14/07/2024

UBRZAVANJE PROCESA KOJI U NAJBOLJIM SLUČAJEVIMA TRAJU NEKOLIKO MESECI, A U ONIM NAJGORIM ČAK NEKOLIKO GODINA: Grad Bihać pristupio USAID-ovom projektu izdavanja e-dozvola

Objavljeno: 20-06-2024 | 12:25

UBRZAVANJE PROCESA KOJI U NAJBOLJIM SLUČAJEVIMA TRAJU NEKOLIKO MESECI, A U ONIM NAJGORIM ČAK NEKOLIKO GODINA: Grad Bihać pristupio USAID-ovom projektu izdavanja e-dozvola

Grad Bihać je pristupio sistemu izdavanja e-dozvola koji je predstavljen u Sarajevu. Ovaj projekat je nastao uz podršku Vlade Sjedinjenih Američkih Država, a realizira se putem USAID-ovog projekta E-uprave. Ovaj inovativni sistem omogućit će brže i efikasnije izdavanje građevinskih dozvola, čime će se smanjiti administrativne prepreke i poboljšati transparentnost cijelog procesa.

USAID je kroz potpisivanje memoranduma ozvaničio početak novih partnerstava sa Gradom Bihaćem i Općinom Žepče kako bi mogli pilotirati sistem koji će poboljšati efikasnost izdavanja dozvola u oblasti građenja jer će se cijeli proces, od podnošenja prijave do odobravanja, odvijati online. Direktorica Misije USAID-a u Bosni i Hercegovini Courtney Chubb, istakla je da će Grad Bihać i Općina Žepče biti novi korisnici ovog programa.

  • USAID je kroz svoj program E-uprave radio već neko vrijeme na izdavanju e-dozvola u oblasti građenja. Smatramo da je to prekretnica u oblasti građenja jer se radi o daleko efikasnijem sistemu gdje će sve, od predaje zahtjeva pa do njegovog odobravanja, teći elektronskim putem. Ovaj sistem štedi vrijeme građana zahvaljujući sistemu e-dozvola i donosi benefite građanima i kompanijama. Vrijeme koje uštedimo sada možemo posvetiti novim projektima, a novi projekti znače ekonomski rast i otvaranje novih radnih mjesta, pojasnila je Chubb.

Dodala je da za uspješan rad u sistemu izdavanja elektronskih dozvola u oblasti građenja, nužno treba imati ažurirane i moderne zakone, te pohvalila Zeničko-dobojski i Unsko-sanski kanton koji su već usvojili zakonske okvire neophodne za izdavanje elektronskih dozvola.

  • Dva su koraka trenutno pred nama, prvi je modernizacija zakonodavstva na državnom nivou i pozivam institucije na državnom nivou da to učine što prije i da digitalni potpis učine dostupnim i povoljnim za građane. Druga stvar na koju želim skrenuti pažnju jeste da Parlament Federacije BiH konačno usvoji novi zakon o prostornom planiranju i korištenju zemljišta jer na taj način ćemo moći početi sa pilotiranjem novih projekata u novim općinama, istakla je Chubb.

Gradonačelnik Bihaća Elvedin Sedić, izrazio je zadovoljstvo zbog učešća u ovom projektu kazavši da je iz perspektive jedne lokalne zajednice koja se svakodnevno bavi izdavanjem različitih dozvola, posebno u oblasti građenja, učešće u ovakvom projektu izuzetno važno.

  • Za nas je to mogućnost da na neki način ubrzamo proces za koji su svi građani svjesni da u najboljim slučajevima traju nekoliko mjeseci, a u onim najgorim čak nekoliko godina. Siguran sam da će kroz projekat e-dozvole ti procesi biti značajno ubrzani, rekao je gradonačelnik Sedić.

Pored gradonačelnika Bihaća Elvedina Sedića, ovom događaju prisustvovao je i ministar građenja, prostornog uređenja i zaštite okoliša Unsko-sanskog kantona Almir Imširović.

F. Vojić

Objavio: usn krajina