U SVJETLU TURSKIH IZBORA: Kako stoje stvari, vanjska politika se ne bi mijenjala

Objavljeno: 15/05/2023. 10:15

U SVJETLU TURSKIH IZBORA: Kako stoje stvari, vanjska politika se ne bi mijenjala

Na najvažnijim izborima u posljednjih nekoliko desetljeća Turska je jučer birala parlamentarne predstavnike i predsjednika. Riječ je o povijesnim izborima kojima bi predsjednik Erodogan mogao biti svrgnut nakon 20 godina, no kako se čini Turska će predsjednika birati u drugom krugu za 14 dana jer ni Erdogan ni opozicioni  kandidat nemaju potrebnu većinu. Građani Turske jučer su birali i novi sastav parlamenta, a najviše glasova dobila je Erdoganova stranka. 

Vedran Obućina, politolog i stručnjak za Tursku, za emisiju Hrvatskog radija, U mreži Prvog, rekao je da ga rezultat izbora nije iznenadio te da je bilo očekivano da će doći do male razlike između dva oporbena kampa.

Odnos vlasti naspram ukrajinskog rata

Turska ima veliku ulogu i u ratu u Ukrajini, posredovanje Turske rezultiralo je dogovorima oko izvoza žita i razmjene ratnih zarobljenika u Ukrajini. 

– Turska politika se neće puno mijenjati i u slučaju pobjede oporbenog kandidata. Bilo to prema Ukrajini, Zapadu ili prema Rusiji. Neke realnije analize kažu da i neka pobjedi opozicijski kandidat, Turska je još s Erdoganom krenula prema nezavisnijoj vanjskoj politici, on je napravio odmak od NATO-a i Europske unije. Njegov protukandidat kaže da će nastojati normalizirati odnose, ali on zapravo nema veliki manevarski prostor zbog ekonomske suradnje Turske i Rusije, rekao je Robert Barić, vanjskopolitički analitičar, s Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu. 

Politika kontinuiteta

Marinko Ogorec, vojni analitičar, ne vjeruje da Rusija vodi hibridni rat prema Turskoj, ali govori kako je najbolje pričekati da se izbori završe kako bi se vidjelo pravo stanje. 

– Još uvijek se ne zna hoće li će Erdogan biti predsjednik ili će doći do smjene. Ako Erdogan ostane predsjednik nastavit će se ista politika, nastavit će kontinuitet svoje politike i odnose prema svim ostalim zemljama, dodao je. 

Obućina je istaknuo da u politici mora postojati kontinuitet i da se ništa ne može riješiti preko noći, a dodao je i da je sadašnja vlada već krenula u rješavanje pitanja izbjeglica. 

– Velikom broju sirijskih izbjeglica ponuđeno je tursko državljanstvo čime oni prestaju biti na teret države i započinju svoj život u Turskoj ili negdje drugdje. Kod oporbene skupine postoji velik nesrazmjer u stavovima, ali čini se da bi oni htjeli napraviti ugovor sa Sirijom kako bi se dobar dio izbjeglica vratio u Siriju, dodao je. 

Objavio: Unsko-sanske novine Krajina


IMPRESSUM

Kontakt - telefon

REDAKCIJA: +387 37 228-409; FAX: 224-103

MARKETING: +387 37 226-485

RAČUNOVODSTVO:TEL/FAX: +387 37 226-488

ADRESA: Bihać, 502. viteške brigade bb (Kulturni centar u gradskom parku)


List je registrovan kod Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta F BiH pod brojem 563/96.


Račun broj:
3385002200568303 kod UniCredit Zagrebačka banka d.d.
e:mail - WEB

usnkrajina@usnkrajina.com.ba

e:mail - REDAKCIJA

usnovine@bih.net.ba

PDV broj: 263024120002


prava pridržana

© usnkrajina.com.ba | 2015. - 2023.

Reg. broj: 4263024120002