Protiv smo ubijanja! | Za slobodnu smo Palestinu i Ukrajinu!

Ekspert za rusku vojsku o prvih 96 sati invazije:
U čemu su sve Rusi pogriješili i što sada slijedi

Objavljeno:01/03/2022. 06:43

Ruske trupe na Krimu
Američki analitičar boji se da najgore tek dolazi jer Rusija odbija priznati svoje neuspjehe

Michael Kofman, stručnjak za Rusiju pri neprofitnom američkom centru CNA te u Međunarodnom centru Woodrow Wilson u Washingtonu, u seriji objava na društvenoj mreži Twitter napisao je svoje viđenje aktualne situacije, odnosno, ruske invazije na Ukrajinu.

Kofman se specijalizirao za Rusiju, ali i ratne sukobe te je objavio brojne radove i analize o ruskoj vojsci, koje je radio i za američke vlasti.

– Moskva se gadno preračunala. Nakon 96 sati teško je donijeti dobar zaključak, no mislim da već možemo vidjeti što se zbiva. Inicijalne operacije pokrenute su na temelju pogrešne procjene o ukrajinskim obrambenim sposobnostima, kao i volji ukrajinskog naroda da se brani – napisao je.

Tvrdi kako je ruski plan bio u što je kraćem roku osvojiti Kijev, prisiliti grad na predaju te na brzinu u akciju ubaciti manji broj vojnih skupina, kako bi se izbjegli veći sukobi sa ukrajinskim snagama. Zaobilazili su velike gradove, a išli su pokraj manjih mjesta.

– Čini se da Moskva nije Ukrajinu shvatila ozbiljno. Htjeli su provesti brzu akciju bez velikih posljedica, ljudskih žrtava, kao i izbjeći da javnost vidi ljudske i materijalne posljedice ratovanja, što je motivirano i političkim razlozima. Moguće je i da je Rusija htjela izbjeći veću devastaciju, svjesni da odluka o pokretanju invazije neće biti popularna među Rusima. Nadalje, većina ruskih vojnika mladići su koji nemaju većeg interesa boriti se protiv Ukrajinaca. Prema onome što sam dosad vidio, čini se da je većina vojnika bila potpuno nesvjesna da će morati krenuti u napad, te da im to nije bilo nimalo drago. Oni ne gledaju na Ukrajince kao neprijatelje i moral im je prilično nizak, osim kod Čečena – napisao je Kofman.

Dodaje kako je to neodrživ vojni koncept. Kaže kako su Rusi mislili brzo i jeftino projuriti kroz Ukrajinu i pritom izbjeći najgore sankcije i bijes Zapada. No, plan je neslavno propao, a Rusija se suočava sa sve većim potrebama za održavanje ratne mašinerije. Kofman ističe kako rat traje tek nekoliko dana, tijekom kojih se ukrajinska vojska držala iznimno dobro, no podsjeća i da su svi analitičari koji znaju ukrajinske obrambene sposobnosti govorili kako Ukrajina neće pasti u samo četiri dana, kako je najavljivano u ruskim i proruskim medijima.

Kofman ukazuje i na iznenađujuću neorganiziranost ruske vojske – piše kako se ruske trupe i mehanizacija kreću u manjim skupinama, tenkovi su često bez ikakve podrške, a neke postrojbe, koje zaostaju, često budu zarobljene u zasjedama.

Paradoksalno, javlja se i suprotni problem – goleme kolone ruske vojske koja ostaje zarobljena u vlastitim prometnim gužvama, što ih čini pogodnim metama, a zračne snage, kao ni protuzračna obrana, ne pružaju im podršku. Potonji zato jer su i sustavi protuzračne obrane zarobljeni u gužvama.

Logistika je, smatra Kofman, potpuno zakazala.

Objavio: usn krajina


////// MAGAZIN //////

O nama

Portal usnkrajina sastavni je dio i elektroničko izdanje Unsko-sanskih novina

Osnovani smo 1995. od strane Skupštine Unsko-sanskog kantona kao javno poduzeće s ograničenom odgovornošću

Potražite nas na društvenim mrežama:

Kontakt

502. viteške, Bihać, BiH

usnovine@bih.net.ba

+387 37 228-409

+387 37 224-103

Radno vrijeme
pon - pet: 8 - 15
vikendom i praznicima: ne radimo