JEDAN POZIV MIJENJA SVE: Stranka za BiH i NES-a na sastanak pozvali SDA i DF

Objavljeno: 19/04/2023. 12:40

JEDAN POZIV MIJENJA SVE: Stranka za BiH i NES-a na sastanak pozvali SDA i DF

Krajnji cilj je prevazilaženje krize i formiranje postizbornog saziva Federalne vlade.

Jedan od sastanaka političkih stranaka koje su inicirali Stranka za BiH (SBiH) i Narodni evropski savez (NES), trebalo bi da bude održan danas u Sarajevu sa Strankom demokratske akcije (SDA) i Demokratskom frontom (DF).

Krajnji cilj je prevazilaženje krize i formiranje postizbornog saziva Federalne vlade.

SBiH i NES su tim povodom pozvale ranije na odvojene sastanke stranke okupljene oko ‘Osmorke’, s kojima je sastanak održan jučer, a sve povodom zaključka usvojenog u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH, koji se tiče angažmana Ustavne komisije u prevazilaženju sadašnje pat-pozicije kad politički akteri nisu dogovorili ko će i u kojem partnerstvu činiti budući sastav Federalne vlade.  

Admir Čavalić (SBiH), osim što je u izjavi za Fenu najavio sastanak s predstavnicima Osmorke, održan jučer, kao i današnji sa SDA i DF te kazao da je upućen i treći poziv predstavnicima Hrvatske demokratske zajednice, izjavio je da inicijatori očekuju pokretanje razgovora o izmjeni Ustava FBiH i pripremu za održavanja sjednice Ustavne komisije Predstavničkog doma Parlamenta FBiH.

– Moram napomenuti da je u Federalnom parlamentu usvojen naš zaključak da Ustavna komisija krene sa razmatranjem aktuelne situacije u kontekstu izmjena Ustava FBiH – podsjetio je Čavalić.

Dodao je da sada očekuju zakazivanje te sjednice i da je urgencija upućena rukovodstvu Federalnog parlamenta.

– Smatramo da bi bilo idealno da mi iznađemo neka rješenja, ali očekujem i vjerovatno će do kraja mjeseca doći do nove intervencije visokog predstavnika. Kada je riječ o toj intervenciji, mi zagovaramo da ona treba prije svega da razriješi aktuelnu situaciju, odnosno da razriješi nered koji je napravio OHR-a u izbornoj noći, što nije trebalo raditi jer je to napravilo određeni disbalans u korist etničkog nauštrb građanskog – prokomentirao je Čavalić govoreći o daljnjem procesu formiranja federalne vlade.

Objavio: Unsko-sanske novine Krajina


IMPRESSUM

Kontakt - telefon

REDAKCIJA: +387 37 228-409; FAX: 224-103

MARKETING: +387 37 226-485

RAČUNOVODSTVO:TEL/FAX: +387 37 226-488

ADRESA: Bihać, 502. viteške brigade bb (Kulturni centar u gradskom parku)


List je registrovan kod Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta F BiH pod brojem 563/96.


Račun broj:
3385002200568303 kod UniCredit Zagrebačka banka d.d.
e:mail - WEB

usnkrajina@usnkrajina.com.ba

e:mail - REDAKCIJA

usnovine@bih.net.ba

PDV broj: 263024120002


prava pridržana

© usnkrajina.com.ba | 2015. - 2023.

Reg. broj: 4263024120002