RTRS, SRNA… – TVORNICE SU LAŽNIH VIJESTI I TO IM SE MORA JAVNO PRIZNATI: Čišćenje pravoslavnog groblja predstavili kao neviđen vandalizam

Objavljeno: 07-09-2023 | 11:56

RTRS, SRNA… – TVORNICE SU LAŽNIH VIJESTI I TO IM SE MORA JAVNO PRIZNATI: Čišćenje pravoslavnog groblja predstavili kao neviđen vandalizam

Fotografije „porušenih pravoslavnih grobova“ nisu nastale ovih dana kao primjer vandalizma, već je, zapravo, riječ o snimku čišćenja pravoslavnog groblja Kromolj od prije tri godine

Brojni mediji u bosanskohercegovačkom entitetu RS, uključujući i vodeće portale u Srbiji, kao i pojedine u Sarajevu i Bosni i Hercegovini, prenijeli su u srijedu, 6. septembra, vijest pod naslovom “Srušeno osam spomenika na pravoslavnom groblju Kromolj u Sarajevu”.

Informaciju je, zapravo, dramatično saopćio Odbor za zaštitu prava Srba u Federacije Bosne i Hercegovine, onaj isti koji je 1. septembra organizirao mitinge podrške predsjedniku bh. entiteta RS, Miloradu Dodiku.

Odbor koji je tri dana prije saopćenja o „strašnom vandalizmu“, 3. septembra, „zahvalio svim Srbima koji su došli na entitetsku granicu da pokažu da postoji granica između pravde i nepravde i protestuju protiv nepravednih optužnica koje terete nosioce javnih funkcija u RS-u“, prenosi Oslobodjenje.ba

– Na starom pravoslavnom groblju Kromolj u Sarajevu nepoznati počinioci srušili su osam spomenika gdje su sahranjeni Srbi pravoslavci, tvrdi tako odbor, a prenose Radiotelevizija RTRS, Srna i drugi mediji.

Do ovih podataka su, pojašnjavaju, „došli putem različitih vidova prikupljanja informacija, sa terena i putem interneta“. Uzgred se napominje da je riječ o starom pravoslavnom groblju u koje su prestale da se vrše sahrane 70-tih godina prošlog vijeka nakon formiranja groblja Bare, piše radiosarajevo.ba.

Saopćenje i osude vandalizme u Sarajevu bi bile sasvim opravdane i na mjestu, samo imaju jedan ozbiljan problem – riječ je lažnim informacijama!

Naime, kao „dokaz“ friškog vandalizma prikazane su dvije fotografije „srušenih grobova“, koje su, navodno, „ustupljene“ medijima na objavu, primjerice portalu Radiotelevizije Republike Srpske, koji se odmah potrudio vijest prevesti i na engleski jezik.  

Problem nastaje onog trenutka kad se saznaje da fotografije „porušenih pravoslavnih grobova“ nisu nastale ovih dana kao primjer vandalizma, već je, zapravo, riječ o snimku čišćenja pravoslavnog groblja Kromolj od prije tri godine. Iz juna 2020. godine!

Autor i akter snimka je ni manje ni više do Semir Osmanagić, predsjednik Fondacije “Arheološki park: Bosanska piramida Sunca”.

Osmanagić je tada u duhu bosanskih vrijednosti, tradicije komšiluka i zajedničkog života – o kojima je govorio – u više navrata te godine predvodio akcije uređenja starog pravoslavnog groblja!

Čak je i beogradska “Politika” pisala o tom poduhvatu popularnog Sema.

– Sjajni tim Fondacije “Arheološki park: Bosanska piramida Sunca” samoinicijativno je, uz vođstvo dr. Semira i Sabine Osmanagić, očistio zapušteno pravoslavno groblje “Kromolj” u Sarajevu u aprilu i maju 2020. Sada, mjesec dana kasnije, u junu 2020., narasla je trava, grane su se spustile, smeće se nakupilo… i ista ekipa dolazi s opremom i poštovanjem…, navodi u videu objavljenom na video kanalu BosnianPyramidsTV prije više od tri godine.

Međutim, na fotografiji navodno nedavno srušenih spomenika, u tekstu na portalu RTRS-a i u drugim medijima, vidi se čovjeka koji trimerom kosi travu i korov oko groblja.  

Taj isti čovjek sada je završio i na snimkama čišćenja groblja iz juna 2020. godine! Naime, u 09.44 minuti Osmanagićevog nalazi se isti čovjek, u istom uglu kao i na fotografijama objavljenim uz saopćenje Odbora kao potvrda vandalizma!?

Kako piše radiosarajevo.ba, o ovim aktivnostima je upoznat i Štab NATO-a u Sarajevu s obzirom na moguće implikacije ovakvog pristupa koji se čak može dovesti u vezu s informacionim ratovanjem (utjecaj na osjećaje ljudi, njihovo objektivno prosuđivanje itd.).

Objavio: usn krajina

IMPRESSUM

Kontakt - telefon

REDAKCIJA: +387 37 228-409; FAX: 224-103

MARKETING: +387 37 226-485

RAČUNOVODSTVO:TEL/FAX: +387 37 226-488

Unsko-sanske novine [PRINTANI MEDIJ] sedmične su novine, izlaze petkom

Radimo svakim danom od 08:00 - 15:00, osim dane vikenda i praznika

Tekstove za sjećanje i posljednje pozdrave možete dostaviti do srijede do 12:00

ADRESA: Bihać, 502. viteške brigade bb (Kulturni centar u gradskom parku)


List je registrovan kod Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta F BiH pod brojem 563/96.


PDV broj: 263024120002


Reg. broj: 4263024120002

Račun broj:
3385002200568303 kod UniCredit Zagrebačka banka d.d.
e:mail - WEB

usnkrajina@usnkrajina.com.ba

e:mail - REDAKCIJA

usnovine@bih.net.ba

prava pridržana

© usnkrajina.com.ba | 2023.

web-razvoj i dizajn: Osman D.