MINISTRICA OKOLIŠA I TURIZMA U VLADI F BiH: Učinit ćemo sve da NP “Una” spremno dočeka predstojeću turističku sezonu

Objavljeno: 26/05/2023. 08:26

MINISTRICA OKOLIŠA I TURIZMA U VLADI F BiH: Učinit ćemo sve da NP “Una” spremno dočeka predstojeću turističku sezonu

Nasiha Pozder, ministrica okoliša i turizma u Vladi Federacije Bosne i Hercegovine u ponedjeljak, 22. maja ove godine, boravila je u radnom posjetu Upravi JP NP “Una” Bihać. Kako je istakla, posjet je u svakom slučaju planiran ali su nedavne poplave na ovim prostorima taj plan ubrzale. U razgovoru sa Amarildom Mulićem, direktorom JP NP “Una”, ministrica Pozder se detaljno upoznala sa stanjem na području NP “Una” koje je u velikoj mjeri bilo zahvaćeno poplavama i gdje su pričinjene značajne štete a obilaskom terena i sama se uvjerila u to.

Podrška osnivača neće izostati

– NP “Una” je poduzeće u nadležnosti Ministarstva okoliša i turizma F BiH i to je jedini nacionalni park koji imamo u Bosni i Hercegovini. Nedavne poplave koje su zadesile Krajinu i samo područje NP “Una” su ubrzale moju posjetu kako bih se na licu mjesta upoznala sa stanjem i štetama nastalim uslijed poplava. Odlučila sam posjetiti ovaj kraj čim prije, obići NP i zajednički s Upravom poduzeća pokušati utvrditi okvirnu štetu koja je pričinjena na tom području, kao i ono što je s moje strane, i sa strane Vlade F BiH moguće učiniti, pored onih interventnih sredstava koja su odobrena na prethodnoj sjednici u iznosu od pola miliona KM i koja su već na raspolaganju Gradu Bihaću i još nekim lokalnim zajednicama. Dakle namjera je da vidimo šta je to što možemo učiniti konkretno na području NP “Una” ali naravno i za građane ovog kraja. Poplave su se desile pred sam početak turističke sezone i u razgovoru sa direktorom Mulićem sam pokušala doći do saznanja šta je sve neophodno uraditi kako bi se pričinjene štete sanirale što prije i što kvalitetnije pripremilo za predstojeću sezonu. Ja sam već obavila određene konsultacije vezano za interventna sredstva koja možemo uputiti ka NP “Una” ali to svakako nije dovoljno u ovom trenutku. Mislim da je zaštita okoliša ono na čemu moramo raditi kako bismo u budućnosti spriječili ovakve situacije, istakla je ministrica Pozder.

Klimatske promjene su takve da je na njih teško utjecati na neki snažniji način ali se može boriti sa problemima tipa bespravne gradnje, stav je ministrice Pozder. Sa svoje strane će, kako je naglasila, učiniti sve da se to smanji. Dogovorila je i sastanak sa Kemalom Hrnjićem, ministrom poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva u Vladi F BiH, koji je, kako kaže, odličan glasnogovornik u Vladi F BiH, kada su u pitanju interesi ovog kraja. Zajednički će pokušati uraditi sve kako bi pomogli u pripremi turističke sezone u NP “Una”.

Ministarstvo okoliša i turizma Federacije BiH nema vlastita interventna sredstva ali ima Fond za zaštitu okoliša F BiH. Ministrica Pozder kaže kako je već kontaktirala upravu Fonda. O iznosima pomoći NP “Una” nije govorila jer je prije toga potrebno sagledati stanje na terenu, dobiti konkretne informacije ali je istakla kako će se sredstva za sanaciju iznaći i pravovremeno uputiti NP “Una”.

Amarildo Mulić, direktor JP NP “Una” Bihać je ovom prilikom naglasio da se voda nakon nedavnih poplava vraća u korita, kako rijeke Une, tako i njenih pritoka: Unca, Krke i Ostrovice. Sa svojim uposlenicima je, kako kaže, svakodnevno na terenu gdje evidentiraju štete koje su direktna posljedica ovih majskih poplava.

NP “Una” do daljnjeg zatvoren za posjete

– U okviru naših kapaciteta i mogućnosti JP NP “Una” radimo i na sanaciji šteta. Naravno uz podršku našeg osnivača, koja je neizostavna i konstantno prisutna, uspjet ćemo obaviti kvalitetne pripreme za nadolazeću turističku sezonu u najboljem mogućem smislu i NP “Una” će opet biti jedan od brendova Krajine, ne samo na području Bosne i Hercegovine, nego i turističkih tržišta kako regije tako i Evrope i svijeta, istakao je Mulić.

Kada se konkretno radi o štetama nastalim uslijed poplava najočitije su na infrastrukturi NP “Una”: šetnice, biciklističke i rekreativne staze kao i pristupni putevi. Mulić ističe kako očekuje dobru suradnju i sa lokalnim zajednicama i Vladom Unsko-sanskog kantona kada je u pitanju realizacija projekata na području NP “Una” kako bi stvorili bolji i kvalitetniji ambijent za razvoj, zaštitu i očuvanje prirode ali isto tako i brži razvoj u području NP “Una” i cjelokupnog Pounja.

– Prve procjene, one direktne, kada je u pitanju infrastruktura NP “Una” ugrubo se kreću oko 100.000 KM. Zbog poplava NP “Una” je još uvijek zatvoren za posjete tako da imamo i velike štete vezano za ostvarivanje prihoda od vlastitih aktivnosti, odnosno prodaje usluga. U narednom periodu imat ćemo i tačne procjene ukupne štete od poplava u području NP “Una”, koje zasigurno nisu male ali se nadam da ćemo zajednički sa našim osnivačem iznaći načina da ih saniramo i spremno dočekamo predstojeću turističku sezonu, istakao je direktor Mulić.

 N.Piralić

Objavio: Unsko-sanske novine Krajina


IMPRESSUM

Kontakt - telefon

REDAKCIJA: +387 37 228-409; FAX: 224-103

MARKETING: +387 37 226-485

RAČUNOVODSTVO:TEL/FAX: +387 37 226-488

ADRESA: Bihać, 502. viteške brigade bb (Kulturni centar u gradskom parku)


List je registrovan kod Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta F BiH pod brojem 563/96.


Račun broj:
3385002200568303 kod UniCredit Zagrebačka banka d.d.
e:mail - WEB

usnkrajina@usnkrajina.com.ba

e:mail - REDAKCIJA

usnovine@bih.net.ba

PDV broj: 263024120002


prava pridržana

© usnkrajina.com.ba | 2015. - 2023.

Reg. broj: 4263024120002