SPASILAČKI TIMOVI FUCZ i GSS FBiH: Odlikovani posebnim priznanjima

Objavljeno: 10-03-2023 | 10:34

SPASILAČKI TIMOVI FUCZ i GSS FBiH: Odlikovani posebnim priznanjima

Pripadnici Federalne specijalizirane jedinice za spašavanje iz ruševina – USAR tim Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) i Gorske službe spašavanja FBiH na prijemu upriličenom u sjedištu Vlade Federacije BiH odlikovani su posebnim priznanjima. Oni su u pokrajini Hatay u Republici Turskoj učestvovali u akcijama spašavanja nakon razornog zemljotresa koji je 6. februara pogodio Tursku i Siriju.

Priznanja su im uručili premijer FBiH Fadil Novalić i njegovi zamjenici, federalna ministrica finansija Jelka Milićević i federalni ministar rada i socijalne politike Vesko Drljača.

Prijemu je prisustvovao i ambasador Republike Turske u našoj zemlji Sadik Babur Girgin.

Premijer Novalić je ovim herojima poželio dobrodošlicu na prijem organizovan u njihovu čast, u znak zahvalnosti.

– Stojim pred vama s najvećim poštovanjem. Danima i noćima ste nadljudskim naporima neprekidno radili najplemenitiji posao. Bio sam na vašem ispraćaju, i dočekao vas kada ste se, hvala Bogu, vratili živi i zdravi svojim porodicama.Samo ću još jednom ponoviti zahvalnost u svoje, i u ime Vlade.

Svoju hrabru misiju obavili ste na ponos svih. Vi ste osvjetlali obraz države Bosne i Hercegovine i nema sumnje da naša zemlja na vas uvijek može računati. Vaše herojstvo neće biti zaboravljeno, a Vlada Federacije će sigurno i dalje biti vaša podrška, rekao je premijer Novalić.

Ovom prilikom, premijer Novalić je kolektivima i pojedincima čestitao Međunarodni dan civilne zaštite i Dan civilne zaštite Federacije BiH koji se obilježavaju 1. marta, a posebno onima koji su učestvovali u ovoj humanoj misiji spašavanja.

Federalna ministrica finansija koja je i zapovjednica Federalnog štaba civilne zaštite Jelka Milićević istakla je da su pripadnici USAR tima FUCZ i GSS-a FBiH, u okviru međunarodnih sporazuma i mehanizma civilne zaštite Evropske unije, dostojno predstavljali Federaciju BiH, civilnu zaštitu i sebe lično, 13 dana u veoma teškim uslovima u Turskoj.

– Na ponos sebe i svih nas, dužni smo simbolično odati priznanje koje se ogleda u pokrenutoj inicijativi Vlade FBiH da se na određeni način zahvalnost iskaže kroz povećanje izdavanja, istakla je ministrica Milićević.

Navela da je na sjednici Štaba dodijeljeno najveće priznanje herojima, a to je plaketa za USAR tim i GSS.

– ^uli smo pohvale, ali i kritike, i to je znak Vladi FBiH da treba ojačati specijalizirane jedinice, jer one ne samo da trebaju Federaciji BiH, već i međunarodnoj zajednici, istakla je Milićević.

Posebnim priznanjima odlikovani su i psi tragači FUCZ i GSS FBiH, koji su zajedno sa spasiocima učestvovali u akcijama spašavanja u Turskoj. Prijemu u Vladi FBiH od njih sedam, prisustvovalo su Zak, Aska, Oskar, Kviker i Atos.

U akcijama spašavanja učestvovala su 52 pripadnika USAR tima FUCZ-a sa četiri psa za potrage, te 69 pripadnika GSS-a FBiH sa tri potražna psa. Prema zaduženju Federalne vlade, oni su u periodu od 7. do 13. februara upućivani u Tursku u nekoliko grupa, gdje su radili na pretraživanju ruševina po zahtjevu i uputama Turske uprave za katastrofe i vanredne situacije AFAD-a.

Objavio: usn krajina

IMPRESSUM

Kontakt - telefon

REDAKCIJA: +387 37 228-409; FAX: 224-103

MARKETING: +387 37 226-485

RAČUNOVODSTVO:TEL/FAX: +387 37 226-488

Unsko-sanske novine [PRINTANI MEDIJ] sedmične su novine, izlaze petkom

Radimo svakim danom od 08:00 - 15:00, osim dane vikenda i praznika

Tekstove za sjećanje i posljednje pozdrave možete dostaviti do srijede do 12:00

ADRESA: Bihać, 502. viteške brigade bb (Kulturni centar u gradskom parku)


List je registrovan kod Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta F BiH pod brojem 563/96.


PDV broj: 263024120002


Reg. broj: 4263024120002

Račun broj:
3385002200568303 kod UniCredit Zagrebačka banka d.d.
e:mail - WEB

usnkrajina@usnkrajina.com.ba

e:mail - REDAKCIJA

usnovine@bih.net.ba

prava pridržana

© usnkrajina.com.ba | 2023.

web-razvoj i dizajn: Osman D.