IZ SPORTSKOG SAVEZA: Postojeća infrastruktura se uglavnom održava, nove dvorane očekuju u Bihaću, Bosanskoj Krupi, Sanskom Mostu

Objavljeno: 04-08-2023 | 11:47

IZ SPORTSKOG SAVEZA: Postojeća infrastruktura se uglavnom održava, nove dvorane očekuju u Bihaću, Bosanskoj Krupi, Sanskom Mostu
I ove godine  Sportski savez Unsko- sanskog kantona potpisao je ugovore  sa sportskim klubovima i udruženjima koji su se javili na Javni poziv Sportskog saveza USK o sufinanciranju projekata rekonstrukcije i opremanja sportskih objekata u 2023. godini – Ugovore je potpisalo 15 korisnika,  a u ovoj godini Odlukom Sportskog sveza USK-a  je izdvojeno ukupno 80.000 KM

Ulaganje u sport i sportske objekte strateški je važan cilj za  svako društvo koje tako na neki način kreira  svoju bolju i zdraviju budućnost. Tim pravcem već dugi niz godina ide Sportski savez Unsko-sanskog kantona, koji uz pomoć Vlade USK-a radi na stvaranju što boljeg ambijenta za sport  u ovom dijelu Bosne i Hercegovine.

Stipendije za nadarene sportiste, finansijska podrška radu sportskih klubova ali i ulaganje u infrastrukturu, ključni su pravci u razvoju ali i masovnijem bavljenju sportom u Unsko-sanskom kantonju, sa ciljem prije svega masovnosti  i ostvarenja što boljih rezultata  krajiških sportista .

U BiH  se sa državnog nivoa odvoji simboličan iznos za razliku od zemalja u okruženju gdje ti iznosi dostižu i do 100 miliona maraka. Sva financijska podrška uglavnom ostaje na nižim nivoima vlasti, koji nose najveći teret financiranja.

Za poboljšanje infrastrukture 80.000 KM

Sportski savez USK uz podršku Vlade USK godinama radi na stvaranju što boljeg ambijenta.  Prema riječima korisnika svaki iznos koji se uloži u poboljšanje uvjeta rada klubova  je dobrodošao. I ove godine  Sportski savez Unsko- sanskog kantona potpisao je ugovore  sa sportskim klubovima i udruženjima koji su se javili na Javni poziv Sportskog saveza USK o sufinanciranju projekata rekonstrukcije i opremanja sportskih objekata u 2023. godini. Ugovore je potpisalo 15 korisnika,  a u ovoj godini Odlukom Sportskog sveza USK-a  je izdvojeno ukupno 80.000 KM. Visina odobrenih sredstava po aplikantu zavisila je od ponuđenog projekta.

Ugovor sa korisnicima potpisao je Emir Dautović, predsjednik Sportskog saveza USK, a potpisivanju su prisustvovali i Mustafa Ružnić, premijer USK, Jasmin Musić, predsjedavajući Skupštine USK i Edvin Alijanović, ministar obrazovanja , nauke kulture i sporta u Vladi USK.

 Čestitam svim dobitnicima. Svake godine izdvojimo određena sredstva za pomoć u razvoju sportske infrastrukture, te vjerujem da ćemo naredne godine povećati iznos sredstava. Stanje infrastrukture u  Unsko-sanskom kantonu  je djelimično dobro. Mišljenja smo da može i bolje i svi zajedno radimo na tome, istakao je  Emir Dautović, predsjednik Sportskog saveza USK.

Vlada USK kroz svoju dugogodišnju podršku daje veliki doprinos u stvaranju što boljeg ambijenta za sportaše USK, što su svojim dolaskom na potpisivanje ugovora potvrdili i  Mustafa Ružnić, premijer USK, Jasmin Musić, predsjedavajući Skupštine USK i Edvin Alijanović, ministar obrazovanja , nauke kulture i sporta u Vladi USK.

– Podrška sportu putem Sportskog saveza USK je neizostavan dio razvoja kantona. Pored stipendija, infrastrukture, pomoći klubovima pripremili smo i Strategiju razvoja sporta u USK-u koja će se u septembru naći u skupštinskim klupama. To je ono što sportu USK treba te smatram i što će svakako biti proširiti lepezu kada je u pitanju pristup sportu i sportskoj infrastrukturi u USK-u.

