KAD NE FALI DASKA: Radnici su zadovoljni

Objavljeno: 03-07-2023 | 12:02

KAD NE FALI DASKA: Radnici su zadovoljni

Bosna i Hercegovina danas raspolaže s oko 60 posto površine pod šumom. Na postojećoj sirovinskoj osnovi razvila se snažna drvna industrija koja proizvodi širok asortiman proizvoda, izvozno orijentisan i jedina je grana privrede Bosne i Hercegovine koja ostvaruje suficit u međunarodnoj razmjeni. Zaposleni zadovoljni, njih trenutno više od 25.000, a potrebno ih je još.

Od 1.500 kompanija u drvnoj industriji s područja Bosne i Hercegovine većina je izvozno orijentisana. Uz metalsku, ova industrija već tradicionalno predstavlja stub domaće privrede. U ZDK-u svakodnevno se bilježi porast broja kompanija koje se okreću ka finalnom proizvodu za koji kupca traže u zemljama EU. Među njima je i firma iz Žepča čiji izvoz danas čini čak 90% i svakodnevno su u potrazi za novom radnom snagom.

“Država bi trebala malo više razmisliti o srednjim školama, fakultetima i podsticajima slanjem usposlenika na edukaciju ne samo u Bosni i Hercegovini nego i u Njemačku, Italiju pogotovo”, kaže Ivica Đuzel, vlasnik privatne drvoprerađivačke kompanije.

U prva tri mjeseca ove godine rast izvoza u ZDK-u je preko 11%. Međutim, sam izvoz ovisi o više faktora na koje je neophodno djelovati na vrijeme, zbog čega Vanjskotrgovinska komora radi na umrežavanju domaćih sa stranim kompanijama.

“Ono što je drvoprerađivačkoj industriji u Bosni i Hercegovini trenutno potrebno je diverzifikacija tržišta, budući da velikim dijelom ovisimo o njemačkom tržištu na kojem je potražnja usljed ekonomske krize izazvane ratom u Ukrajini pala i do 30%”, navode iz VTK-a.

“Zbog promjene stila očekujemo da će tu biti pad, ali očekujemo rast u proiozvodnji tapiciranog namještaja u ZDK-u. Mislimo da će to u konačnici biti izbalansirano”, navodi Samir Šibonjić, ministar privrede ZDK-a (NES).

Najveći problemi drvoprerađivača nalaze se unutar same zemlje kao što je dugo najavljivano smanjenje na opterećenje plata, ali je neophodno i potaći firme koje će proizvoditi proizvode s većom dodanom vrijednosti.

“Zašto bismo prodali dasku u Njemačku, od koje će neko napraviti stolicu i staviti u dnevni boravak, ako mu mi možemo napraviti stolicu i povećati samu vrijednost proizvoda”, naglašava Đuzel.

“Smatramo da i u budućnosti mjera zabrane izvoza sirovine (oblovine) ima ekonomsku opravdanost sa ciljem obezbjeđivanja uslova za zaokruženi proizvodni ciklus u drvoprerađivačkoj industriji te očuvanje konkurentnosti drvne industrije u segmentu polufinalnih i finalnih proizvoda od drveta”, ističu iz VTK-a.

Bosna i Hercegovina se danas nalazi u vrhu ljestvice drvoprerađivačkih zemalja, a kako bi se dodatno ojačao izvoz, a samim tim i domaća privreda, višegodišnji zahtjev članica Asocijacije drvne industrije i šumarstva VTK/STK je da upravo proizvođači finalnih i polufinalnih proizvoda imaju prednost.

Objavio: usn krajina

IMPRESSUM

Kontakt - telefon

REDAKCIJA: +387 37 228-409; FAX: 224-103

MARKETING: +387 37 226-485

RAČUNOVODSTVO:TEL/FAX: +387 37 226-488

Unsko-sanske novine [PRINTANI MEDIJ] sedmične su novine, izlaze petkom

Radimo svakim danom od 08:00 - 15:00, osim dane vikenda i praznika

Tekstove za sjećanje i posljednje pozdrave možete dostaviti do srijede do 12:00

ADRESA: Bihać, 502. viteške brigade bb (Kulturni centar u gradskom parku)


List je registrovan kod Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta F BiH pod brojem 563/96.


PDV broj: 263024120002


Reg. broj: 4263024120002

Račun broj:
3385002200568303 kod UniCredit Zagrebačka banka d.d.
e:mail - WEB

usnkrajina@usnkrajina.com.ba

e:mail - REDAKCIJA

usnovine@bih.net.ba

prava pridržana

© usnkrajina.com.ba | 2023.

web-razvoj i dizajn: Osman D.