Protiv smo ubijanja! | Za slobodnu smo Palestinu i Ukrajinu!

U PREDGRAĐU CHICAGA: Šestogodišnji dječak smrtno je izboden u antimuslimanskom napadu

Objavljeno: 16-10-2023 | 13:20

U PREDGRAĐU CHICAGA: Šestogodišnji dječak smrtno je izboden u antimuslimanskom napadu

FOTO: Yousef Hannon, daidža 6-godišnjeg dječaka ubijenog u Plainfield Townshipu

Dužnosnici su rekli da napad, izvan Chicaga, smatraju zločinom iz mržnje, povezanim s borbama u Izraelu i Gazi, prenosi NYT.

Vlasti u predgrađu Chicaga optužile su muškarca da je u subotu smrtno izbo šestogodišnjeg dječaka i teško ranio dječakovu majku jer su bili muslimani, napad koji su dužnosnici povezali s nasiljem u Izraelu i Gazi.

Ubojstvo u Illinoisu uznemirilo je muslimanske vođe, koji su pozvali američke političare i novinare da potpunije odražavaju humanost palestinskog naroda dok govore o sukobu u inozemstvu.

“Ovo je bilo izravno povezano s dehumanizacijom Palestinaca”, rekao je Abdelnasser Rashid, predstavnik demokratske države Illinois koji je Palestinski Amerikanac.

Istražitelji u Will Countyju, Ill., jugozapadno od Chicaga, opisali su krvavu scenu. Rekli su da se 71-godišnji stanodavac okomio na dječaka i njegovu majku, koji su bili njegovi stanari, u njihovoj kući u Plainfield Townshipu u subotu ujutro, ubadajući ih više puta nazubljenim nožem s oštricom od 15 centimetara.

Dječak, kojeg su član obitelji i Vijeće za američko-islamske odnose identificirali kao Wadea Al-Fayoume, izboden je 26 puta i proglašen mrtvim u bolnici, prema šerifovom uredu. Dječakova majka, 32, bila je u teškom stanju s više od desetak ubodnih rana, rekli su dužnosnici. Službenici su rekli da je otrčala u kupaonicu i nastavila se boriti protiv napadača dok je birala 911. Rođaci su rekli da je obitelj palestinsko-američka.

Ured šerifa okruga Will rekao je u priopćenju u nedjelju da su “detektivi uspjeli utvrditi da su obje žrtve u ovom brutalnom napadu bile na meti osumnjičenika jer su bile muslimanke i zbog trenutnog bliskoistočnog sukoba koji uključuje Hamas i Izraelce.” U priopćenju se ne precizira kako su istražitelji znali motiv, ali se kaže da su obavili razgovore i pregledali druge dokaze.

Na tijelu dječaka Wade Al-Fayouma pronađeno je čak 26 ubodnih rana

Optuženi za napad, Joseph M. Czuba, 71, bio je pritvoren pod optužbama za ubojstvo prvog stupnja, pokušaj ubojstva prvog stupnja, dvije tačke optužnice za zločin iz mržnje i teško krivično djelo smrtonosnim oružjem.

G. Czuba trebao se prvo pojaviti pred sudom u okrugu Will u ponedjeljak, prema internetskim zapisima. Nije jasno je li angažirao odvjetnika.

Kasno u nedjelju, Ministarstvo pravosuđa objavilo je da je pokrenulo federalnu istragu zločina iz mržnje o napadu.

Napad u subotu dogodio se usred rastućeg nasilja između Izraela i Hamasa, palestinske skupine koja kontrolira Pojas Gaze. Dana 7. listopada, Hamas je pokrenuo iznenadni napad na Izrael u kojem je poginulo više od 1300 Izraelaca, što je izazvalo intenzivnu odmazdu u kojoj je ubijeno 2670 ljudi u Gazi, prema dužnosnicima u Gazi. Diljem Bliskog istoka rastu strahovi od širenja sukoba i pogoršanja humanitarne krize.

Predgrađe Chicaga ima veliku palestinsko-američku zajednicu, uključujući područje s mnogo arapskih restorana i trgovina koje neki nazivaju Malom Palestinom. Napad se dogodio u drugom dijelu predgrađa Chicaga, u kući duž prometne dionice autoceste u blizini zastupstva Chevrolet i restorana s roštiljem. To imanje, oko 65 km jugozapadno od središta Chicaga, bilo je ukrašeno s nekoliko američkih zastava, reklamom za organski med i natpisom koji je molio ljude da se mole za prekid pobačaja.

Mariola Jagodzinski, koja živi dvije kuće dalje, rekla je da nikada nije imala nikakve negativne interakcije s osumnjičenikom. Rekla je da je dala igračke majci Wadee, 6-godišnjakinje, i ostala je bez riječi i uznemirena kada je čula za ubojstvo.

“Bio je razigrano dijete – stvarno pun energije”, rekla je gospođa Jagodzinski. “Djeca su nevina. Ovo stvarno uništava toliko srca.”

Objavio: usn krajina

IMPRESSUM

Kontakt - telefon

REDAKCIJA: +387 37 228-409; FAX: 224-103

MARKETING: +387 37 226-485

RAČUNOVODSTVO:TEL/FAX: +387 37 226-488

Unsko-sanske novine [PRINTANI MEDIJ] sedmične su novine, izlaze petkom

Radimo svakim danom od 08:00 - 15:00, osim dane vikenda i praznika

Tekstove za sjećanje i posljednje pozdrave možete dostaviti do srijede do 12:00

ADRESA: Bihać, 502. viteške brigade bb (Kulturni centar u gradskom parku)


List je registrovan kod Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta F BiH pod brojem 563/96.


PDV broj: 263024120002


Reg. broj: 4263024120002

Račun broj:
3385002200568303 kod UniCredit Zagrebačka banka d.d.
e:mail - WEB

usnkrajina@usnkrajina.com.ba

e:mail - REDAKCIJA

usnovine@bih.net.ba

prava pridržana

© usnkrajina.com.ba | 2024.

web-razvoj i dizajn: Osman D.