19/07/2024

NOSIOCI IZVRŠNE I ZAKONODAVNE VLASTI USK POVODOM DANA DRŽAVNOSTI BIH: Domovinu ćemo braniti gradeći je u moćnu i uglednu državu

Objavljeno: 24-11-2022 | 11:06

NOSIOCI IZVRŠNE I ZAKONODAVNE VLASTI USK POVODOM DANA DRŽAVNOSTI BIH: Domovinu ćemo braniti gradeći je u moćnu i uglednu državu

U povodu Dana državnosti BiH, nakon obilaska Centralnog spomen-obilježja Humci, Katoličkog groblja u Žegaru, Partizanskog groblja i mezara dr. Irfana Ljubijankića, nosioci izvršne i zakonodavne vlasti u USK-a obratili su se javnosti, kako bi istaknuli važnost Dana državnosti BiH, koja je kroz stoljeća krvlju branila svoju opstojnost, koje je, kako je rečeno “bilo i uvijek će je biti”.

Poštovani Bosanci i Hercegovci, građani države BiH, dragi prijatelji, 25. novembar obilježavamo kao praznik države Bosne i Hercegovine. Na taj dan, 1943. godine na zasjedanju ZAVNOBIH-au Mrkonjić- Gradu, usvojena je Rezolucija ZAVBNOBIH-a u kojoj je izražena odlučnost naroda BiH da njihova zemlja bude zbratimljena zajednica u kojoj će biti osigurana ravnopravnost svih naroda i građana, te ravnopravnost BiH unutar SFRJ, sa historijskim granicama koje datiraju još iz srednjevjekovne Bosne. Institucije USK-a, poštujući svoju ustavnu poziciju, dostojanstveno obilježavaju ovaj događaj, a mi, kao predstavnici Skupštine i Vlade USK-a sa ponosom u srcu potvrđujemo stavove izrečene prije 79 godina, kojima potvrđujemo da je Bosna i Hercegovina naš primarni politički cilj. Ustrajat ćemo u ponavljanju istine i borbi za ideale u koje vjerujemo, a naš najvažniji ideal je država Bosna i Hercegovina. Nikada nećemo odustati, ne zbog inata, nego zbog činjenice da je ona dio našeg bića. Naši sugrađani širom BiH i dijaspore osjećaju isto. Sve razlike koje imamo, političke, regionalne i druge, nestaju jer je ona, država BiH ono najvažnije što nas identificira i povezuje. Stoga njen rođendan, Dan državnosti treba da nam bude podsjetnik na sve hrabre, plemenite ljude koji su je kroz historiju branili, voljeli i čuvali. Što su izazovi teži, naša odlučnost mora biti snažnija, a mi ustrajniji. U ime izabranih zastupnica i zastupnika u Skupštini USK-a čestitam vam Dan državnosti BiH, uz sjećanje na događaje iz naše zajedničke prošlosti, umjesto obećanja o boljem sutra, pozivam sve nas da radimo za bolje danas, kazao je Nisvet Jusić, zamjenik predsjedavajućeg Skupštine USK-a.

U Krajinu je dobrodošao svako, osim ako dolazi da kaže da nema Bosne – Dragi Krajišnici u domovini i dijaspori, poštovani građani naše jedine domovine Bosne i Hercegovine, sretan nam Dan državnosti. Ponosan sam što mi je ponovno pripala čast da vam čestitam Dan državnosti BiH, ali boli me što se današnji dan i dalje ne slavi u cijelom dijelu ove naše zemlje. Boli me i ljuti kada vidim ljude koji su od Bosne i Hercegovine uzeli sve, a zaklinju se u tuđu državu. Reći ću vam: Takvi su podmukliji i od onih koji bi bili sretni i da nestane BiH. Ali, dok je nas kojima je Bosna majka i koji je nosimo u srcu, ima Bosne i bit će je, jer mati je jedna, kao i domnovina. Siguran sam da su se tako osjećali i predstavnici naših naroda BiH koji su te davne ratne 1943. godine, u noći između 25. i 26. novembra u Mrkonjić- Gradu, odlučno poručili da ova zemlja nije ni srpska, ni hrvatska ni muslimanska, nego i srpska i muslimanska i hrvatska, zbratimljena zajednica u kojoj će biti osigurana puna ravnopravnost svih. Zbratimljeni u ljubavi i odanosti prema zajedničkoj državi. Kada je devedesetih ponovno trebalo braniti BiH u odbrambeno-oslobodilačkom ratu, istinski sinovi Bosne, nisu se odrekli tih principa. Svaka stopa ove zemlje je bosanska i pripada svakom njenom građaninu onoliko koliko pripadamo njoj. Šta može ova naša Krajina još osim duše i života dati svojoj domovini? Može biti njen najbolji uzor, može biti njen najbolji dio, dostojanstvena kao uspomena na svakog heroja koji je za Bosnu dao život . Može mlađe generacije učiti kulturi poštivanja vrijednosti koje su narodi BiH odaslali sa Prvog zasjedanja ZAVNOBiH-a. Moramo ostati odlučni kao svaki naš branitelj koji je stao pred neprijatelja da brani državnost. U Krajinu je dobrodošao svako, osim ako dolazi da kaže da nema Bosne.  Bujrum svakom ko će zbratimljeno doprinositi jačanju naše zemlje u cjelini, a doprinijet ćemo razvijanju Krajine da izrasta kao stabilan i privredno snažan dio BiH, njena zapadna vrata u Evropu, sa Bogom danom očuvanom prirodom i dobrim ljudima. Tako se u miru brani domovina i mi ćemo je braniti gradeći je u moćnu i uglednu državu, kazao je Mustafa Ružnić, premijer Unsko-sanskog kantona.  

Objavio: usn krajina