MUZEJ BOSANSKOG SREDNJOVJEKOVLJA U CAZINU: Približiti prošlost modernom čovjeku današnjice

Objavljeno: 07-06-2023 | 20:13

MUZEJ BOSANSKOG SREDNJOVJEKOVLJA U CAZINU: Približiti prošlost modernom čovjeku današnjice

Muzej bosanskog kraljevstva iz Cazina organizirat će Festival srednjovjekovlja od 8. do 11. juna. Festival ima za cilj afirmirati građane, javnost i teme vezane za srednjovjekovnu bosansku državu.

Festival srednjovjekovlja ima za osnovu interdisciplinarni pristup tretiranju historije srednjega vijeka sa posebnim osvrtom na najznačajnija pitanja iz historije srednjovjekovne bosanske države.

Program festivala ima višedimenzionalni karakter uključujući istaknute historičare i arheologe srednjovjekovne epohe, te umjetnike koji su vrelo svoje inspiracije pronašli u događajima iz ovog doba, te djelima, životima i sudbinama srednjovjekovnog čovjeka. Osnovni cilj festivala je približiti srednjovjekovnu prošlost modernom čovjeku, te omogućiti zainteresiranim građankama i građanima druženje sa naučnicima i umjetnicima u relaksiranom ambijentu. Ovogodišnji program usmjeren je na prezentaciju i analizu ideoloških i mitoloških konstrukcija koje prate bosansko srednjovjekovlje od najstarijih pristupa i obrada ove epohe do današnjeg dana.

Iskovane konstrukcije cirkuliraju utabanim stazama opstajući kroz sredstva javnih informisanja te držeći čvrstu poziciju u dnevnoj politici i pojedinim državnim projektima. Dekonstrukcija je sadržana u dijagnosticiranju uzroka i povoda nastanka ovakvih tumačenja prošlosti te vraćanju na prvorazredne izvore kao jedina čvrsta uporišta za tumačenje srednjovjekovlja.

Bitna karakterna crta ovogodišnjeg festivala jeste i predstavljanje potencijalnih smjernica za buduća otkrića novih saznanja iz ovog perioda. Primjetna raznovrsnost umjetničkih ostvarenja nastalih posljednjih godina na našem prostoru predstavlja dragocjen doprinos njegovanju kulture sjećanja na bosansko srednjovjekovlje. Predstavljanje ove vrste izražavanja zauzima posebno mjesto na festivalu. O svemu navedenom će se govoriti kroz više različitih formi: kroz diskusije sa historičarima, arheolozima i umjetnicima, izložbe, predstave, radionice i predavanja – kazao je dr. Enes Dedić u ime Festivala srednjovjekovlja Muzeja bosanskog kraljevstva Cazin.

Dodajmo, da je na platou ostrožačkog dvorca u toku tradicionalna, 56. po redu, kiparska kolonija, koju predvodi Samir Sućeska, profesor na Likovnoj akademiji Bosne i Hercegovine, na Odsjeku kiparstva, uz podršku crnogorskog kipara i umjetnika Ljubodraga Mrdovića, živopisnog stvaraoca, koji je u kratkom vremenu osvojio duše i srca prisutnih.

Objavio: usn krajina

IMPRESSUM

Kontakt - telefon

REDAKCIJA: +387 37 228-409; FAX: 224-103

MARKETING: +387 37 226-485

RAČUNOVODSTVO:TEL/FAX: +387 37 226-488

Unsko-sanske novine [PRINTANI MEDIJ] sedmične su novine, izlaze petkom

Radimo svakim danom od 08:00 - 15:00, osim dane vikenda i praznika

Tekstove za sjećanje i posljednje pozdrave možete dostaviti do srijede do 12:00

ADRESA: Bihać, 502. viteške brigade bb (Kulturni centar u gradskom parku)


List je registrovan kod Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta F BiH pod brojem 563/96.


PDV broj: 263024120002


Reg. broj: 4263024120002

Račun broj:
3385002200568303 kod UniCredit Zagrebačka banka d.d.
e:mail - WEB

usnkrajina@usnkrajina.com.ba

e:mail - REDAKCIJA

usnovine@bih.net.ba

prava pridržana

© usnkrajina.com.ba | 2023.

web-razvoj i dizajn: Osman D.