14/07/2024

ŽALBENO VIJEĆE SUDA BIH POTVRDILO PRVOSTEPENU PRESUDU: Za zločine u Bosanskom Novom desetorica osuđena na kazne zatvora od 9 do 18 godina

Objavljeno: 18-06-2024 | 13:58

ŽALBENO VIJEĆE SUDA BIH POTVRDILO PRVOSTEPENU PRESUDU: Za zločine u Bosanskom Novom desetorica osuđena na kazne zatvora od 9 do 18 godina

Žalbeno vijeće Suda Bosne i Hercegovine potvrdilo je prvostepenu presudu u predmetu koji se odnosio na ratne zločine u Bosanskom Novom, čime su desetorica osuđena na ukupno 162 godine zatvora.

Ranko Balaban, Ratko Goranja, Nikola Reljić, Mirko Odžić, Ranko i Dragan Baltić osuđeni su na po 18, Rajko Karlica, Milenko Brčin te Milenko Babić na po 15, dok je Miroslav Kapetanović osuđen na devet godina zatvora za zločine na području Bosanskog Novog.

Pravosnažnom presudom ukupni su osuđeni na 162 godine zatvora.

Kako je Sud BiH saopćio prilikom izricanja prvostepene presude, “vijeće je van svake razumne sumnje zaključilo da su svi optuženi počinili krivična djela i suučesništvo u krivičnom djelu na način kako je opisano u optužnici”.

Na teret im je stavljen progon nesrpskog stanovništva – ubistvima, prisilnim preseljenjem, mučenjem i drugim nečovječnim djelima. Oni su, prema optužnici, kao pripadnici Vojske Republike Srpske, policije i paravojnih formacija, u junu 1992. godine ubili 24 osobe u Alićima i Ekićima.

Ova presuda je konačna i na nju ne postoji mogućnost žalbe, javlja Detektor.

Sud je presudom iz novembra prošle godine utvrdio da su svi optuženi 22. juna 1992, nakon sahrane ubijenog srpskog vojnika, kao naoružana grupa koju je činilo više od 20 vojnika, krenuli u sela Aliće i Ekiće. Tu su, kako je zaključeno, natjerali civilno bošnjačko stanovništvo da izađe iz kuća, pod prijetnjama da će ih ubiti ako to ne urade, pucajući i galameći na njih, poveli ih prema pravoslavnom groblju, gdje su muškarce tukli kundacima, šakama i nogama, dok su žene i djeca to posmatrali.

Objavio: usn krajina