NALIČJE TURIZMA: Na primjeru stanovnika austrijskog Hallstatta i sami moramo mijenjati procese u hodu i reagirati dok možemo

Objavljeno: 28-08-2023 | 08:38

NALIČJE TURIZMA: Na primjeru stanovnika austrijskog Hallstatta i sami moramo mijenjati procese u hodu i reagirati dok možemo

STANOVNICI austrijskog mjestašca Hallstatta prosvjedovali su jučer protiv velikog broja turista, tražeći ravnotežu između unosnog izvora prihoda i ogromnog pritiska na okoliš i lokalnu infrastrukturu, prenosi Index.hr.

Mjestašce uz kristalno bistro jezero, okruženo stjenovitim planinama, uvršteno je na popis svjetske kulturne baštine, a proteklih godina postalo je prava turistička meka, koja u špici sezone može privući i do 10 hiljada posjetilaca, piše BBC. Godine 2006. u Hallstattu je snimljena južnokorejska romantična drama koja mu je donijela veliku popularnost u Aziji, a šest godina kasnije i kineska replika.

Šta zahtijevaju stanovnici?

Mnogi posjetioci dolaze u potrazi za savršenim selfiejem, s jezerom, blijedo sivim crkvenim tornjem i veličanstvenim planinama u pozadini.

Navala turista izazvala je negodovanje među nešto više od 700 stanovnika Hallstatta i zahtjeve da se ograniči broj dnevnih posjetilaca. Traže i da se zabrani dolazak turističkih autobusa nakon 17 sati, žaleći se na zagađenje bukom i velik promet.

Primjer iz kojeg moramo naučiti

Hallstatt je očito primjer kako se željena grana ekonomije – turizam, lako može pretvoriti u noćnu moru kako za stanovnike, tako i za izrazito osjetljiv okoliš naše smaragdne Une. I dok je kod nas broj i omasovljenje turističkih posjeta imperativ, stanovnici ovog austrijskog mjestašca na najbolji način nam pokazuju da to ne bi smjelo biti tako. Upravo zbog toga i sami moramo, u hodu, promisliti i osmisliti najbolju strategiju za razvoj turizma, ali da taj i takav turizam ne bude sebi svrha i, ono najvažnije, da se ne nađemo u situaciji kada će nam masovni turizam uništiti ono najljepše i najvrjednije – okolinu, koja je još uvijek koliko-toliko očuvana.

S ovom kamerom nisam mogao načiniti snimke pod vodom, gdje je stvar puno gora! FOTO: Krupska ulica, iza Radio stanice Bihać, 29. augusta 2023.1

S obzirom da je naša ljepotica, u dijelu u kojem protiče kroz grad, već poprimila ozbiljne naznake kanalizacije, možda tog vremena i nemamo previše! Alarm za spas Une bliže je crvenom nego li narančastom upozorenju!

Ako o našoj budućnosti budu odlučivali priučeni tehno-menadžeri, onda nam se crno piše. A može, i zbog naše djece, ta sudbina mora biti zelena.

Austrijska novinska agencija APA izvijestila je da su prosvjednici oko podneva na 15 minuta blokirali sjeverni ulaz u tunel na mjesnoj prometnici. Prema inicijatoru “Građani za Hallstatt”, u prosvjedu je sudjelovalo više od 100 građana.

Gosti imaju prednost nad domaćima

Hallstatt spada među europske turističke destinacije u kojima gosti imaju najveću prednost u odnosu na domaće, pristižući u mjesto ogromnim autobusima. Turizam ipak donosi ogromnu korist mjesnoj ekonomiji, pa se čini da će se i Hallstatt, poput Venecije i sličnih destinacija, morati pomiriti i s negativnim stranama popularnosti.

U maju su mještani u znak prosvjeda protiv buke i prometa nakratko na najpopularnijoj lokaciji za selfieje postavili drvenu pregradu koja je blokirala pogled na Alpe. Nakon kritika na društvenim mrežama pregrada je uklonjena.

Načelnik Hallstatta izjavio je tada da želi smanjiti broj autobusa za trećinu. Prije pandemije covida Hallstatt je godišnje posjećivalo oko milijun turista, napominje BBC.

O. Delić

  1. Pored ove nakupine smeća u dva dana vikenda prošlo je desetine lađa i kajaka. A po skromnoj procjeni u njih pet-šest sa po 10 vreća za smeće sve se može riješiti u 10 minuta. Ono što ni jedna kamera ne može, jeste da prenese smrad u blizini. Spoj je to dvaju kućansko-prehrambeno-prerađivačkih sistema. Onog iz sudopera i wc-šolje. ↩︎

Objavio: usn krajina

IMPRESSUM

Kontakt - telefon

REDAKCIJA: +387 37 228-409; FAX: 224-103

MARKETING: +387 37 226-485

RAČUNOVODSTVO:TEL/FAX: +387 37 226-488

Unsko-sanske novine [PRINTANI MEDIJ] sedmične su novine, izlaze petkom

Radimo svakim danom od 08:00 - 15:00, osim dane vikenda i praznika

Tekstove za sjećanje i posljednje pozdrave možete dostaviti do srijede do 12:00

ADRESA: Bihać, 502. viteške brigade bb (Kulturni centar u gradskom parku)


List je registrovan kod Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta F BiH pod brojem 563/96.


PDV broj: 263024120002


Reg. broj: 4263024120002

Račun broj:
3385002200568303 kod UniCredit Zagrebačka banka d.d.
e:mail - WEB

usnkrajina@usnkrajina.com.ba

e:mail - REDAKCIJA

usnovine@bih.net.ba

prava pridržana

© usnkrajina.com.ba | 2023.

web-razvoj i dizajn: Osman D.