14/07/2024

Profesor Irhan Kašić u BiH je doveo više od 200 švedskih učenika: “Agresija na našu državu bila je osnova za pokretanje ovog projekta”

Objavljeno: 02-12-2022 | 11:09

Profesor Irhan Kašić u BiH je doveo više od 200 švedskih učenika: “Agresija na našu državu bila je osnova za pokretanje ovog projekta”
Rođen je u Bosanskoj Gradišci, a od 1999. radi kao profesor u gimnaziji u Falkenbergu. Prije 11 godina pokrenuo je projekat “Stopama holokausta – rat i genocid”
EMA DŽANANOVIĆ, MOJA BIH

Irhan Kašić je profesor u gimnaziji, u švedskom gradu Falkenbergu, gdje od 1999. predaje historiju, društveno-političke odnose i nauku o društvu, međunarodne odnose, ali i geografiju i nauku o religijama. Pored toga, povremeno radi i kao predavač na Fakultetu za obrazovanje nastavnika u Halmstandu, u kojem je ranije radio.

STOPAMA HOLOKAUSTA

Inače, Kašić je rođen u Bosanskoj Gradišci, gdje je prije rata radio kao profesor historije i kustos u Muzeju Bosanske krajine u Banjaluci. Završio je odsjek historije na Filozofskom fakultetu u Sarajevu davne 1985. U Švedsku je stigao 1992. godine, da bi u Göteborgu odlučio ponovo upisati fakultet nakon čega je stekao titulu prvog profesora historije, geografije, nauke o društvu, međunarodnim odnosima i nauke o religijama. U Švedskoj je pravilo, priča nam Kašić, da jedan profesor mora imati obrazovanje za najmanje dva predmeta. Također je i magistar historijskih nauka na Univerzitetu u Göteborgu.

Inače, već dugo se bavi i politikom, pa je bio predstavnik socijaldemokrata u Odboru za socijalna pitanja u općinskom parlamentu od 1998. do 2018. godine. Bio je i član švedskog Riksdaga (parlamenta) kao zamjenik od 2006. do 2010.

Učenici iz Švedske ispred Vijećnice u sarajevu – Simbolu kulturocida

Međutim, u njegovoj zanimljivoj karijeri najviše se ističe projekat “Stopama holokausta – rat i genocid” koji je pokrenuo sa kolegom i državnom institucijom Forum za živu historiju.

– Tragična dešavanja i agresija na Bosnu i Hercegovinu, genocid u Srebrenici, okupacija Sarajeva i strahovite žrtve i razaranja kojima je Bosna bila izložena bili su osnova za pokretanja ovog projekta. Osim toga, odrastao sam blizu jedne žene koju smo zvali Marija Ruskinja, mada je ona bila Jevrejka iz Ukrajine. Ona i njen suprug preživjeli su užase različitih nacističkih logora, između ostalog i Auschwitza. Puno mi je pričala o tim strašnim patnjama i to je u meni ostalo kao ideja vodilja projekta – pričati mladima o Auschwitzu, Srebrenici i genocidu, sa ciljem da se ne ponove, kaže Irhan, koji je razvio dobru saradnju i sa švedskom međunarodnom institucijom Olof Palme, jednim od sponzora projekta.

Iako projekat živi već 11 godina, interesovanje za njegovo pokretanje postojalo je i ranije. Međutim, druge životne obaveze nisu ostavile vremena našem sagovorniku da se posveti ovoj ideji. Uprkos tome, do danas je više od 200 učenika i studenata posjetilo Srebrenicu i Auschwitz, a u okviru projekta i spomen-područje u Jasenovcu, Mostar i Tuzlu. Posjete se organizuju svake godine, sa izuzetkom 2020. i 2021. godine zbog pandemije koronavirusa.

Tako je profesor Irhan Kašić, nakon prinudne pauze, sa učenicima završnog razreda gimnazije u Falkenbergu i jednim od kolega, u oktobru ove godine boravio u Bosni i Hercegovini. Svaka posjeta Bosni, iskreno će Kašić, jako ga raduje.

