SEDLA IZ ORAŠJA TRAŽENA U SJEDINJENIM DRŽAVAMA: U vrhunskim, ručno izrađenim sedlima, jahali i poznati

Objavljeno: 05/05/2023. 08:20

SEDLA IZ ORAŠJA TRAŽENA U SJEDINJENIM DRŽAVAMA: U vrhunskim, ručno izrađenim sedlima, jahali i poznati

Luksuzna sedla ručne izrade, visoko zahtjevna za izradu i od vrhunskih materijala jer goveđu kožu obrađuju ručno.

Tačno prije 16 godina njemačka kompanija Saddlery krenula je u poslovnu pustolovinu – proizvoditi nešto što gotovo niko u Europi ne radi – zahtjevna vestern-sedla za jahanje.

Za sjedište jedine firme u Bosni i Hercegovini odabrali su Orašje. Proizvode sedla za probirljivo američko, ali i tržište gotovo cijeloga svijeta. Mala tvrtka danas s 12 zaposlenih postiže odlične rezultate.

Uštavljena goveđa koža dolazi iz Amerike i Njemačke, kao i svi potrebni metalni dijelovi koje ovi vrijedni ljudi oblikuju u sedla koja su isto ono što je Rolls-Royce među automobilima. Mala i stručna ekipa firme Saddlery Orašje uigrana je, posao ide “kao na traci” jer svatko tačno zna što treba raditi. Dnevno proizvedu tri do četiri sedla, što znači da godišnje isporuče oko 1000 komada. Cijena po jednom komadu doseže vrtoglavih od hiljadu do tri hiljade eura, no kupaca ima. 

Ne jašu samo oni već i brojni zaljubljenici u taj skupi konjički sport diljem svijeta rado dolaze u Posavinu, u Orašje, po svoje američko sedlo, pa smo već godinama među najuspješnijim firmama ovoga područja. Naši su djelatnici educirani u Njemačkoj, a također su dolazili iz Njemačke kako bi naučili naše radnike izrađivati vestern-sedla. Uspijevamo godišnje proizvesti oko hiljadu sedala koja šaljemo u zapadnu Europu, Australiju, Kanadu, Ameriku, Južnu Afriku, Skandinavske zemlje. U posljednje vrijeme imamo dosta upita iz Republike Hrvatske, iz Bosne i Hercegovine – kaže direktor firme Ivo Mijić.

Podsjećamo, investitor Roland Dürr iz Njemačke došao je u Posavinu s namjerom pokrenuti proizvodnju i sada u Orašju proizvode vestern-sedla za cijeli svijet – od Amerike do Australije. Najpoznatija osoba koja je jahala naša sedla bio je Michael Schumacher, ostvarili su određene kontakte u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, a nakon nastupa na mostarskom sajmu, imaju kupce i iz Hercegovine.

Mala i stručna ekipa JD Saddlery iz Orašja uigrana je, posao odlično ide jer svako tačno zna kako i što raditi. Uspješno su savladali sve tajne dobro urađenog sedla koje podliježe visokim standardima, ne poznaje improvizaciju, već visoko profesionalnu normu i kvalitetu. Zadovoljni s, plaćom, ne žale se što je posao zahtjevan. Potrebna je strpljivost i umijeće. Tvrtka Saddlery spaja iskustvo i mladost. 

Objavio: Unsko-sanske novine Krajina


IMPRESSUM

Kontakt - telefon

REDAKCIJA: +387 37 228-409; FAX: 224-103

MARKETING: +387 37 226-485

RAČUNOVODSTVO:TEL/FAX: +387 37 226-488

ADRESA: Bihać, 502. viteške brigade bb (Kulturni centar u gradskom parku)


List je registrovan kod Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta F BiH pod brojem 563/96.


Račun broj:
3385002200568303 kod UniCredit Zagrebačka banka d.d.
e:mail - WEB

usnkrajina@usnkrajina.com.ba

e:mail - REDAKCIJA

usnovine@bih.net.ba

PDV broj: 263024120002


prava pridržana

© usnkrajina.com.ba | 2015. - 2023.

Reg. broj: 4263024120002