NAKON ZAJEDNIČKE SJEDNICE ENTITETSKIH VLADA: Usvojeno nekoliko zaključaka. Nema resora o kojem nije razgovarano…

Objavljeno: 08-06-2023 | 18:41

NAKON ZAJEDNIČKE SJEDNICE ENTITETSKIH VLADA: Usvojeno nekoliko zaključaka. Nema resora o kojem nije razgovarano…

– Sjednica je bila više nego uspješna. Usaglasili smo sedam zaključaka. Ima još značajan broj zaključaka koji su se mogli usvojiti, ali željeli smo neke stvari ostaviti i za naredni period. Važno je da smo sjeli za jedan sto i da smo razgovarali. Možda nećemo uvijek imati konsenzus, ali ako ne razgovaramo, nećemo se moći dogovoriti oko bilo čega. Važno je i da su ministri sjeli zajedno i da su razmijenili kontakte. Resorna ministarstva će u okviru svojih nadležnosti nastaviti razgovore i dogovore, a sve što dogovore oni, neće biti problem da predsjednici vlada te dogovore prate, rekao je Višković.

Vlade Federacije Bosne i Hercegovine i Republike Srpske održale su danas prvu zajedničku sjednicu ovog saziva u Banjoj Luci, na kojoj je usvojeno nekoliko zaključaka. Premijeri Nikšić i Višković istakli su kako nema resora o kojem nisu razgovarali. Dodali su da je prioritet rješavanje ključnih problema građana oba entiteta.

Premijer Višković je istakao kako je prvi zaključak bio vezan za nešto što je veoma bitno za Bosnu i Hercegovinu, a to je zabrana izvoza oblovine iz naše zemlje, te da se obaveže Savjet ministara BiH da donese zaključak o trajnoj zabrani izvoza.

– Nezaobilazna tema za sve nivoe vlasti je odlaganje nuklearnog otpada u Trgovskoj gori. Naši resori zajedno su usaglasili da iz BiH ide jedan glas i da se uključi nadležno ministarstvo s nivoa BiH kako bi se onemogućilo odlaganje nuklearnog otpada u Trgovskoj gori. Razgovarano je i o izgradnji brzih saobraćajnica te autoputa Beograd – Sarajevo. Usvojili smo i zaključak da su neophodni koordinacija i saradnja agencija za bezbjednost. Kada je riječ o obrazovanju, smatramo da ima prostora da se napravi još bolja konekcija unutar BiH i da se tu prave pomaci. Nije bilo nijednog resora kojeg se nismo dotakli. Neke zaključke nismo danas usvojili, ali ćemo i njih uskoro usvojiti, rekao je Višković.

On je dodao kako je planirano da se na projekte svih međunarodnih ustanova aplicira zajednički, u saradnji s državnim ministarstvima. Planirana je i sjednica akcionara Elektroprenosa, kako bi se riješila sva sporna pitanja. Tema današnje zajedničke sjednice bila je i raspodjela sredstava na računima UIO, u iznosu od više od 200 miliona KM, na čemu radna grupa već radi, prenosi Oslobodjenje.

Objavio: usn krajina

IMPRESSUM

Kontakt - telefon

REDAKCIJA: +387 37 228-409; FAX: 224-103

MARKETING: +387 37 226-485

RAČUNOVODSTVO:TEL/FAX: +387 37 226-488

Unsko-sanske novine [PRINTANI MEDIJ] sedmične su novine, izlaze petkom

Radimo svakim danom od 08:00 - 15:00, osim dane vikenda i praznika

Tekstove za sjećanje i posljednje pozdrave možete dostaviti do srijede do 12:00

ADRESA: Bihać, 502. viteške brigade bb (Kulturni centar u gradskom parku)


List je registrovan kod Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta F BiH pod brojem 563/96.


PDV broj: 263024120002


Reg. broj: 4263024120002

Račun broj:
3385002200568303 kod UniCredit Zagrebačka banka d.d.
e:mail - WEB

usnkrajina@usnkrajina.com.ba

e:mail - REDAKCIJA

usnovine@bih.net.ba

prava pridržana

© usnkrajina.com.ba | 2023.

web-razvoj i dizajn: Osman D.