TVRDIO DA JE U HAAGU “OTKRIO KRISTA”: Sve su prilike da će Kordić na popravni iz vjeronauka

Objavljeno: 14-06-2023 | 09:14

TVRDIO DA JE U HAAGU “OTKRIO KRISTA”: Sve su prilike da će Kordić na popravni iz vjeronauka

“Neka nas sve probude hrvatska zvona. Vrijeme je! Ne bojmo se! Samo će nas istina osloboditi”, ovako je između ostalog govorio osuđeni ratni zločinac Dario Kordić kada su ga kao kakvo “čudo” vodali raznorazni crkveni dostojnici, ponajviše Vlado Košić, tada sisački biskup, da propagira, kako je sam tvrdio, “otkrivenog Krista”, za vrijeme izdržavanja zatvorske kazne.

Sve ovo bi ostalo u formi “Mira i dobroga” da iz Kordića nije progovorila iskonska zmija zla, kada je u jednom javnom istupu bez imalo zadrške rekao da je “kazna zatvora vrijedila svake sekunde i da bi sve ponovio bez razmišljanja”. Očito da tzv. resocijalizacija ili bilo šta drugo, što stručnjaci penološke andragogije ističu kao cilj izdržavanja kazne na monstruma – teologa ne utječu niti malo. Prilično je blag bio i Serge Brammertz, glavni tužilac Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove, kada je naglasio “da zbog negiranja genocida i veličanja ratnih zločinaca i dalje ima razloga za uznemirenost”.

Najnoviji Kordićev “slučaj” nije iznimka, slično i isto su govorili B. Plavšić, M. Krajišnik, T. Šešelj i drugi, ali potvrđuje pravilo da su procesi razgradnje i rušenja bivše države za svoj konačni cilj imali razbijanje Bosne i Hercegovine na isključivi način da unište Bošnjake kao narod i to do temelja. Kada kažem “do temelja”, onda mislim na totalno uništenje naroda u fizičkom, ali i onom duhovnom smislu i planu. Slike popaljenih i porušenih Ahmića koje su obišle svijet, zorno ocrtavaju suštinu paklenog plana dogovorenog između Miloševića i Tuđmana.

FOTO: Miroslav Tuđman, Tihomir Blaškić, jednako je zločinac kao i Dario Kordić do njega

Kordić je, dakle, izvršavao naredbe Franje Tuđmana i samo iz tog razloga što je izvršavao naredbe već tada u božanstvo dignutog poglavnika, jer “Franjo je Bog”, rekao je Kordić 1995. godine, ne iznenađuje da bi krvnik-teolog “sve ponovio i da se ne kaje”.

Sramotne izjave poput Kordićeve, osim osude i kritika, zaslužuju i krivični postupak, a pravni osnov postoji, smatraju stručnjaci – i to prema Inzkovim izmjenama Krivičnog zakona BiH. Stoga pravnici pozivaju vladajuće da pokrenu postupke propisane Ustavom BiH, te da protiv Kordića pokrenu odgovarajući krivični postupak.

„Ko porekne, grubo umanji ili pokuša opravdati zločin genocida ili druge ratne zločine, kaznit će se kaznom zatvora od 6 mjeseci do 5 godina. Nema sumnje da je tom svojom izjavom počinio krivično djelo“, ističe za FTV pravni stručnjak Enver Išerić.

Slične izjave, istina u nešto blažem tonu, nisu rijetkost u našem društvu, ali krivični postupci jesu. Nakon osuda i kritika često zavlada muk bez kazne za one koji šire govor mržnje i tako iznova uznemiravaju preživjele žrtve zločina. Hoće li ovaj put biti drugačije – razjasnit će Tužilaštvo BiH, potezi vladajućih, ali i odgovor Haaga na zahtjev Udruženja žrtava i svjedoka genocida da bude ukinuta odluka o prijevremenom puštanju Kordića na slobodu.

Objavio: usn krajina

IMPRESSUM

Kontakt - telefon

REDAKCIJA: +387 37 228-409; FAX: 224-103

MARKETING: +387 37 226-485

RAČUNOVODSTVO:TEL/FAX: +387 37 226-488

Unsko-sanske novine [PRINTANI MEDIJ] sedmične su novine, izlaze petkom

Radimo svakim danom od 08:00 - 15:00, osim dane vikenda i praznika

Tekstove za sjećanje i posljednje pozdrave možete dostaviti do srijede do 12:00

ADRESA: Bihać, 502. viteške brigade bb (Kulturni centar u gradskom parku)


List je registrovan kod Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta F BiH pod brojem 563/96.


PDV broj: 263024120002


Reg. broj: 4263024120002

Račun broj:
3385002200568303 kod UniCredit Zagrebačka banka d.d.
e:mail - WEB

usnkrajina@usnkrajina.com.ba

e:mail - REDAKCIJA

usnovine@bih.net.ba

prava pridržana

© usnkrajina.com.ba | 2023.

web-razvoj i dizajn: Osman D.