JUNSKI DANI OTPORA AGRESIJI: Tog 16. juna srpski napadači krenuli su iz tri pravca na Bihać, na komšije, radne kolege, školske drugove…

Objavljeno: 15-06-2023 | 13:13

JUNSKI DANI OTPORA AGRESIJI: Tog 16. juna srpski napadači krenuli su iz tri pravca na Bihać, na komšije, radne kolege, školske drugove…

Naše dojučerašnje komšije, naše radne kolege i školski drugovi srpske nacionalnosti otvoreno i uz pomoć ostatka ostataka tzv. JNA krenuli su u brutalni napad na naš zajednički Bihać. Iako su postojale oružane čarke i prije tog, nevjerovatno vedrog i toplog šesnaestog dana mjeseca juna, ipak se ovaj datum smatra prvim ozbiljnim i otvorenim napadom na Bihać, kasnije Bihaćki okrug.

Sve se odvijalo prilično brzo. U sumrak vođenih pregovora između legalnih i legitmnih općinskih vlasti, na čelu s tadašnjim načelnikom Bihaća, mr. Nenadom Ibrahipšićem, s jedne i “samoorganiziranih” predstavnika lokalnih Srba, s druge strane, mora se reći da su pod prijetnjom totalnog uništenja i vojnim ultimatumom istjerani svi stanovnici MZ Ripač bošnjačke nacionalnosti (tada još uvijek otužnog imena Muslimani). Bit će to, kako se kasnije pokazalo jedna “sretna” okolnost u jednoj kolosalnoj tragediji, jer su totalno drukčije prošli stanovnici Orašca i Kulen Vakufa.

Dakle, naše komšije su tog 16. juna krenuli iz nekoliko prvaca. Prije nego što su krenuli linijama fronta, agresor je vršio obimnu artiljerisku pripremu s položaja pritočkog Majdana, odakle su tenkovima i topvima granatirali odbrambene položaje naših snaga, ali i cijeli grad Bihać. S Gorjevca su tukli haubicama i teškim topovima.

U videu ispod jasno se može vidjeti da su granatirali civilne građevine bez ikakvog upozorenja i bez ikakve potrebe, jer ove građevine, kako se može vidjeti na tv-snimku nisu vojnog karaktera. U tim prvim napadima poginulo je nekoliko Bišćana – civila.

Jedan pravac napada je išao preko naselja Golubić, drugi preko Dobrenice i treći iz pravca Pritoke, preko Orljana. Napade su uspješno spriječili pripadnici policije (SJB Bihać i rezervni sastav policije), TO (Teritorijalne odbrane) i PL (Patriotska liga), odnosno Bošnjaci i Hrvati Bihaća i okolnih naselja i gradova.

Zbog dobro utvrđenih položaja na orljanskoj Glavici i postavljenom mehaničkom presom ispod orljanskog nadvožnjaka, agresor je, uz pretrpljene gubitke, brzo odustao od ovog pravca napada. Tom prilikom je zarobljen i prvi tenk T-55, PRAGA i veća količina municije. Ipak, uz podršku teške artiljerije i tenkova, minobacača svih kalibara, srpski agresor je uspio probiti odbranu sela Dobrenica u kojem su zapalili nekoliko kuća mještana hrvatske nacionalnosti. Ipak, naše su snage uspjele vratiti izbgubljene položaje, gdje je uspostavljena linija odbrane.

Video na ovom linku:https://fb.watch/laH7yz2_D9/

Objavio: usn krajina

IMPRESSUM

Kontakt - telefon

REDAKCIJA: +387 37 228-409; FAX: 224-103

MARKETING: +387 37 226-485

RAČUNOVODSTVO:TEL/FAX: +387 37 226-488

Unsko-sanske novine [PRINTANI MEDIJ] sedmične su novine, izlaze petkom

Radimo svakim danom od 08:00 - 15:00, osim dane vikenda i praznika

Tekstove za sjećanje i posljednje pozdrave možete dostaviti do srijede do 12:00

ADRESA: Bihać, 502. viteške brigade bb (Kulturni centar u gradskom parku)


List je registrovan kod Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta F BiH pod brojem 563/96.


PDV broj: 263024120002


Reg. broj: 4263024120002

Račun broj:
3385002200568303 kod UniCredit Zagrebačka banka d.d.
e:mail - WEB

usnkrajina@usnkrajina.com.ba

e:mail - REDAKCIJA

usnovine@bih.net.ba

prava pridržana

© usnkrajina.com.ba | 2023.

web-razvoj i dizajn: Osman D.