Sredstva dobilo 15 korisnika

Namjenska sredstva za infrastrukturu po javnom pozivu dobili su klubovi iz Unsko-sanskog kantona.  Bihać je dobio ukupno 27.000 KM. Svi raspoloživi kapaciteti u Bihaću su maksimalno popunjeni. Sportska dvorana još uvijek nije stavljena u upotrebu, što uveliko otežava rad sportskih kolektiva.

– Stanje je vrlo loše, nedostatno i nezadovoljavajuće. Svi postojeći resursi su vidno istrošeni i i potrebna im je sanacija. Koliko smo u mogućnosti popravljamo, ali to ni izbliza nije ono što bi našim sportašima trebalo, istakao je Saša Smiljanić, predsjednik Sportskog saveza grada Bihaća.

JU za sport, odmor i rekreaciju Bihać dobio je iznos od 8.000 KM , koji će prema riječima Ermina Lipovića, direktora JU za sport odmor i rekreaciju biti utrošena za sanaciju rasvjete na terenima STENS-a . Trenutno terene STENS-a koriste tri kluba, a svakodnevno je sve veći broj pojedinačnih i klupskih korisnika kojima su potrebni termini. Svako ulaganje u poboljšanje infrastrukture je uvijek dobro došlo. Tako i ovogodišnja sredstva Sportskog saveza Unsko-sanskog kantona, koja ćemo utrošiti za sanaciju i poboljšanje rasvjete na teniskim terenima.

– U fazi smo realizacije zamjene dva teniska terena. Dodijeljena sredstva iskoristit ćemo za nabavku rasvjete za dva nova terena. Već smo u fazi nabavke stupova. Smatramo da ćemo ovim poboljšati kvalitetu korištenja terena, isrtakao je Ermin Lipović, direktor.

Infrastrukrura u Bihaću je dotrajala i nedostatna, što su istakli i ostali aplikanti.

Namjenska sredstva dobili su i Nogometni klub „Una Nacionalni park“ Kulen- Vakuf za rekonstrukciju i adaptaciju upravne zgrade 4.000 KM.

– Rekonstrukcija Upravne zgrade je dio kompletnog projekta uređenja stadiona u Kulen-Vakufu. Cilj nam je da stvorimo što kvalitetnije i bolje uvjete za naše nogometaše, a uporedo za cilj imamo da se bavimo sportskim turizmom što bi nam u budućnosti pružilo bolju mogućnost za samofinanciranje, istakao je Alija Kurtagić, sekretar NK „Una Nacionalni park“ iz Kulen-Vakufa.

Sredstva iz Bihaća putem ovogodišnjeg Javnog poziva dobili su i USŠ „Tempo“ Bihać za projekat „ Moje zdravo dijete  2.000 KM“, Omladinski fudbalski klub „Bihać“ za rekonstrukciju opreme  5.000 KM, Nogometni klub „Sloga 1937“ Kralje – Vrkašić za rekonstrukciju svlačionica 3.000 KM,  te Nogometni klub „Kamenica“ Bihać za rekonstrukciju ograde i betoniranje ulaza do svlačionica  5.000 KM.

Ukupno 13.000 KM za dva projekta iz Ključa

Svako poboljšanje uvjeta za rad u sportskim klubovima posebno je važno u manjim sredinama, gdje su sportski klubovi uglavnom nosioci svih aktivnosti oko poboljšanja infrastrukture.

– Nedostatak dvorane u Ključu, svakako je veliki problem. Uglavnom se oslanjamo na školsku dvoranu i terene nogometnih klubova koji egzistiraju na ovim prostorima.  Zajedno sa klubovima uglavnom radimo na renoviranju i uljepšavanju postojećih kapaciteta, istakao je Mersad Draganović, poslanik u Skupštini USK iz Ključa.

Iz Ključa sredstva su dobili Udruženje ljubitelja prirode „Eko sport Ključ“ za energetsku efikasnosnost za Sportski planinarski dom „Eko sport Lanište“  3.000 KM, te  Nogometni klub „Ključ“ za osvjetljavanje stadiona  10.000 KM.

