OBESMIŠLJAVANJE BESMISLA: Kako je on mlatio praznu slamu, ili kosio travu, ili rušio Ustav, ili …

Objavljeno: 30-06-2023 | 12:58

OBESMIŠLJAVANJE BESMISLA: Kako je on mlatio praznu slamu, ili kosio travu, ili rušio Ustav, ili …

FOTO: Belerofont na Pegazu ubija Himmeru

Ako on traje na političkoj sceni preko 20 godina i pri tome se ništa nije značajno desilo, osim periodičnog talasanja naše sveukupne žabokrečine, onda nema smisla bilo šta analizirati, jer analiza, naprosto, s ovakvim akterima zvuči kao loš vic.

Mnogi su njegovu pojavnost, kada je na transporterima S-FORA skočio u politički plićak rs-prdačine, vidjeli kao izdaju s jedne, uvijek one druge strane, dok je s ove strane posmatrana kao „osvježenje“. Zamahivao je on i tada u svom nezajažljivom stilu i “lupao” kao i danas. Onda su došla vremena kada mu je ruski FSB zavrnuo prvo rebro u vnutarnjost njegova korpusa. Pored ruskih, stajali su u redu i drugi bjelosvjetski smutljivci. Među inima, izraelski, mađarski, kineski…

U svom besprizornom mahanju, lupetanju i vrijeđanju on se pokušavao prodati pod sve i svašta. Na kraju smo dobili divlje stvorenje, antičku Himeru, čudovište sazdano od  zla i zlog.

Mnogi, koji se time bave profesionalno, pokušavaju „provaliti“  u taj kod bjesomučnog lajanja, režanja i dreke. Bit će da iza svega ne stoji NIŠTA. Apsolutno ništa. Jer samo ništa, nakon višedecenijskog ništavila, može donijeti NIŠTA.

Iza tog ništa on je svjestan da stoji ona seljačka, davno opuhana i isprazna fraza da takvim himerskim ponašanjem kod većeg dijela svojih sunarodnjaka stvara dojam „baje“, što će reći mudonje. A stvarnost je takva da je čistim kriminalom i namještanjem, što političkim, što svim drugim, uspio opstati u svom vilajetu srama, tuge, krađe i nerada.

Upravo je taj, gangrenom zahvaćeni dio naše države, za sve vrijeme njegove tiranije, prava slika koja opisuje njega i one oko njega.

Činjenica je i to da kao takav kakav jeste, divalj i neukroćen, igra na državnom nivou nezaobilaznu ulogu. U toj ulozi on svome demonskom liku dodaje boostiranu energiju razaranja i čistog bijesa, koji kod ostatka ne ostavlja ništa drugo doli dojam apsolutnog beznađa. Što opet za posljedicu ima samo to da mladi ljudi jedini izlaz vide u paničnom bijegu.

Njegov cilj nije ništa drugo nego obesmišljavanje svega koliko-toliko normalnog i ljudskog, ponajprije Dejtonskog mirovnog sporazuma i, ono najvažnije, države.

Pri tome nije u stanju spoznati da je u tom naumu jedino besmisleno samo ono što on pokušava. Da je sve ono što napada, upravo jedino smisleno i vrijedno truda. Jer ono na šta pljuje, zajedničke su vrijednosti današnje Evropske unije – trenutno, a tako će vjerovatno biti još dugo, geografskog prostora na i u kojem kojem se živi najbolje i najljepše u poređenju s ostatkom planete Zemlje. Ali, to je tako. On je takav. Divljak ne može biti čovjekom, jer ne bi bio divljak. Stvari su jasne i rješenje je prilično očito.

Mi, s druge strane, na ovakvu pojavu divljaka nemamo odgovor. Pravi odgovor je na strani međunarodne zajednice, EU i NATO-a, prvenstveno Sjedinjenih Država.

Dejtonski mirovni sporazum odavno je načet i poljuljani su njegovi temelji. Sjedinjene Džave JEDINE  imaju rješenje da uklone ne samo njega – čudovište, čas s kosom, čas s helikopterskom pallicom u ruci, već sve one koje predvodi u tom divljačkom plesu razaranja, laži i bjesomučne krađe.

Maske su odavno pale. Nema se više šta reći, osim što je jedan od boljih načina uništavanja demona, upravo taj da mu se oduzme ime i prezime i zamijeni ga  s općom zamjenicom „on“, baš kako zaslužuje, odnosno zaslužuju.

Zadnja opcija, je po svemu zadnja. Mi, Bosanci i Hercegovci znamo gdje samo i šta nam je činiti. Hrabro i odlučno. Domovina je JEDNA, a Bosna je JEDINA.

Ono što je on zamislio da će se ostvariti, rezulitaralo je sasvim drukčijim odgovorom – MI SMO SPREMNI. Sad, danas, sutra. Kad god zatreba tu smo. Njegov cilj bio je da obesmisli i sruši državu, a rezultat je čista suprotnost njegovu zlu. Država Bosna i Hercegovina je svakim danom jača, jer smo MI JAČI.

Na kraju, Himmeru je ubio Belerofont jašući/leteći na svom Pegazu. Treba li nas sve podsjetiti da smo na Pegazu 1995. godine bili nadohvat Banja Luke, nadohvat monstruma i ostalih himera. Oni što ga znaju, vele da se tresao poput topolinog lista. Tada su nas zaustavili Amerikanci, naši najjači saveznici, a vjerujem i prijatelji. U godinama nakon svih dešavanja upravo se Richard Holbrooke, sa priličnim žaljenjem, osvrnuo na te dane. Otvoreno je prizano kako je takva odluka bila pogrešna. To i sami znamo. Zbog te odluke ispaštamo svi. Kako u Bosni i Hercegovini, tako i u cijeloj Evropi. Sada imaju daleku manju zadaću. Da zaustave lažova i kukavicu. Da zaustave himeru. Krajnje je vrijeme.

O. D.

Objavio: usn krajina

IMPRESSUM

Kontakt - telefon

REDAKCIJA: +387 37 228-409; FAX: 224-103

MARKETING: +387 37 226-485

RAČUNOVODSTVO:TEL/FAX: +387 37 226-488

Unsko-sanske novine [PRINTANI MEDIJ] sedmične su novine, izlaze petkom

Radimo svakim danom od 08:00 - 15:00, osim dane vikenda i praznika

Tekstove za sjećanje i posljednje pozdrave možete dostaviti do srijede do 12:00

ADRESA: Bihać, 502. viteške brigade bb (Kulturni centar u gradskom parku)


List je registrovan kod Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta F BiH pod brojem 563/96.


PDV broj: 263024120002


Reg. broj: 4263024120002

Račun broj:
3385002200568303 kod UniCredit Zagrebačka banka d.d.
e:mail - WEB

usnkrajina@usnkrajina.com.ba

e:mail - REDAKCIJA

usnovine@bih.net.ba

prava pridržana

© usnkrajina.com.ba | 2023.

web-razvoj i dizajn: Osman D.