Protiv smo ubijanja! | Za slobodnu smo Palestinu i Ukrajinu!

IRANSKA POSLA: Otac švedskog EU diplomate, poziva Iran na oslobađanje sina

Objavljeno: 08-12-2023 | 10:17

IRANSKA POSLA: Otac švedskog EU diplomate, poziva Iran na oslobađanje sina

Otac 33-godišnjeg švedskog državljanina i diplomate EU-a kojeg posljednjih 18 mjeseci drže u zatočeništvu u Iranu otkrio je “razine pakla” koje je njegov sin doživio, dok njegova familijaj i poslodavci jačaju pritisak za njegovo oslobađanje, prenosi Guardian.

Johan Floderus, kojem u petak “prolazi” 600-ti dan u teheranskom zatvoru Evin bez rutinskih konzularnih posjeta ili telefonskih poziva, štrajkao je glađu najmanje pet puta, rekao je otac.

U intervjuu za Guardian, Matts Floderus rekao je da je njegov sin dijelio ćeliju bez kreveta i da je spavao pod 24-satnim svjetlom. Johanu je uskraćen rutinski pristup telefonskim pozivima, knjigama i dodacima prehrani, rekao je.

Apelirajući na oslobađanje Johana, Floderus je bio na rubu da zaplače dok je govorio o nadama svoje supruge da će njihov sin biti kod kuće za Božić.

“To je devastirajuće za suprugu. Postoje trenuci kada nam je jako teško. Oboje smo puno plakali, ona puno više od mene. Prolio sam više suza nego li u djetinjstvu”, rekao je.

“Duboko smo zabrinuti i to ponavljamo uvijek iznova. Proizvoljno je pritvoren, onako odoka. Nije učinio ništa loše i treba ga osloboditi i dopustiti mu da napusti zemlju.”

Matts Floderus, Johanov otac, ispred zgrade Europske službe za vanjsko djelovanje gdje je njegov sin zaposlen. Fotografija: Lisa O'Carroll/Guardian

Johan je diplomirao na Oxfordu, SOAS-u i Sveučilištu u Uppsali, radio je na afganistanskom odjelu, Odjel vanjskih službi EU-a prije nego što je pritvoren 17. aprila 2022. u onome što se čini kao dio namjerne strategije da se prisili na oslobađanje iranskih zatvorenika na zapadu ili izvući druge financijske ustupke.

Njegov identitet otkriven je tek prije tri mjeseca nakon što je njegova familija priznala da njihova “tiha diplomacija” ne funkcionira. EU, koja je blisko surađivala sa švedskim ministarstvom vanjskih poslova i porodiciom Floderus od njegovog pritvaranja, promijenila je strategiju.

“U početku smo odlučili šutjeti kako bismo drugoj strani dali priliku da kaže da je sve bila pogreška i dali im priliku da jednostavno puste našeg Johana da izađe iz Irana, a da ne izgube obraz i dostojanstvo”, rekao je njegov otac. “Ali nakon određenog vremena svi su shvatili da se to neće dogoditi.”

“Općenito, čini se kao da stvari jesu – a ovdje govorimo o nivoima pakla – izgleda da funkcionira malo, malo bolje otkako je njegovo ime postalo javno”, dodao je, izvijestivši da je raspoloženje njegovog sina bilo podignuto nakon što je je mogao vidjeti svoje ime i lice na iranskoj televiziji u zatvoru.

Njegova familija je u grču dok čekaju skoro sudsko ročište na kojem će saznati optužbe koje će Iran podići protiv Johana.

“Imamo razloga vjerovati da će suđenje uskoro doći, da će biti u decembru. Moglo bi biti danas, moglo bi biti sljedeću sedmicu, ne znamo sa sigurnošću”, rekao je njegov otac između sastanaka sa zastupnicima u Europskom parlamentu i diplomatskom službom EU ovoe sedmice.

“Rekao nam je da ga nije briga kakva će biti presuda jer bi to značilo isto za što god ga odlučili optužiti – to je farsa, čista izmišljotina.”

‘Imamo razloga vjerovati da će suđenje uskoro doći, da će biti ovog mjeseca’, rekao je Matts Floderus o slučaju svog sina. Fotografija: Free Johan Floderus kampanja

Od Johanova pritvaranja familija je imala malo informacija iz Irana. U maju 2022. Iranci su potvrdili da su uhapsili švedskog državljanina, a u julu su objavili da je uhapšen pod sumnjom za špijunažu. Tek u septembru ove godine javno je potvrđeno da drže Johana.