– Sredstva koja već drugu godinu dodijeljuje Sportski savez puno znače klubovima za poboljšanje infrastrukture. NK „Ključ“ ove godine slavi 100 godina postojanja. Malo koji kolektiv može se pohvaliti ovim ljubilejom.  Radimo na uređenju stadiona i kompletne infrastrukture, kako bi spremni i na nivou dočekali proslavu rođendana. Cilj nam je da ambijent u našem gradu bude što bolji što je svakako i preduslov za što masovnije bavljenje sportom općenito, istakao je Mersad Draganović iz  NK „Ključ“.

Sanjani čekaju izgradnju kompleksa „Mahala“

Sportski klubovi i u općini Sanski Most ulažu velike napore kako bi se svake godine popravila istrošena infrastruktura u gradu na Sani. Gradska sportska dvorana najveći je davalac usluga sportašima i sportskim klubovima , ali i rekreativcima u Sanskom Mostu.

– Jedan od glavnih ciljeva Sportskog saveza u suradnji sa lokalnom zajednicom je  adaptacija postojeće sportske infrastrukture te izgradnja novih sadržaja. Izgradnja Arene sporta „Mahala“ kako će se zvati budući kompleks u dvorištu istoimene škole će koštati više od 1.000.000 KM. Tu bi se na jednom mjestu trebali naći fudbalski teren u natjecateljskim dimenzijama pokriven umjetnom travom, moderno košarkaško igralište i teren za mali fudbal također sa umjetnom podlogom. Dva teniska terena na čvrstoj umjetnoj podlozi. Cijeli prostor fudbalskog terena će biti omeđen atletskom stazom u dužini od 400 metara i osam traka koliko je potrebno za međunarodna natjecanja.

Izgradnjom ovog kompleksa u velikoj mjeri bi se poboljšala infrastruktura u Sanskom Mostu, koja je danas uglavnom oslonjena na gradsku sportsku dvoranu, te terene koje održavaju klubovi korisnici, istakao je Velid Kuželj, predsjednik Sportskog saveza Sanski Most. 

Iz Sanskog Mosta dva projekta u ovoj godini dobila su sredstva i to: Gradska dvorana Sanski Most za nabavku koševa 10.000 KM,  te Klub ekstremnih sportova „Condor“ Sanski Most za adaptaciju i rekonstrukciju Sportskog objekta Hangar – 2.000 KM.

Infrastruktura u Cazinu zadovoljava potrebe sportista

Sportska infrastruktura u Cazinu, prema riječima predsjednika Saveza je trenutno zadovoljavajuća.

– Svakako bi stanje moglo biti i bolje. U proteklim godinama izdvojeno je dosta sredstava za sanaciju Sportske dvorane, kao i ostalih dvorana . Uređen je stadion NK „Krajina“, koji je dobio i novu atletsku stazu. Puno smo zajedno sa klubovima uložili i u stadione NK „Mladost Polje“, NK „Gomila“ i  NK „Radnički“ Ćoralići.  

Uskoro bi trebala otpočelti i izgradnja zatvorenog bazena, kao i rekonstrukcija SRC „Nurija Nurko Kličić“ (Alinac). Nastojimo svake godine ulagati u poboljšanje infrastrukture, koja trenutno zadovoljava potrebe sportskih klubova i korisnika, istakao je Emir Dautović, predsjednik Sportskog saveza grada Cazina.

Iz Cazina sredstva su u ovoj godini dobili  Sportski centar „Salih Omerčević“ Cazin za sanaciju i rekonstrukciju svlačionica Alinac 10.000 KM, Nogometni klub „Mladost“ Polje – Cazin za sanaciju svlačionica i sanitarije u upravnoj zgradi – 5.000 KM, Nogometni klub „Radnički“ Ćoralići“  Cazin za rekonstrukcija sale za sastanke i kafeterije  2.000 KM, te  Gimnastički klub „Sarah“ Cazin za opremanje gimnastičke sale 5.000 KM.

Sportski savez Bužim za Streljište „Osoji“ dobio je sredstva u visini  6.000 KM.

Bosanska Krupa gradi novu sportsku dvoranu, u Velikoj  Kladuši nedostaje kapaciteta

Sportaši Bosanske Krupe dugi niz godina bili su u deficitu sa sportskom infrastrukturom. Dvoranski sportovi uglavnom su se odvijali u dvorani mješovite srednje škole. Što se tiče vanjskih terena klubovi korisnici svojim sredstvima su radili na održavanju postojećeg stanja terena.

