DRŽAVNA INSTITUCIJA U NAMJERNO PODREĐENOM POLOŽAJU: Na stranici UIO BiH za unos PDV prijave uz izbor srpskog i hrvatskog jezika, zastave Srbije i Hrvatske

Objavljeno: 20-09-2023 | 08:49

DRŽAVNA INSTITUCIJA U NAMJERNO PODREĐENOM POLOŽAJU: Na stranici UIO BiH za unos PDV prijave uz izbor srpskog i hrvatskog jezika, zastave Srbije i Hrvatske

Iz svega proizilazi da je prekršen najmanje jedan zakon prilikom izrade i puštanja u rad programa UIO Bosne i Hercegovine za elektronski certifikat.

Veliki PDV obveznici u Bosni i Hercegovini od juna ove godine su obavezni PDV prijave podnositi elektronski.

To praktično znači da se PDV prijava dostavlja UIO BIH elektronskim putem upotrebom kvalifikovane elektronske potvrde, pišu Vijesti.ba.

No neki od korisnika ove usluge bili su nemalo iznenađeni oznakama jezičkih opcija koje im se nude pri unosu podataka, odnosno unošenju digitalnog potpisa.

Naime, opcije izbora kod ove usluge su srpski, bosanski, hrvatski i engleski jezik. I tu ne bi bilo ništa sporno da pored opcije odabira srpskog jezika nije postavljena zastava susjedne Srbije, a pored opcije za hrvatski jezik zastava susjedne Hrvatske.

Pored opcije bosanskog jezika naravno jeste zastava Bosne i Hercegovine, kako je to i regulisano zakonom da se “Zastavom Bosne i Hercegovine predstavlja Bosna i Hercegovina i zastava se ističe kao simbol Bosne i Hercegovine”.

Institucije BiH su se zakonima i pratećim uputstvima obavezale da će na internet stranicama institucija Bosne i Hercegovine, a UIO to jeste, objavljivati sadržaje na četiri jezika: bosanskom, hrvatskom, srpskom i engleskom jeziku, ali i da “logo Institucije BiH i ime institucije BiH trebaju biti jasno prikazani, na način na koji je to definirano u Zakonu o grbu Bosne i Hercegovine i Zakonu o zastavi Bosne i Hercegovine. Napokon, zastava BiH predstavlja sve njene narode i građane.

Iz svega proizilazi da je prekršen najmanje jedan zakon prilikom izrade i puštanja u rad programa UIO Bosne i Hercegovine za elektronski certifikat.

Ovaj sramotan čin bez sumnje je namjeran i dolazi u osjetljivo vrijeme političke nestabilnosti, kada se na sve moguće načine u kontinuitetu, pa i na simboličkoj ravni pokušava potkopati sve atribute državnosti Bosne i Hercegovine. Takvo što bilo bi nemoguće da se desi institucijama susjednih ili komšijskih država.

Do sada smo nebrojeno puta bili svjedoci sklanjanja zastave BIH iz institucija BIH, na nivou manjeg bh. entiteta ili pojedinim kantonima kojima upravlja politika HNS-a. No sada očigledno svjedočimo jednoj posve novoj i opasnoj praksi.

Objavio: usn krajina

IMPRESSUM

Kontakt - telefon

REDAKCIJA: +387 37 228-409; FAX: 224-103

MARKETING: +387 37 226-485

RAČUNOVODSTVO:TEL/FAX: +387 37 226-488

Unsko-sanske novine [PRINTANI MEDIJ] sedmične su novine, izlaze petkom

Radimo svakim danom od 08:00 - 15:00, osim dane vikenda i praznika

Tekstove za sjećanje i posljednje pozdrave možete dostaviti do srijede do 12:00

ADRESA: Bihać, 502. viteške brigade bb (Kulturni centar u gradskom parku)


List je registrovan kod Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta F BiH pod brojem 563/96.


PDV broj: 263024120002


Reg. broj: 4263024120002

Račun broj:
3385002200568303 kod UniCredit Zagrebačka banka d.d.
e:mail - WEB

usnkrajina@usnkrajina.com.ba

e:mail - REDAKCIJA

usnovine@bih.net.ba

prava pridržana

© usnkrajina.com.ba | 2023.

web-razvoj i dizajn: Osman D.