvorenom Mirza ef. Žerić, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Sanski Most i ujedno predsjednik Organizacionog odbora. Ovom prilikom on je naglasio značaj ove manifestacije za muslimane u Bosni i Hercegovini i šire, te istakao kako je ovo njegovanje uspomene na naše prve susrete sa islamom.

U sklopu ovogodišnjeg programa  u haremu Hamzibegove džamije održana je izložba kaligrafskih i slikarskih radova naziva Sebiljom do Sane,  autora Munira Tufekčića. U utorak, 25. jula, također u haremu Hamzibegove džamije, upriličena je promocija knjige Putem smrti do slobode, Srebrenica-Tuzla, autora Suvada Ćehića.

Gost na ovoj promociji bio je Ćamil Duraković, potpredsjednik bh. entiteta RS. U  Prijedorskoj ulici održan je koncert ilahija, kasida i bosanskog sevdaha. Ove godine glavni gosti na koncertu bila je vokalna grupa Rejjan iz Sarajeva. Tradicionalno, četvrtak, 27. juli  bio je rezervisan za svojevrsnu duhovnu gozbu i Večer Kur’ana uz učešće hafiza iz Turske, Irana i Bosne i Hercegovine koja se svake godine održava u haremu Sultan Fatihove džamije u Donjem Kamengradu, nakon akšam-namaza.

Ove godine gost predavač na Večeri Kur’ana bio je mr. hafiz Amir-ef. Mahić, gl. imam MIZ Kozarac. U petak, 28. jula održan je centralni događaj Musalle 2023 gdje je, prije zajedničke džume,  upriličen prigodan vjerski program na kojem  su se vjernicima obratili predstavnici vjerskog i društvenog života.

Prema predanju, na ovome istom mjestu je 1463. godine džumu klanjao turski sultan Mehmed el-Fatih, nakon pobjede nad ugarskom vojskom u bici za obližnju utvrdu, te je na tom mjestu dao da se izgradi musalla. Musalle su preteče džamija, a prema nekim podacima na prostoru čitavog Balkanskog poluostrva preostala ih je tek nekolicina.

Musalla u Donjem Kamegradu upisana je u državni registar kulturno- historijskih spomenika od posebnog značaja i pod zaštitom je države, a osim toga danas je jedina aktivna musalla na prostoru čitavog Balkanskog poluostrva.

Objavio: Unsko-sanske novine Krajina


IMPRESSUM

Kontakt - telefon

REDAKCIJA: +387 37 228-409; FAX: 224-103

MARKETING: +387 37 226-485

RAČUNOVODSTVO:TEL/FAX: +387 37 226-488

ADRESA: Bihać, 502. viteške brigade bb (Kulturni centar u gradskom parku)


List je registrovan kod Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta F BiH pod brojem 563/96.


Račun broj:
3385002200568303 kod UniCredit Zagrebačka banka d.d.
e:mail - WEB

usnkrajina@usnkrajina.com.ba

e:mail - REDAKCIJA

usnovine@bih.net.ba

PDV broj: 263024120002


prava pridržana

© usnkrajina.com.ba | 2015. - 2023.

Reg. broj: 4263024120002