KANTON OBILJEŽAVA 28. GODIŠNJICU OSNIVANJA: Krajina ima razloga da bude ponosna

Objavljeno: 26-05-2023 | 11:11

KANTON OBILJEŽAVA 28. GODIŠNJICU OSNIVANJA: Krajina ima razloga da bude ponosna

Unsko-sanski kanton obilježava 28. godinu od konstituisanja, a tim povodom danas će biti održano niz aktivnosti kojima će se podsjetiti na ovaj svečani datum. U Vladi USK  jutros  su premijer Mustafa Ružnić i predsjedavajući Skupštine Jasmin Musić ugostili potpredsjednika Federacije BiH Refika Lendu.

Danas je u povodu Dana Unsko-sanskog kantona održana svečana sjednica Skupštine USK-a. Delegacije su obišle  mezarja i groblja, upriličeno je postrojavanje jedinica MUP-a USK, a nakon toga delegacija će posjetiti mjesto pogibije državne delegacije Bosne i Hercegovine, Slunjska brda u R Hrvatskoj.

USK je formiran 27. maja 1995. godine kada je, u opkoljenom Bihaću, održana konstituirajuća sjednica Skupštine USK. U sastav Kantona, prema mirovnom planu Kontakt grupe za Bosnu i Hercegovinu, trebale su ući cjelokupne teritorije općina Velika Kladuša, Cazin, Bosanska Krupa i Bihać, te dijelovi općina Bosanski Petrovac, Bosanski Novi, Prijedor, Sanski Most i Ključ.

Prvoj Skupštini USK prisustvovalo je 45 poslanika, koji su donijeli odluku o proglašenju Ustava Kantona. Za prvog predsjednika Kantona izabran je Mirsad Veladžić, za prvog predsjednika Skupštine Adem Borić, dok je za njegovog zamjenika izabran Tomo Ćurić.

– Možda je vrijeme da napokon počnemo slaviti jedni druge, postignuća, uspjehe…Ustvari, ne možda nego – VRIJEME JE. Mi smo Bosna i Hercegovina! Ne tamo neki zabačeni, nebitni dio. Krajina, da! Ali slavna, prkosna i ponosna. Prvi od deset kantona u Federaciji Bosne i Hercegovine, sila nebeska Bosne i Hercegovine. Ta krajiška srčanost, patriotizam i ta bezuvjetna ljubav prema rodnom kraju, majskih dana, ratne ’95 godine u Bihać vodila je i rahmetli Irfana Ljubijankića da u tom, historijskom trenutku bude u svojoj Krajini.  Irfan Ljubijankić je bio ministar vanskih poslova države Bosne i Hercegovine. Poginuo je dan kasnije,  po povratku iz  Bihaćkog okruga oboren u reonu Slunjskih brda. U sjećanje na  dr. Ljubijankića, Izeta Muhamedagića, dr. Mensura Šabulića, majora Fadila Pekića i pilota  Dudajeva, u znak poštovanja prema svim braniteljima Unsko-sanskog kantona i Bosne i Hercegovine, mi ovog dana, na  godišnjice našeg Kantona, u prvom redu, odajemo počast svim velikanima Krajine i  svim patriotama Bosne i Hercegovine, kazao je u svom obraćanju povodom godišnjice osnivanja USK-a, Mustafa Ružnić, kantonalni premijer.

Refik Lendo, podpredsjednik F BiH u svom je obraćanju kazao da USK i Krajina imaju razloga da budu ponosni, ali je ukazao i na činjenicu da je pored slavne prošlosti potrebno graditi novu, bolju budućnost za nove generacije koje će čuvati državu Bosnu i Hercegovinu, i čestitajuči ovaj značajan datum za USK-a, poručio je još da svi zajedno moramo graditi život u ovoj domovini,  a ne suživot, dodajući da BiH kao država svih njenih naroda i onih koji je vole, nema alternativu.

Objavio: usn krajina

IMPRESSUM

Kontakt - telefon

REDAKCIJA: +387 37 228-409; FAX: 224-103

MARKETING: +387 37 226-485

RAČUNOVODSTVO:TEL/FAX: +387 37 226-488

Unsko-sanske novine [PRINTANI MEDIJ] sedmične su novine, izlaze petkom

Radimo svakim danom od 08:00 - 15:00, osim dane vikenda i praznika

Tekstove za sjećanje i posljednje pozdrave možete dostaviti do srijede do 12:00

ADRESA: Bihać, 502. viteške brigade bb (Kulturni centar u gradskom parku)


List je registrovan kod Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta F BiH pod brojem 563/96.


PDV broj: 263024120002


Reg. broj: 4263024120002

Račun broj:
3385002200568303 kod UniCredit Zagrebačka banka d.d.
e:mail - WEB

usnkrajina@usnkrajina.com.ba

e:mail - REDAKCIJA

usnovine@bih.net.ba

prava pridržana

© usnkrajina.com.ba | 2023.

web-razvoj i dizajn: Osman D.