UNSKO-SANSKI KANTON: Obilježen Svjetski dan slobode medija

Objavljeno: 03/05/2023. 01:13

UNSKO-SANSKI KANTON: Obilježen Svjetski dan slobode medija

U organizaciji Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta Vlade Unsko-sanskog kantona danas je, u Bihaću organizovan prijem za medijske radnike u sklopu obilježavanja Svjetskog dana slobode medija.

U ime medijskih radnika skupu se obratila dugogodišnja novinarka i urednica Gorica Bukić a u ime organizatora resorni ministar Edvin Alijanović. Premijer USK i predsjedavajući Skupštine Kantona Mustafa Ružnić i Jasmin Musić uputili su čestitke za 3. maj svim medijskim radnicima čiji slobodan i profesionalan rad je bitan faktor u izgradnji demokratskog društva.

– Današnji dan biće u znaku čestitki uz Dan slobode medija. I ja vam čestitam ali uz iskreno poštovanje svakom profesionalcu koji istrajava na putu do istine u vašem poslu koji je više životni poziv. Lično, ja vas doživljam kao društvene radnike i važnu kariku u izgradnji demokratskog društva.

Svako u svojoj nadležnosti, političari, pravosuđe, realni sektor, svi trebaju korektiv koji osiguravaju profesionalni mediji a građani trebaju pravovremenu, istinitu informaciju i često vi ste njihov glas. Zato moja čestitka nisu prazne riječi nego poziv da zajedno, vođeni demokratskim principima, čuvamo, branimo i gradimo našu zemlju koja nas treba da budemo odgovorni i hrabri.

Vaš je posao odgovoran i važan, poštujem trud koji ulažete i čast mi je što vas poznajem i surađujem s vama na ovom putu na kojem idemo ka istom cilju – pravedno društvo koje poštuje slobode i prava građana, kazao je premijer Ružnić.

Obilježavanje Dana slobode medija bit će nastavljeno sutra, na tematskoj konferenciji kada će o slobodi, pravima, obavezama, ali i svemu što ovaj posao sa sobom nosi, govoriti novinari sa područja Unsko-sanskog kantona.

Svjetski dan slobode medija, 3. maja obilježava se s ciljem podizanja svijesti o značaju slobode i nezavisnosti medija.

Cilj obilježavanja tog Dana, koji okuplja medijske profesionalce, koji potom procjenjuju stanje slobode medija i raspravljaju o mogućnostima za rješavanje brojnih izazova, jest podizanje svijesti o važnosti medijskih sloboda i njezinih temeljnih načela. Zaštita slobode izražavanja utvrđena u Općoj deklaraciji o ljudskim pravima prije 75 godina i dalje je ključni prioritet djelovanja EU u području ljudskih prava.

Ove se godine pridružujemo UNESCO-u naglašavajući da je danas više nego ikad prije sloboda izražavanja ključna za sva druga ljudska prava i da uvelike doprinosi oblikovanju budućnosti prava.

Iako je očuvanje slobodnih, neovisnih i pluralističkih medija iznimno važno za otporne i zdrave demokracije, sloboda medija danas je dovedena u pitanje u većem dijelu svijeta.

Novinari, medijski djelatnici i svi oni koji javnosti donose neovisne kvalitetne informacije, razotkrivaju teška kršenja ljudskih prava i zlodjela te pozivaju vlasti da preuzmu odgovornost, sve su češće suočeni s diskreditiranjem, prijetnjama i napadima, među ostalim dezinformacijama.

Objavio: Unsko-sanske novine Krajina


IMPRESSUM

Kontakt - telefon

REDAKCIJA: +387 37 228-409; FAX: 224-103

MARKETING: +387 37 226-485

RAČUNOVODSTVO:TEL/FAX: +387 37 226-488

ADRESA: Bihać, 502. viteške brigade bb (Kulturni centar u gradskom parku)


List je registrovan kod Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta F BiH pod brojem 563/96.


Račun broj:
3385002200568303 kod UniCredit Zagrebačka banka d.d.
e:mail - WEB

usnkrajina@usnkrajina.com.ba

e:mail - REDAKCIJA

usnovine@bih.net.ba

PDV broj: 263024120002


prava pridržana

© usnkrajina.com.ba | 2015. - 2023.

Reg. broj: 4263024120002