PRIORITET JE ZAKON O PLINU, PA TEK ONDA NOVI PROJEKTI INTERKONEKCIJE: Jasan je Artur Lorkowski, direktor Energetske zajednice

Objavljeno: 22/05/2023. 07:01

PRIORITET JE ZAKON O PLINU, PA TEK ONDA NOVI PROJEKTI INTERKONEKCIJE: Jasan je Artur Lorkowski, direktor Energetske zajednice

Izrada i usvajanje Nacionalnog plana za energiju i klimu (NECP) Bosne i Hercegovine je važna, ne samo zbog obveza prema Energetskoj zajednici, već zbog investitora koji planiraju ulagati u energetsku tranziciju BiH, rekao je Artur Lorkowski, direktor Sekretarijata Energetske zajednice, piše Bloomberg Adria.

NECP BiH je predstavljen krajem aprila na Energetskom summitu u Neumu te se sada nalazi u fazi javne rasprave prije nego što bude upućen na usvajanje. U ovom dokumentu se navodi da je BiH prihvatila smanjenje emisije plinova s efektom staklene bašte na 15,65 MtCO2 te da udio obnovljivih izvora energije (OIE) bude 63,62 posto.

BiH nije prihvatila cilj energetske efikasnosti koji je propisan na 6,5 Mtoe te je postavila cilj od 6,84 Mtoe. Cilj Energetske zajednice nije prihvaćen zbog njegove političke prirode, rekao je Admir Softić, pomoćnik ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH. “To bi za BiH značilo smanjenje izvoza električne energije”, dodao je.

“Dijelovi koji zahtijevaju više diskusije su ciljevi koje je usvojilo nadležno ministarstvo i da li su oni u skladu s ciljevima Energetske zajednice”, rekao je Lorkowski. Dodao je da je potrebno podrobnije razgovarati s bosanskohercegovačkim vlastima kako ove ciljeve planiraju implementirati do kraja 2030. godine.

“Primarna potrošnja energije je među glavnim fokusima i očekujemo od bh. vlasti da nam dostave više podataka, računicu i put BiH po ovom pitanju”, rekao je Lorkowski. Energetska zajednica je spremna podržati domaće vlasti kako bi energetska tranzicija bila jeftinija, a ne skuplja po državu i stanovništvo.

Carbon Border Adjustment Mechanism (CBAM) je usvojen prije dva tjedna u Vijeću ministara EU i europskom parlamentu, dodao je Lorkowski. Smatra da je ovaj mehanizam tektonska promjena jer je do sada pristup europskom tržištu trećim zemljama omogućen bez dodatnih uvjeta. “CBAM će biti primijenjen i bit će nametnute obveze prema izvoznicima u EU, uključujući BiH.” 

Energetska zajednica pruža mogućnost državama da ‘zaobiđu’ CBAM, ali postoje specifični uvjeti. “Uvjeti su jasni, jasna opredijeljenost zelenoj tranziciji i, što je još važnije, imati tržišno ograničenje za električnu energiju, što je važno za BiH, te taksu na CO2”, istakao je Lorkowski.

Dodao je da je Energetska zajednica spremna sastati se s ministrima energetike sa Zapadnog Balkana u lipnju 2023. u Tirani kako bi raspravljali o organizaciji tog procesa.

Podržavam reformu tržišta plina u BiH, koje je dosta malo u poređenju s tržištem električne energije, dodao je direktor Sekretarijata Energetske zajednice – “Važno je imati državni zakon o plinu.”

Lorkowski ističe da je prvo potreban zakon, potom funkcionalno tržište pomoću kojeg će se vršiti procjene da li su novi plinski projekti, poput Južne interkonekcije, Nove istočne interkonekcije i Jadransko-jonskog plinovoda, potrebni.

Objavio: Unsko-sanske novine Krajina


IMPRESSUM

Kontakt - telefon

REDAKCIJA: +387 37 228-409; FAX: 224-103

MARKETING: +387 37 226-485

RAČUNOVODSTVO:TEL/FAX: +387 37 226-488

ADRESA: Bihać, 502. viteške brigade bb (Kulturni centar u gradskom parku)


List je registrovan kod Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta F BiH pod brojem 563/96.


Račun broj:
3385002200568303 kod UniCredit Zagrebačka banka d.d.
e:mail - WEB

usnkrajina@usnkrajina.com.ba

e:mail - REDAKCIJA

usnovine@bih.net.ba

PDV broj: 263024120002


prava pridržana

© usnkrajina.com.ba | 2015. - 2023.

Reg. broj: 4263024120002