Porodica se za sada najviše brine zbog nepodnošljivih uvjeta u kojima im se nalazi sin. “Kad je telefonirao prošle sedmice, štrajkao je glađu 48 sati jer mu nisu dopustili da se javi jednom sedmično”, rekao je Floderus.

Porodica nije imala kontakta sa sinom između aprila 2022. i februara ove godine, a iako su Iranci nakon diplomatske intervencije pristali na češću komunikaciju, pozivi su i dalje rijetki.

“Bilo je poziva otprilike u 15 dana i najmanje pet od njih je dopušteno nakon što je stupio u štrajk glađu”, rekao je Floderus.

Porodica se također bunila što Johan ne dobiva knjige od švedske konzularne službe kako bi se oslobodio monotonije boravka pod ključem, niti dovoljno hrane ili rutinski pristup oko 35 eura mjesečno na koje ima pravo kao dodatak zatvorskim obrocima.

Roditelji želi, u najmanju ruku, premještaj iz odjela 209, posebnog krila Evina za političke zatvorenike, u javni zatvor gdje može vježbati i slobodno se kretati zatvorskim dvorištem. Bio je ograničen na dvije ili tri polusatne šetnje u sedam dana.

Floderus je otputovao u posjet prijatelju kada je zadržan u zračnoj luci u aprilu 2022. Fotografija: Free Johan Floderus Campaign

Johan, koji je od djetinjstva gajio strast prema iranskoj kulturi, učio je farsi jedan semestar u Teheranu kao mlada osoba prije nego što je otišao na Sveučilište Oxford. Posjetio je Iran ukupno sedam ili osam puta zbog studija, posla i razgledavanja. Nekoliko od tih posjeta bilo je dio njegovog rada na humanitarnom partnerstvu EU-a s Irancima za pružanje zdravstvenih usluga i obrazovanja za više od 3 miliona afganistanskih izbjeglica u zemlji.

Njegov posjet u aprilu 2022. trebao je biti privatno turističko putovanje, posjet prijatelju koji radi u švedskoj ambasadi. Ali, Johan je zadržan na aerodromu.

U “crnoj rupi” informacija koja je uslijedila, roditelji se boje najgoreg. “Mislili smo da ga je možda oteo taksist i ubio. Bilo je to vrijeme spaljivanja Kur'ana u Švedskoj i tada su bile demonstracije kod švedske ambasade u Teheranu”, rekao je Floderus.

Iako im je na kraju rečeno da im je sin živ, otac i majka razdirani su brigom od 10 mjeseci bez bilo kakvog kontakta sa sinom.

“U februaru smo sjedili kod kuće na kahvi sa sestrom i šurom kad sam na svom telefonu vidio poziv s Johanova broja. Bilo je šokantno, plakali smo i govorili ‘volimo te'”, rekao je Floderus.

Johan im je rekao da ne može govoriti o prve tri sedmice i da je proveo više od 300 dana u samici.

Floderus je rekao da švedska vlada i Europska komisija koriste “sve moguće alate” kako bi osigurale Johanovu slobodu, ali sve dok on ne bude pušten to su samo prazna obećanja.

Rekao je da su Iranci “odveli Johana bez ikakvog razloga”, da “moraju osigurati sva ljudska prava dok je tamo, i, ono najvažnije, da njegovog sina moraju pustiti odmah”.

Objavio: usn krajina

IMPRESSUM

Kontakt - telefon

REDAKCIJA: +387 37 228-409; FAX: 224-103

MARKETING: +387 37 226-485

RAČUNOVODSTVO:TEL/FAX: +387 37 226-488

Unsko-sanske novine [PRINTANI MEDIJ] sedmične su novine, izlaze petkom

Radimo svakim danom od 08:00 - 15:00, osim dane vikenda i praznika

Tekstove za sjećanje i posljednje pozdrave možete dostaviti do srijede do 12:00

ADRESA: Bihać, 502. viteške brigade bb (Kulturni centar u gradskom parku)


List je registrovan kod Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta F BiH pod brojem 563/96.


PDV broj: 263024120002


Reg. broj: 4263024120002

Račun broj:
3385002200568303 kod UniCredit Zagrebačka banka d.d.
e:mail - WEB

usnkrajina@usnkrajina.com.ba

e:mail - REDAKCIJA

usnovine@bih.net.ba

prava pridržana

© usnkrajina.com.ba | 2024.

web-razvoj i dizajn: Osman D.