19/07/2024

ZATVARA VRATA HRVATSKOJ? Austrijski ministar ponovio: ‘Schengen u biti ne funkcionira pa nema smisla širiti sistem‘

Objavljeno: 21-11-2022 | 13:12

ZATVARA VRATA HRVATSKOJ? Austrijski ministar ponovio: ‘Schengen u biti ne funkcionira pa nema smisla širiti sistem‘

Prema njegovim riječima, situacija na granici za stanovništvo je nepodnošljiva.

Jutarnji list

Kako prenosi Jutarnji list, austrijski ministar unutrašnjih poslova Gerhard Karner danas se još jednom usprotivio ulasku Hrvatske u Schengen.

On je tokom posjeta austrijsko-mađarskoj granici u Klingenbachu kazao da “Schengen u biti ne funkcionira te stoga nema smisla širiti sistem”, prenose austrijski mediji.

Prema njegovim riječima, situacija na granici za stanovništvo je nepodnošljiva. Naime, prema podacima austrijske policije ove godine u Gradišću je uhićen 74.291 migrant, a većina njih nije registrirana.

Austrijski ministar u petak je šokirao hrvatsku javnost rekavši kako se on protivi ulasku Hrvatske u Schengen i da od njega “kao ministra unutrašnjih poslova odgovornog za sigurnost, ide jasno NE proširenju”, navodi Jutarnji.

Ta izjava uslijedila je samo dva dana nakon što je Europska komisija preporučila proširenje schengenskog područja na Hrvatsku, Bugarsku i Rumunjsku. Ovu izjavu u subotu je pokušao umanjiti ministar unutrašnjih poslova Davor Božinović kazavši kako je pričao s austrijskim kolegom koji mu je rekao da Austrija nikad nije imala ništa protiv Hrvatske i da nema ništa protiv Hrvatske.

Božinović je zaključio da Austrija ne vidi Hrvatsku kao problem te da u srijedu u Zagreb dolazi austrijski kancelar i da je siguran sam da će to pokazati 8. decembra kad će se donositi konačna odluka o pristupanju Hrvatske Schengenu.

Objavio: usn krajina