– Putovanje i posjeta Sarajevu, Mostaru, Tuzli i Srebrenici ostavili su izuzetno dubok utisak na moje učenike. Posjeta Srebrenici i susret sa Hasanom Hasanovićem ocijenjeni su kao nešto izuzetno i neprocjenjivo kada je u pitanju tema “Stopama holokausta – rat i genocid”. Već sam počeo sa pripremama za posjetu iduće godine. Inače, puno se koristim metodom vanjske pedagogike gdje učenici i studenti sami pripremaju časove historije na otvorenom. Ovog puta su nam teme bile Vijećnica kroz historiju, Prvi svjetski rat i atentat na Franza Ferdinanda, Okupacija i rat u Sarajevu, Smrt Boška i Admire, Stari most u Mostaru, Genocid u Srebrenici i Masakr u Tuzli 25. maja 1995. godine. Sve grupe su bile izuzetno pripremljene i bilo je pravo zadovoljstvo slušati njihova izlaganja, ističe Kašić i dodaje kako su učenici naučili i nešto bosanskog, kao i da su im se najviše svidjeli burek i sirnica te ispijanje kafe na Baščaršiji. Ukratko, kaže on, svi su bili oduševljeni putovanjem.

Međutim, ovo nije jedini značajan projekat koji obuhvata Bosnu i Hercegovinu. Tu je i “Falkenberg-Sarajevo”, projekat u koji je Irhan Kašić uključen od 1998. godine, a koji podrazumijeva i Osnovnu školu “Meša Selimović” na Alipašinom Polju u Sarajevu. 

Djeca iz Švedske su obilaskom Potočara mogli vidjeti razmjere genocida

– Ovaj projekat smo pokrenuli zahvaljujući porodici Bajraktarević iz Sarajeva. Tada su prvi put učenici iz sarajevske OŠ “Meša Selimović” posjetili Falkenberg. Do danas je mnogo učenika iz osnovnih škola “Tonga” i “Meša” bilo, kako u Sarajevu, tako i u Falkenbergu. Imali smo jedno vrijeme i posjete iz Općine Novi Grad. Projekat još postoji i želio bih naglasiti izuzetnu angažovanost učenika, nastavnika i uprave obje škole. Trebalo bi ovakvih projekata biti puno više. Naravno, učenici žive jedni kod drugih, što je dobra prilika za obostrano upoznavanje kultura. Švedski učenici vole ćevape, a naša djeca hamburgere, kaže nam Irhan.

Naš sagovornik ne namjerava prestati sa radom na ovim projektima. Shodno tome, kako je ranije i spomenuo, pripreme za sljedeće putovanje u Bosnu i Hercegovinu su u toku. Trenutno je Kašić u potrazi za sponzorima posjete našoj državi koja bi se trebala realizovati najesen 2023. godine. Ali, to nije sve što je posrijedi. Za Moja BiH je ovaj Bosanac sa adresom u Švedskoj otkrio na čemu još radi.

FILM O POSJETI BIH

– Naravno, dolazak u Srebrenicu je obavezan. Ovog puta planiram dovesti više radnih kolega te posjetiti i Počitelj i Hutovo blato. Plan mi je održati i naučno predavanje učenicima i studentima na nekom od fakulteta ili škola o temi “Izučavanje holokausta i genocida u Srebrenici”, u okviru švedskog naučno-nastavnog programa. Također, u pripremi je i jedan dokumentarni film o našoj posjeti Bosni i Hercegovini. Svako naše putovanje je izuzetno dokumentovano, a moji učenici imaju obavezu održavanja predavanja za naše sponzore, učenike, studente, kao i građane koji su zainteresovani za naš projekat, zaključio je magistar historijskih nauka Irhan Kašić.

Inače, zanimljivo je da je gimnazija u Falkenbergu jedina škola koja ima trajnu izložbu o holokaustu i genocidu u Srebrenici.

Objavio: usn krajina