19/07/2024

MINISTRICA POZDER I KANTONALNI ZVANIČNICI POSJETILI NACIONALNI PARK „UNA“: Una znači život, a njeno čuvanje odgovornost je svih nas

Objavljeno: 19-06-2024 | 16:50

MINISTRICA POZDER I KANTONALNI ZVANIČNICI POSJETILI NACIONALNI PARK „UNA“: Una znači život, a njeno čuvanje odgovornost je svih nas

U skladu s opredjeljenjem Vlade FBiH da razvija turizam, budžet za Nacionalni park je uvećan u odnosu na prošlu godinu

Almir Imširović i Armin Kardašević, ministri u Vladi Unsko- sanskog kantona u sklopu aktivnosti kojima je obilježen Svjetski dan okoliša, sa federalnom ministricom okoliša i turizma Nasihom Pozder posjetili su Nacionalni park “Una”.

U razgovoru sa v.d. direktorom Nacionalnog parka Alenom Zulićem, istaknuta je strateška važnost NP “Una” za održivi razvoj ovog Kantona i Bosne i Hercegovine u cjelini. 

U skladu s opredjeljenjem Vlade FBiH da razvija turizam, budžet za Nacionalni park je uvećan u odnosu na prošlu godinu. Bitan projekat je i finansiranje druge faze projekata u Nacionalnom parku ”Una”, i to izgradnje regionalnog puta Kulen Vakuf – Martinbrod i izgradnje lokalnog puta Ćelije – Štrbački buk, a o prioritetnim projektima za razvoj ovog područja interesorno posebnu pažnju posvećuju Ministarstvo za građenje, prostorno uređenje i zaštitu okoliša i Ministarstvo privrede u Vladi Unsko- sanskog kantona, nadopunjujući mjere i aktivnosti sa višim nivoima vlasti i u profesionalnoj saradnji sa upravom Nacionalnog parka, istakli su resorni ministri Almir Imširović i Armin Kardašević.

– Una za ovdašnje stanovništvo znači život, te je njeno čuvanje odgovornost svih nas. Turizam jeste prilika i ona se može iskoristi u sinergiji s rijekom i njenim fantastičnim biodiverzitetom, poručila je ministrica Pozder tokom posjete upriličene uz Svjetski dan okoliša.

Objavio: usn krajina