Ovaj grad, iako ima brojne uspješne sportiste, nikada nije imao svoju sportsku dvoranu. Dugogodišnja želja bosanskokrupskih sportista napokon će biti ostvarena. Protekle godine počela je izgradnja sportske dvorane čija vrijednos je million i 400 hiljada maraca. Gradska sportska dvorana koja će biti locirana na igralištu SRC „Ada“ na bivšem betonskom igralištu zadovoljavat će sve propise koji se odnose na dvoranske sportove.

– Završetkom sportske dvorane očekujemo da se u velikoj mjeri popravi stanje infrastructure u našem gradu. Očekujemo da će naši sportisti napokon dobiti kvalitetne uvjete za rad, te samim tim očekujemo i bolje rezultate i masovnost kada su u pitanju dvoranski sportovi, istakao je Tarik Halkić, predsjednik Sportskog saveza Bosanska Krupa.

Gradska dvorana u Velikoj Kladuši je u funkciji za sportske kolektive i rekreativce. Pored toga sportašima su na raspolaganju dva privatna teniska igrališta, nekoliko školskih sala koje se koriste za nastavni proces i za trenažne procese, te nekoliko privatnih mini sala za borilačke sportove. 

– Ono što nedostaje su atletska staza, otvoreni i zatvoreni bazen, gimnastička dvorana što je sve potrebnije za razvoj sporta i masovnost kojoj svi težimo. Očigledno da je stanje kao i u svim ostalim sredinama. Problem je što sve veći broj mladih odlazi, te nažalost neće biti potrebna niti sportska niti školska infrastruktura, tako da će se i taj “vječiti” problem nažalost riješiti , ali na pogrešan način, istakao je Velimir Zahirović, predsjednik Sportskog saveza općine Velika Kladuša.

U Bosanskom Petrovcu pored stadiona koji zadovoljavaju minimalne uvjete za treninge i odigravanje utakmica na raspolaganju je i Sportska dvorana u kojoj vrijedno treniraju svi klubovi.

– Stanje je zadovoljavajuće, svi klubovi i udruženja otpočeli su pripreme za sezonu 2023/2024.  Sportski savez ispratio je sve sportske aktivnosti u ovoj godini. Terene za nogomet uglavnom održavaju klubovi i simpatizeri, dok jedinu dvoranu nastojimo uvijek održavati na zadovoljavajućem nivou. Svakodnevno održavanje postojeće infrastrukture uspješno odrađujemo. Trenutno u postojećoj dvorani radimo na grijanju te očekujemo da do početka grijne sezone sve bude u funkciji, sve sa ciljem da osiguramo što bolje uvjete za treninge i masovnost kojoj svi težimo. Nadamo se da ćemo u narednom periodu uz pomoć lokalne zajednice, te Sportskog saveza Kantona , uspjeti poboljšati stanje ,  istakao je Armin Mahmutspahić, predsjednik Sportskog saveza općine Bosanski Petrovac.

Objavio: usn krajina

IMPRESSUM

Kontakt - telefon

REDAKCIJA: +387 37 228-409; FAX: 224-103

MARKETING: +387 37 226-485

RAČUNOVODSTVO:TEL/FAX: +387 37 226-488

Unsko-sanske novine [PRINTANI MEDIJ] sedmične su novine, izlaze petkom

Radimo svakim danom od 08:00 - 15:00, osim dane vikenda i praznika

Tekstove za sjećanje i posljednje pozdrave možete dostaviti do srijede do 12:00

ADRESA: Bihać, 502. viteške brigade bb (Kulturni centar u gradskom parku)


List je registrovan kod Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta F BiH pod brojem 563/96.


PDV broj: 263024120002


Reg. broj: 4263024120002

Račun broj:
3385002200568303 kod UniCredit Zagrebačka banka d.d.
e:mail - WEB

usnkrajina@usnkrajina.com.ba

e:mail - REDAKCIJA

usnovine@bih.net.ba

prava pridržana

© usnkrajina.com.ba | 2023.

web-razvoj i dizajn: Osman D.