VISOKI PREDSTAVNIK CHRISTIAN SCHMIDT: Lekcije se moraju razumijeti – unaprijedit ću Zakon o zabrani negiranja genocida

Objavljeno: 11-07-2023 | 12:40

VISOKI PREDSTAVNIK CHRISTIAN SCHMIDT: Lekcije se moraju razumijeti – unaprijedit ću Zakon o zabrani negiranja genocida

Visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit (Christian Schmidt) obratio se prisutnim na obilježavanju 28. godišnjice genocida u Potočarima.

Pouke se moraju izvući

Šmit je kazao kako se lekcije Srebrenice ne smiju nikad zaboraviti, te je najavio da će, najvjerovatnije, unaprijediti Zakon o zabrani negiranja genocida koji je nametnuo njegov prethodnik Valentin Incko (Inzko).

– Moramo razumjeti i moramo žalovati. Lekcije Srebrenice se nikad ne smiju zaboraviti i imamo slučajeve kada vidimo da se Srebrenica nekako zaboravlja. 

Moramo se vratiti na početak i razumjeti da je moralna dužnost svih nas, međunarodne zajednice, koja na ovom mjestu prije 28 godina nije dala doprinos pravdi, da izvučemo iz svega pouke kako se zločin ne bi nikad ponovio – kazao je Šmit.

Visoki predstavnik je istakao kako je žalosna činjenica da u BiH i dalje postoje oni koji negiraju zločin genocida u Srebrenici.

– Mlađi naraštaji moraju znati kako je došlo do srebreničkog genocida, kako se odvijao i koje su njegove posljedice.

Posebna zahvala direktoru Memorijalnog centra

Šmit se posebno zahvalio direktoru Memorijalnog centra u Srebrenici Emiru Suljagiću na poslu koju radi na čelu ove institucije.

– Vi ste izradili plan za dugoročno sjećanje i komemoraciju. Ja vam na tome zahvaljujem. Istina, pravda, pamćenje i reparacija da se ovako nešto nikad više neće ponoviti su ključni. 

Prije svega, moramo imati edukaciju koja će govoriti o patnjama svih žrtava. Zbog toga Memorijalni centar mora postati ključna institucija u ovoj zemlji, ali i na evropskom kontinentnu, kako bi kroz edukaciju spriječio ponavljanje ovakvih zločina. Svi oni koji u kontekstu zakonodavstva mog prethodnika, koje ću ja, vjerovatno, proširiti, moraju znati da oni koji negiraju i glorifikuju zločine nanose bol, ne samo porodicama nego i cijelom čovječanstvu – naglasio je Šmit.

Šmit se zahvalio i Muniri Subašić na inicijativi da se 11. juli u Evropi obilježava kao dan sjećanja.

– Molim kolege Evropljane da pruže podrške ovoj inciijativi i svima onima koji su se pridružili ovoj inicijativi, tako da naredne godine, kada budemo obilježavali 29. godišnjicu, bude službeno priznat kao Dan sjećanja.

Konkretne mjere

Visoki predstavnik je kazao kako se mora više uraditi i na sankcioniranju negiranja gencoida i osuđenih za ratne zločine te da će se on lično angažovati više na tom planu .

– Prošle sedmice bio sam u Ahmićima, vidjevši sva ova dešavanja u proteklim danima, jasno je da moramo imati efikasnija tužilaštva. Spreman sam vršiti doprinos u okviru alata koji su mi na raspolaganju, kako za osuđene koji su počinili zločine ne bi bilo mjesta u javnom prostoru u BiH. 

Trebamo prošiti zakonske odredbe gdje počinioci ratnih zločina, osuđeni, neće imati pravo da obnašaju javne funkcije. To će biti određeno javnim propisima. Ne možemo počinioce zločina imati kao vukove u janjećoj koži. Njihova moralna dužnost je da od žrtava zatraže da prihvate izvinjenje, jer žtrve su te koje određuju da li će oprostiti, a ne počinioci – kazao je Šmit.

Šmit je istakao da je spreman pomoći žrtvama koje traže naknadu štete zbog pretrpljenih užasa.

Visoki predstavnik je na kraju kazao da je sada vrijeme za Evropsku uniju, EU koja je izgrađena na temeljima mira i povjerenja, prenosi Avaz.

Objavio: usn krajina

IMPRESSUM

Kontakt - telefon

REDAKCIJA: +387 37 228-409; FAX: 224-103

MARKETING: +387 37 226-485

RAČUNOVODSTVO:TEL/FAX: +387 37 226-488

Unsko-sanske novine [PRINTANI MEDIJ] sedmične su novine, izlaze petkom

Radimo svakim danom od 08:00 - 15:00, osim dane vikenda i praznika

Tekstove za sjećanje i posljednje pozdrave možete dostaviti do srijede do 12:00

ADRESA: Bihać, 502. viteške brigade bb (Kulturni centar u gradskom parku)


List je registrovan kod Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta F BiH pod brojem 563/96.


PDV broj: 263024120002


Reg. broj: 4263024120002

Račun broj:
3385002200568303 kod UniCredit Zagrebačka banka d.d.
e:mail - WEB

usnkrajina@usnkrajina.com.ba

e:mail - REDAKCIJA

usnovine@bih.net.ba

prava pridržana

© usnkrajina.com.ba | 2023.

web-razvoj i dizajn: Osman D.