usnkrajina: 25-09-2025 | 14:16 | Kategorija: BiH
Emela Rizvanović iz Sarajeva ovo ljeto provela je u Hrvatskoj, gdje je radila kao pomoćna kuharica. Svoj svakodnevni tempo podijelila je na TikToku, a video je u kratkom roku skupio više od 185 hiljada pregleda.
“Radila sam 11 do 12 sati dnevno, dvokratno, kao pomoćni radnik u kuhinji”, priča Emela, pokazujući snimke od ranog jutra pa sve do kasne večeri.
Na posao je stizala u sedam. Dan je počinjao s pripremom namirnica, rezanjem povrća i kuhanjem hobotnice i krompira.
“Sve sama pogledam – svaku posudicu što fali – i onda to sve sjeckam, režem, perem i pripremam”, objašnjava Emela.
Tijekom dana stizala je i roba, koju je trebalo odmah razvrstati i složiti. Nakon toga vraćala se salatama, umacima i – pranju posuđa. “Polomim kičmu dok operem sve ovo, ali hajde, sve je to OK”, kaže ona kroz osmijeh.
Prva smjena završavala je oko podne, ali često se produžavala. Nakon kratkog odmora slijedio je povratak u restoran – večernja smjena kretala je u 18 sati.
“Svaki sekund je bitan, nemam kad da snimam”, dodaje Emela. Popodne je pripremala umake, pomagala konobarima, slagala beštek i uskočila gdje god je trebalo.
Dan je obično završavao tek iza 23 sata, nakon pranja suđa i čišćenja kuhinje: od strojeva i sudopera, do lopata za pizze i podova. “Sve što je dan više odmicao, sve sam manje snimala – umor me savladao”, priznaje.
Njen video izazvao je brojne reakcije. Ljudi su se divili njenom radu, ali i kritikovali ovakav tempo.
“Pranje suđa i brisanje podova se dodatno plaća, nadam se da je bilo tako. To nije posao pomoćnog kuhara”, napisao je jedan korisnik. Emela mu je odgovorila: “Nikada nije bilo definirano jesam li pomoćni radnik, konobar ili kuhar – pa sam bila sve.”
Drugi su poručili: “12 sati u kuhinji? Djevojko, čuvaj svoje zdravlje”, “Previše posla za jednu osobu”, “I onda kukaju da mladi odlaze…”.
Bilo je i onih koji su joj uputili samo riječi podrške: “Svaka čast, djevojko”, “Vrijedna i lijepa cura… Skidam kapu”.
Objavio: usn krajina
BiH