19/07/2024

Sarajevski advokat o incidentu na Ilidži: “Izvinjavajte se, ali ne u moje ime. Nečija ogrebana gu**ca ne može vrijediti kao skinuta glava”

Objavljeno: 17-01-2023 | 08:40

Sarajevski advokat o incidentu na Ilidži: “Izvinjavajte se, ali ne u moje ime. Nečija ogrebana gu**ca ne može vrijediti kao skinuta glava”

Senad Bilić, sarajevski advokat osvrnuo se na nedavna dešavanja na Ilidži tokom sportskog turnira, nakon kojih je uhapšeno 10 osoba, te je poslao jasnu poruku: da se radilo o “navijačkom ponosu”, a ne o “nacionalističkom zanosu”. 

Napomenimo i da su se nakon ovih dešavanja izvinili povrijeđenima čelnici Vlade Kantona Sarajevo, kao i gradonačelnica glavnog bh. grada Benjamina Karić.

“Da rezimiramo događaj na Ilidži – Roditelji iz Beograda na turnir u Sarajevo donijeli zastavu fudbalskog kluba koji se takmiči u trećoj srpskoj ligi i izvisili je u dvorani. Grupa navijača, po nekom svom ultra ili kako li se već zove taj navijački kodeks, krenula da ‘osvoji‘ tu zastavu. Roditelji stali u odbranu zastave, tom prilikom u odbrani koristili i biber sprej, kasnije proglašen suzavcem. Napadači koristili palice, fantomke, a jedan od njih i nož kojim je jednom od branitelja zastave zadao ranu – ogrebotinu u predjelu zadnjice (provjereno na KUM-u).

Policija vrlo brzo reagovala i pohapsila izgrednike. Ružan, nepotreban i sraman događaj. Nažalost, živimo u takvim vremenima. Ovakve i sto puta gore stvari, sa sto puta gorim posljedicama od ogrebane zadnjice, se nažalost dešavaju svugdje u svijetu. Danas navijači fudbalskih klubova više vode računa o sastavu uprave kluba, o tome ko radi u klubu, ko ima koliku platu, ko je u klubu s kim u vezi i koje je seksualne orijentacije, vode računa o ličnoj promociji i promociji grupe kao i o ‘utisku‘ koji će ostaviti svojim ‘ponašanjem‘ na stadionu, ali i van stadiona, na druge navijačke grupe, javnost i medije, nego što navijaju za klub i za njegov uspjeh i rezultate. 

Cijeli život navijam za FK Sarajevo i od svih direktora i uprava, znao sam samo za direktora Svetozara Vujovića, sekretara Budu Vukovića, legendarnog Salku ‘Šupka‘. Danas većina “navijača” ne zna nabrojati sastav prve ekipe za koju navija, ali zna svakog uposlenika kluba, kolika mu je plata i naravno traži da taj bude ‘otjeran‘ iz kluba, jer on kao ‘navijač‘ ima pravo da to traži i zahtijeva. 

Objavio: usn krajina