TUNEL HRANJEN SVE MIJENJA NA BOLJE: Velika je šansa za poljoprivrednike

Objavljeno: 18-09-2023 | 09:45

TUNEL HRANJEN SVE MIJENJA NA BOLJE: Velika je šansa za poljoprivrednike

Prvi rasadnik u BiH je upravo bio u Goraždu. U doba Austro-Ugarske, bečki carevi su jeli jabuke iz Goražda. Također, još 1898. godine Goražde je imalo ergelu za uzgoj arapskog konja, prenosi Slobodna Bosna.

I ostale općine na ovom području (Foča, Višegrad, Rogatica, Rudo, Čajniče…) imaju veliki poljoprivredni potencijal. Turizam, a posebno onaj ruralni, u ovom dijelu države ima ogromne mogućnosti.

Krenuvši od Foče, Tjentišta, Nacionalnog parka Sutjeska, raftinga na Tari, zatim splavarenje Drinom od Ustikoline do Goražda pa sve do Andrićgrada u Višegradu i čuvene ćuprije na Drini.

Treba napomenuti da u ovim krajevima postoji mnoštvo restorana, rančeva i etno sela koji većinu svoje ponude baziraju na hrani proizvedenoj na vlastitim farmama, ribogojilištima, plastenicima i slično, piše Agroklub.

Svi ovi potencijali nisu dovoljno iskorišteni iz prostog razloga jer su putne komunikacije prema ovom dijelu države, malo je reći užasne. Da bi poljoprivredna proizvodnja imala uspjeha samo tržište ovih gradova nije dovoljno, a povezanost sa Sarajevom i ostalim gradovima je jako loša.

Također, da bi turizam zaživio, a posebno agroturizam, osnovna pretpostavka je bolja putna komunikacija.

Sve ovo bi se promijenilo konačnim završetkom tunela Hranjen, gdje bi se puno brže i lagodnije dolazilo na ove prostore, a poljoprivreni proizvodi u suprotnom pravcu išli uz mnogo manje troškova.

Tunel Hranjen je započet u septembru 2018. godine, ali su njegovu dosadašnju izgradnju pratile brojne kontroverze vezano za količinu utrošenog novca naspram izvedenih radova.

Prema posljednjim informacijama probijeno je nešto više od 50 posto ukupne dužine, a završetak radova na probijanju tunela planiran je za 30 mjeseci. Treba napomenuti da je potrebno uraditi i pristupne ceste kako bi se tunel pustio u promet, a eksproprijacija je već u toku.

On će skratiti cestovnu udaljenost od Sarajeva do Goražda sa sadašnjih 95 na 56 kilometara. Također, udaljenost od glavnog grada BiH do Višegrada će se sa sadašnjih 113 kilometara skratiti na 95 kilometara. Posebno treba napomenuti geografsku strukturu terena gdje bi vožnja od Sarajeva do Foče ovim putem bila dosta ugodnija i gdje bi se izbjegao planinski prevoj Rogoj.

Iako se u posljednje vrijeme postavlja pitanje ekonomske isplativosti kompletnog projekta, potrebno je napomenuti i činjenicu da se radi o društveno korisnom projektu koji bi bio garant ostanka stanovništva na ovim prostorima.

Veća posjećenost turističkih atrakcija kojih na ovim prostorima ima zaista mnogo, brži protok roba i usluga, posebno iz oblasti agrara, su zasigurno dovoljan razlog za završetak ovog projekta.

Objavio: usn krajina

IMPRESSUM

Kontakt - telefon

REDAKCIJA: +387 37 228-409; FAX: 224-103

MARKETING: +387 37 226-485

RAČUNOVODSTVO:TEL/FAX: +387 37 226-488

Unsko-sanske novine [PRINTANI MEDIJ] sedmične su novine, izlaze petkom

Radimo svakim danom od 08:00 - 15:00, osim dane vikenda i praznika

Tekstove za sjećanje i posljednje pozdrave možete dostaviti do srijede do 12:00

ADRESA: Bihać, 502. viteške brigade bb (Kulturni centar u gradskom parku)


List je registrovan kod Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta F BiH pod brojem 563/96.


PDV broj: 263024120002


Reg. broj: 4263024120002

Račun broj:
3385002200568303 kod UniCredit Zagrebačka banka d.d.
e:mail - WEB

usnkrajina@usnkrajina.com.ba

e:mail - REDAKCIJA

usnovine@bih.net.ba

prava pridržana

© usnkrajina.com.ba | 2023.

web-razvoj i dizajn: Osman D.