19/07/2024

PIONIRSKA NOGOMETNA REPREZENTACIJA USK NA KUPRESUOSVOJILA NASLOV NAJBOLJIH: Četiri pobjede i jedan remi, najbolji golman turnira Naim Samardžić iz Cazina

Objavljeno: 05-07-2024 | 09:08

PIONIRSKA NOGOMETNA REPREZENTACIJA USK NA KUPRESUOSVOJILA NASLOV NAJBOLJIH: Četiri pobjede i jedan remi, najbolji golman turnira Naim Samardžić iz Cazina

Proteklog vikenda na Kupresu je u organizaciji Nogometnog saveza FBiH održan turnir pionirskih nogometnih reprezentacija kantonalnih/županijskih saveza. Ovogodišnji turnir okupio je oko 200 mladih nogometaša iz cijele FBiH, rođenih 2009. godine i mlađih. Učestovalo je svih deset pionirskih reprezentacija kantonalnih/županijskih saveza, koji su bili podijeljeni u dvije grupe i to: NS Tuzlanskog kantona, NS Posavske županije- Orašje, NS Srednjobosanskog kantona, NS Unsko-sanskog kantona, ŽNS Hercegbosanske županije, FS Kantona Sarajevo, ŽNS Zapadnohercegovačke županije, FS Bosansko-podrinjskog kantona i NS Hercegovačko-neretvanskog kantona/županije.

Pobjednik ovogodišnjeg 11. po redu turnira pionirskih selekcija je Pionirska selekcija Nogometnog saveza Unsko-sanskog kantona. Za reprezentaciju Unsko-sanskog kantona, pored trenera Asmira Pašagića i Jasmina Čatakovića nastupili su Naim Samardžić, Tarik Begatović, Vedad Nuhić, Tarik Ćehajić, Adnan Hidić, Almas Salkić, Vedad Porčić, Eman Čizmić, Haris Hrkić, Đorđe Ćulum, Hamza Silić, David Jurjević, Eldin Behrić, Afan Bišćević, Arnes Zulić, Emrah Ćehajić, Benjamin Budimlić, Alem Pjanić, Alan Balkić, Edvin Behrić, Avad Đulić. Pored trenera stručni štab čine još Edham Eminić, predstavnik kluba i Senad Čataković, ljekar.

U finalu ovogodišnjeg turnira ekipa Unsko-sanskog kantona sastala se sa ekipom Zapadnohercegovačke županije. Finalni susret ekipa Unsko-sanskog kantona dobila je rezultatom 2:1. Pogotke za veliko slavlje nogometaša Unsko-sanskog kantona postigli su Đorđe Ćulum i Haris Hrkić, dok je pogodak za ekipu iz Mostara postigao Andro Kevilj.

Do finala ekipa USK-a došla je kao pobjednik grupe A. U grupnoj fazi ostvarili su tri pobjede i jedan remi. Pobjede su ostvarili protiv ŽNS HB rezultatom 4:2. Pogotke za USK postigli su Hamza Silić, Almas Salkić, Haris Hrkić i Emrah Ćehajić. U drugom susretu USK je slavila pobjedu protiv ekipe NS PŽO rezultatom 3:1 , a pogotke su postigli Đorđe Ćulum (dva) i Haris Hrkić. Treću pobjedu u grupnoj fazi ostvarili su protiv ekipe NS HNK/Ž rezultatom 2:1, Pogotke su postigli Haris Hrkić i Đorđe Ćulum.

Neriješen ishod imali su sa selekcijom Kantona Sarajevo koja je prošlogodišnji pobjednik turnira. Susret je završen 1:1, a pogodak za Unsko-sanski kanton postigao je Đorđe Ćulum.
U susretu za treće mjesto sastale su se ekipe ŽNS Hercegbosanske županije i NS Tuzlanskog kantona. Pobjedu je ostvarila ekipa Tuzlanskog kantona rezultatom 2:1. Nogometni savez FBiH izabrao je i najbolje pojedince turnira. Najbolji strijelac turnira sa šest postignutih pogodaka je Zlatko Ivanković iz selekcije ŽNS Zapadnohercegovačke županije. Za najboljeg vratara turnira proglašen je Naim Samardžić iz pobjedničke reprezentacije Unsko-sanskog kantona, dok je u glasanju za najboljeg igrača turnira proglašen Patrik Buljan iz reprezentacije ŽNS Hercegbosanske županije. Izabrani su i najbolji igrači svake reprezentacije, kojima su uručene diplome i statue. Priznanje iz Unsko-sanskog kantona dobio je Đorđe Ćulum.

Turnir su pratili i selektori reprezentacija kao i veliki broj lovaca na mlade talente, koji su na licu mjesta vidjeli talent i kvalitet igrača iz svih kantona.
Prethodnih godina na Turniru pionirskih reprezentacija nastupali su brojni reprezentativci i igrači klubova WWin lige iz inostranstva poput: Nikole Katića, Amira Hadžiahmetovića, Darka Todorovića, Luke Menala, Andreja Đokanovića, Elvira Durakovića, Petra Zovke, Enedina Mulalića, Selmira Pidre i mnogih drugih. Nadamo se da u ovoj zlatnoj generaciji nogometaša iz Unsko-sanskog kantona postoji talentirani i kvalitetni igrači, a potvrda tome je i odlazak mladog Đorđa Ćuluma iz Bosanskog Petrovca u Akademiju Crvene Zvezde u Beograd.

Objavio: usn krajina