MINISTARSTVO OBRAZOVANJA USK: Još 15 dana do početka nove školske godine

Objavljeno: 18-08-2023 | 09:19

MINISTARSTVO OBRAZOVANJA USK: Još 15 dana do početka nove školske godine

Prema zvaničnim informacijama Ministarstva obrazovanja Unsko-sanskog kantona nova školska godina počet će 4. septembra. Do tada će se realizirati sve predviđene aktivnosti koje je neophodno provesti kako bi nastava u osnovnim i srednjim školama nesmetano počela a učenicima je ostalo još 15 dana odmora od školskih obaveza.

Procedure nabavke ogrjeva, udžbenika, objava novog upisnog roka za srednjoškolce kao i završne pripreme na usvajanju novog Zakona o osnovnom, obrazovanju, u fokusu su nadležnih u obrazovanju koji vjeruju da će glavnina posla ipak biti na vrijeme završena.

Sve manje učenika u školskim klupama

U školske klupe vraća se više od 15.000 osnovaca. Broj srednjoškolaca još nije u potpunosti utvrđen, jer je u toku drugi upisni rok. Poznat je i broj upisanih prvačića, manje od 1.600 djece. U prvom upisnom roku u srednje škole upisano je manje od 2.000 učenika.

Mješovita srednja škola Bihać, prema riječima direktora Ervina Bajraktarevića, očekuje dobar odziv kada je u pitanju upis učenika u ovu obrazovnu ustanovu.

– U odnosu na proteklu  školsku godinu kada smo upisali tri prva razreda za sve smjerove koje nudi naša škola, u novoj školskoj godini ćemo upisati odjeljenje više. To će svakako puno značiti i kada je kadrovska popunjenost u pitanju jer će naši profesori lakše postići normu. Ono što je važno istaći je to da u novoj školskoj godini krećemo sa nova dva usmjerenja i to smjer frizer (trogodišnji) i carinski tehničar (četverogodišnji), za koje je već u prvom upisnom roku iskazan izuzetno veliki interes. Na žalost, sve škole u Unsko-sanskom kantonu posljednjih godina se suočavaju sa sve većim problemom manjeg broja upisanih učenika što je direktna posljedica iseljavanja stanovništva u treće zemlje. I nije to problem samo u kantonu već cijeloj Bosni i Hercegovini, ističe Bajraktarević.

Vlada USK i F BiH osigurat će sredstva za udžbenike

Do početka nove školske godine, u Mješovitoj srednjoj školi Bihać, nastoje uraditi što više na uređenju i opremanju školskog prostora. U toku je završna faza postavljanja novih podova u pet učionica. Nažalost, veliki projekti kao što su zamjena krova i obnova fasade na školi, morat će sačekati novu kalendarsku godinu.  

U bosanskokrupskoj ‘Gimnaziji’ također se pripremaju za septembar. U toku su aktivnosti na uređenju školskog igrališta. Nakon godina podstanarstva, konačno su dobili novu zgradu, a uskoro i moderno uređeni prostor oko škole. Nažalost dobre vijesti prate i one koje zabrinjavaju, jer su u međuvremenu izgubili značajan broj učenika. Bosanska Krupa dijeli sudbinu ostalih krajiških sredina, nedostatka djece zbog odlaska porodica u evropske zemlje. Zbog toga su u neizvjesnosti i prosvjetni radnici koji u sve većem broju postaju tehnološki višak. U ministarstvu uvjeravaju da niko neće ostati bez posla, te da će biti na vrijeme raspoređeni po školama.

Dobra vijest je i ta da će Vlada Unsko-sanskog kantona i ove godine financirati udžbenike za učenike viših razreda, dok bi Federacija BiH trebala doznačiti sredstva za nabavku udžbenika prvačićima i učenicima nižih razreda. Pred Vladom bi se uskoro trebao naći i završni dokument odnosno novi Zakon o osnovnom obrazovanju kojeg je potrebno što prije usvojiti kako bi zaživjeli novi trendovi, odnosno, dugo očekivane reforme, prije svega, digitalizacija nastavnog procesa

 N. Piralić

Objavio: usn krajina

IMPRESSUM

Kontakt - telefon

REDAKCIJA: +387 37 228-409; FAX: 224-103

MARKETING: +387 37 226-485

RAČUNOVODSTVO:TEL/FAX: +387 37 226-488

Unsko-sanske novine [PRINTANI MEDIJ] sedmične su novine, izlaze petkom

Radimo svakim danom od 08:00 - 15:00, osim dane vikenda i praznika

Tekstove za sjećanje i posljednje pozdrave možete dostaviti do srijede do 12:00

ADRESA: Bihać, 502. viteške brigade bb (Kulturni centar u gradskom parku)


List je registrovan kod Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta F BiH pod brojem 563/96.


PDV broj: 263024120002


Reg. broj: 4263024120002

Račun broj:
3385002200568303 kod UniCredit Zagrebačka banka d.d.
e:mail - WEB

usnkrajina@usnkrajina.com.ba

e:mail - REDAKCIJA

usnovine@bih.net.ba

prava pridržana

© usnkrajina.com.ba | 2023.

web-razvoj i dizajn: Osman D.