NOVO OKUPLJANJE GRAĐANA: ReStart poziva na proteste pred OHR-om 24. aprila

Objavljeno: 18/04/2023. 12:47

NOVO OKUPLJANJE GRAĐANA: ReStart poziva na proteste pred OHR-om 24. aprila

Tog dana ReSTART ponovo organizuje mirne proteste ispred OHR kako bi ovaj put dali priliku građanima Bosne i Hercegovine da javno na razglasu iskažu svoj stav povodom najavljenog novog nametanja izmjena izbornog zakona, a samim tim i dalje degradacije političkog sistema Bosne i Hercegovine, saopćeno je iz ReStarta.

Udruženje građana ReStart Bosne i Hercegovine poziva građane Bosne i Hercegovine da “u ponedjeljak 24. aprila s početkom u 14:30 sati ispred zgrade OHR-a direktno odlučuju o sudbini naše domovine”.Tog dana ReSTART ponovo organizuje mirne proteste ispred OHR kako bi ovaj put dali priliku građanima Bosne i Hercegovine da javno na razglasu iskažu svoj stav povodom najavljenog novog nametanja izmjena izbornog zakona, a samim tim i dalje degradacije političkog sistema Bosne i Hercegovine, saopćeno je iz ReStarta.

U vezi s tim ReStart daje svoje upute za javno obraćanje:

– Svaki građanin koji dobrovoljno pokaže lične dokumente imat će priliku do dva minuta da uputi svoju poruku;

– Govor mržnje i vrijeđanje bilo koga neće biti dozvoljeno;

– Osobe koje su trenutno politički aktivne neće imati mogućnost obraćanja;

– Jedina tema o kojoj građani mogu iznositi mišljenje je rad visokog predstavnika Christiana Schmidta i generalno o odnosu internacionalne zajednice prema našoj državi;

– Poruke neka budu kratke i jasne! Treba istaći ono što smatrate pogrešnim, ali i smjer kako u budućnost.

Neformalna grupa građana ReStart BiH se, kako su saopćili, zalaže za modernu, liberalnu, građansku Bosnu i Hercegovinu, te u tom svojstvu odbijaju biti dio bilo kakvih međustranačkih konflikata, jer su, kako navode, apsolutno nezavisni u svom djelovanju.

– Naše djelovanje danas je prvenstveno usmjereno na kritiku rada visokog predstavnika, koji svojom arogancijom i podaničkim odnosom prema samo jednoj političkoj stranci – HDZ-u vraća Bosnu u etno-feudalno političko uređenje. Postaje očigledno da će u etnički baziranom političkom sistemu, uvijek neko biti u prilici da blokira formiranje vlasti. Pat poziciju koju je proizveo svojom odlukom od 02. 10. 2022. visoki predstavnik će ovih dana nastojati da riješi. Svako novo rješenje koje ponudi mora biti principijelno i trajno i kao takvo unešeno u Ustav. Daljom diskriminacijom koja vodi ka aparthejdu se to zasigurno neće postići, nego će proizvoditi nove podjele i netrpeljivosti između etničkih grupa – saopćili su iz ReStarta i dodali:

– ReSTART se istrajno zalaže, da ako se izborni zakon i Ustav mijenjaju, to može biti samo tako što će se implementirati presude Suda za ljudska prava u Strazburu po apelacijama Zornić, Pilav, Pudarić, Sejdić, Finci i ostali, nikako drugačije. Oni koji pristanu da nam se kao u Dejtonu nameću rješenja kakva nisu po evropskim standardima kako bi zadovoljili samo jednu stranku, ne misle dobro ovoj državi, nego samo na vlastite kratkoročne interese, a to bi u budućnosti bilo pogubno po našu državu.

Objavio: Unsko-sanske novine Krajina


IMPRESSUM

Kontakt - telefon

REDAKCIJA: +387 37 228-409; FAX: 224-103

MARKETING: +387 37 226-485

RAČUNOVODSTVO:TEL/FAX: +387 37 226-488

ADRESA: Bihać, 502. viteške brigade bb (Kulturni centar u gradskom parku)


List je registrovan kod Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta F BiH pod brojem 563/96.


Račun broj:
3385002200568303 kod UniCredit Zagrebačka banka d.d.
e:mail - WEB

usnkrajina@usnkrajina.com.ba

e:mail - REDAKCIJA

usnovine@bih.net.ba

PDV broj: 263024120002


prava pridržana

© usnkrajina.com.ba | 2015. - 2023.

Reg. broj: 4263024120002