“EKSKURZIJA” UNE GUNJAK: Osvojila Posebno priznanje žirija

Objavljeno: 28/08/2023. 01:21

“EKSKURZIJA” UNE GUNJAK: Osvojila Posebno priznanje žirija
Dugometražni prvijenac bh. autorice Une Gunjak doživio je premijeru u Locarnu i osvojio Posebno priznanje žirija. “Ekskurzija” je prikazana i na SFF-u i naravno da smo je gledali, prenosi oslobodjenje.ba

Znate kako to obično biva sa domaćim filmskim autorima; tek kada se dokažu sa ostvarenjem na nekom od inostranih filmskih festivala, sljeduje ih i priznanje od lokalne struke i publike. Mlada bh. autorica Una Gunjak dokazala se sa kratkim igranim ostvarenjem “Kokoška” (2014) osvojivši priznanje Evropske filmske akademije za najbolji kratki film, a trebalo je devet godina da dočeka dugometražni igrani prvijenac “Ekskurzija” (2023). Osvojivši tako jednu od najprestižnijih najpriznatijih nagrada u struci, ipak se odužio period pripremanja prvijenca premijerno prikazanog na Locarno Film Festivalu na kojem je i osvojila Posebno priznanje.

Jedna laž

“Ekskurzija” ima jednostavnu premisu koju Gunjak znalački iznosi na prvi pogled jednostavnim rediteljskim postupkom, ali jasnom i sigurnom rediteljskom rukom. Priča je to o tinejdžerici Iman (Asja Zara Lagumdžija), koja nakon što jedna laž ode u nepovratnom smjeru, kakvom samo takve izmišljotine mogu, mora snositi posljedice. Samo se po sebi jasno nameće da je Iman lagala prijateljicama u svlačionici o tome kako je spavala sa momkom, eksplicitno opisujući seksualni odnos.

To će otići tako daleko da će nakon nekoliko dana početi kružiti priča po školi kako je Iman u drugom stanju. Laž koja je otišla predaleko postaće problem zbog kojeg će ekskurzija na koju je Iman trebala ići sa razredom doći pod znak pitanja. Zabrinuti roditelji će s pravom, mada pomalo i pretjerujući, komentirati slučaj, dok će Imanini prijatelji i prijateljice okrenuti na šalu i samo tinejdžerima shodno provociranje i u jednu ruku ugnjetavanje djevojčice.

Nema se tu mnogo šta dodati ili oduzeti. Priča ide svojim tokom, a detalji kojima Gunjak gradi narativ, orkestrirajući mladim glumačkim ansamblom naturščika predvođenim Zarom Lagumdžijom, te onih iskusnijih glumaca poput Maje Izetbegović, Muhameda Hadžovića, Medihe Musliović i Damira Kusture, glumačkog barda Izudina Bajrovića u fantastičnoj minijaturi, pokazuje sve svoje znanje u radu sa glumcima.

“Ekskurzija” Une Gunjak poznavateljima holivudskog filma može se učiniti kao da se referiše na poprilično zgodnu i prijatnu tinejdžersku komediju “Easy A” (2010) reditelja Willa Glucka, u kojoj lik glumice Emme Stone nakon jedne isto toliko (bes)potrebne laži (engl. white lie), pokrene lavinu drugih laži i nepredvidljivih događaja.

“Easy A” odlično djeluje kao komedija i također preispituje određene moralne vrijednosti kod (američkih) tinejdžera, dok “Ekskurzija” baš i nema komičnih momenata, te je sva satkana od ozbiljnih dijelova i namjera joj nije da vas zabavi. Film Une Gunjak vas zato natjera da preispitate vlastita stajališta o tinejdžerskim odnosima u modernom vremenu u kojem će mlađarija poput Iman učiniti sve kako bi se našli u centru pažnje, makar zbog toga morali okrenuti svijet naopačke.

Inspirativna režija

Vjerovatno i jedina zamjerka na film Une Gunjak jeste scena koja nema osnova u realnosti (mada i nije isključivo), a to je ona kada Iman sa prijateljicom Hanom (Nađa Spaho) i mnoštvom drugova i drugarica posjeti kladionicu kladeći se na rezultate fudbalskih utakmica, iako znamo da je klađenje zabranjeno onima ispod 18 godina.

U biti, film “Ekskurzija” možda i neće ostvariti poseban finansijski uspjeh na kinoblagajnama kada krene u distribuciju, ali je nagovijestio dolazak jednog novog, svježeg i inspirativnog rijetkog rediteljskog rukopisa kakav je ovaj mlade bh. autorice Une Gunjak.

Oslobodjenje

Objavio: Unsko-sanske novine Krajina


IMPRESSUM

Kontakt - telefon

REDAKCIJA: +387 37 228-409; FAX: 224-103

MARKETING: +387 37 226-485

RAČUNOVODSTVO:TEL/FAX: +387 37 226-488

ADRESA: Bihać, 502. viteške brigade bb (Kulturni centar u gradskom parku)


List je registrovan kod Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta F BiH pod brojem 563/96.


Račun broj:
3385002200568303 kod UniCredit Zagrebačka banka d.d.
e:mail - WEB

usnkrajina@usnkrajina.com.ba

e:mail - REDAKCIJA

usnovine@bih.net.ba

PDV broj: 263024120002


prava pridržana

© usnkrajina.com.ba | 2015. - 2023.

Reg. broj: 4263024120002