OD MARTINBRODA DO BOSANSKE KRUPE: Zaplovila 49. Internacionalna turistička Una regata

Objavljeno: 27-07-2023 | 11:27

OD MARTINBRODA DO BOSANSKE KRUPE: Zaplovila 49. Internacionalna turistička Una regata

U Martinbrodu je u srijedu, 26. jula otovrena  49. Internacionalna turistička Una regata koju i ove godine organizira  JP Nacionalni park „Una“. Tim povodom u ponedjeljak, 24. jula  u turističkom naselju Lohovo kod Bihaća održana je  konferencija za novinare na kojoj je organizator poručio kako je sve spremno za 49. Internacionalnu turističku Una regatu koja je već tradicionalno iz Martinbroda zaplovila prema Štrbačkom buku u četvrtak, 27. jula.

– Što se tiče plovnog puta, to je već tradicionalno od Martinbroda do Bosanske Krupe. Radi se o nekih osamdesetak kilometara plovidbe. Ove godine novost je da posljednja etapa ne kreće iz centra Bihaća, već sa lokaliteta Plandište, odnosno naselja Kostela. S obzirom da za tu etapu imamo najslabiji interes, ovim potezom smo željeli skratiti etapu kako bi povećali broj učesnika,  kazao je  Amarildo Mulić, direktor NP „Una“.

Također, kako bi dodatno zainteresirao i povećao broj učesnika, organizator je oslobodio plaćanja sve one koji odluče zaveslati od Bihaća prema Bosanskoj Krupi. Novina je i to da je besplatan ulazak za sve građane na koncert na Gradskoj otoci u Bihaću. U Bihaću će tradicionalno biti održani  i skokovi sa zračnog jastuka, kao i skokovi sa Gradskog mosta u trenutku ulaska vodene karavane u centar grada.

 – Već dvadesetak godina Gradski sportski savez je dio Una regate. I ovaj put ćemo održati tradicionalne skokove sa Gradskog mosta. Broj učesnika ćemo znati prije samog početka, budući da najveći broj prijavljenih budu zapravo skiperi koji sa čamcima uđu u Bihać. Pozivam sve građane da dođu i podrže nas, ali se i dobro zabave, poručio je Saša Smiljanić, predsjednik Gradskog sportskog saveza.

Kao i svake godine, velika pažnja se poklanja obezbjeđenju svih učesnika i sigurnosnom aspektu. Sandro Abdihodžić, dugogodišnji kapetan Una regate rekao je da se za sigurnost učesnika brine deset kajakaša – pilota na vodi, kao i ronioci koji će biti raspoređeni u sedam motornih čamaca.

Iz  Martinbroda je  startalo oko 400 veslača, a na drugoj i najatraktivnijoj etapi od Štrbačkog buka prema Bihaću  učestvuje oko stotinu plovila sa preko osam stotina učesnika.

Očekuje se da će ovogodišnju vodenu karavanu osim samih raftera, pratiti i veliki broj građana, jer  Una regata je svojevrstan brend koji je odavno prepoznatljiv izvan naših granica među onima koji vole avanture na divljim rijekama.

N.Dž.N.

Objavio: usn krajina

IMPRESSUM

Kontakt - telefon

REDAKCIJA: +387 37 228-409; FAX: 224-103

MARKETING: +387 37 226-485

RAČUNOVODSTVO:TEL/FAX: +387 37 226-488

Unsko-sanske novine [PRINTANI MEDIJ] sedmične su novine, izlaze petkom

Radimo svakim danom od 08:00 - 15:00, osim dane vikenda i praznika

Tekstove za sjećanje i posljednje pozdrave možete dostaviti do srijede do 12:00

ADRESA: Bihać, 502. viteške brigade bb (Kulturni centar u gradskom parku)


List je registrovan kod Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta F BiH pod brojem 563/96.


PDV broj: 263024120002


Reg. broj: 4263024120002

Račun broj:
3385002200568303 kod UniCredit Zagrebačka banka d.d.
e:mail - WEB

usnkrajina@usnkrajina.com.ba

e:mail - REDAKCIJA

usnovine@bih.net.ba

prava pridržana

© usnkrajina.com.ba | 2023.

web-razvoj i dizajn: Osman D.