19/07/2024

(AMBASADA + HINA) * SOA = Neprijateljsko djelovanje kroz pokušaj instaliranja antisemitizma u Sarajevu i BiH

Objavljeno: 27-10-2023 | 09:11

(AMBASADA + HINA) * SOA = Neprijateljsko djelovanje kroz pokušaj instaliranja antisemitizma u Sarajevu i BiH

FOTO: BH-Pošta izdala je 2015. godine posebnu markicu povodom 450. godišnjice postojanja jevrejske opštine u Sarajevu. Pitanje je imaju li pošte iz susjedne RH-a nešto slično, a da o Pošti sa sjedištem u Mostaru ne govorimo, prije da su objavili markicu s lilkom Mile Budaka

Zar nama, koji smo masovno stradali samo zbog plemenite ideje, na kojoj počiva moderna Evropa i EU, “Zajedno u različitostima”, predavanja o holokasutu, antisemitizmu i mraku nacizma i fašizma, drže baš ovi što upravo danas objavljuju plakate na kojima veličaju ustaški pozdrav “Za dom spremni” i baš takvi, otvoreno poručuju svima kojima se takav pozdrav ne dopada, da ne moraju ni dođi u Vukovar i odati počast žrtvama.

Uuuu, pa to je previše!

Čudna se stvar dogodila danas u Sarajevu. Novinska agencija HINA, državna novinska agencija Hrvatske, objavila je kako je u Sarajevu otkazano obilježavanje godišnjice Kristalne noći, događaja pred početak Drugog svjetskog rata koji se uzima kao početak pogroma Jevreja u Njemačkoj.

Ognjen Krauss, predsjednik Židovske općine Zagreb u izjavi iz 2020.

“Očekujem da prijeđemo s riječi na djela i da Hrvatska konačno sa sebe digne ljagu koju nosi trideset godina izjednačavajući ustaštvo i antifašizam, igrajući se sa poviješću i sa ustaškim znakovljem za koje je krajnje vrijeme da se stavi u ropotarnicu povijesti”, poručio je Kraus.

Ustaška vlast u NDH bavila se “Rješavanjem” židovoskog pitanja na prilično klerofašistički način

Međutim, baš ovih dana, po stadionioma u Hrvatskoj, a i izvan sportskih terena (u priličnom broju) i dalje se veliča ustaštvo i to baš pred očima i ušima predsjednka RH i ministara u Vladi RH. Dakle, ta bolesna ideoligija nije završila u ropotarnici povijesti, naprotiv, dobila je na zaletu, brojnosti i podmlatku.

Kad nešto hoće, a istina uvijek hoće, danas je gradonačelnik Vukovara Ivan Penava objavio plakat koji malo zaostaje s ovim iznad iz 1942. Na tom plakatu se nedvosmisleno daje prednost ustaškoj insigniji i pozdravu “Za dom spremni”. Veli Penava, kome se taj pozdrav ne sviđa, ne mora dođi u Vukovar samo da bi, kako kaže, “mjerio kukurz”. Znači ko ne želi koračati iza takvog pozdrava, ne mora ni biti u Vukovaru.

Sve ono s čime vlasti u Hrvatskoj imaju ogromnih problema, na bljutav i perfidan način, skoro pa otvoreno, žele poturiti pred naš nos u Bosni i Hercegovini i to konkretno uvaliti Bošnjacima. E, pa neće ići. Upravo se udruženi u pothvatu, jer se veza između HINE, Ambasade, a vjerovotano operativno potpomognuta SOA-om, samo tako može protumačiti, da se prilično trude, baš u ovom trenutku, podvaliti svoje krvave historijske gadosti nama. Vele iz Ambasade kako im se stavlja meta na čelo. A namjerno prešućuju njihovo perfidno navigiranje kompletne svjetske javnosti u našu avliju. Neće ići.

Događaj je otkazan iako je malo ko uopće i znao da je zakazan a cijela se stvar proširila nakon što je iz Zagreba javljeno za otkazivanje događaja.

Postoji sumnja u dobre namjere u vezi sa ovim skupom. Portal Istraga ide još dalje pa tvrdi kako “Vlada Republike Hrvatske preko Ambasade RH u Sarajevo podmeće BiH antisemitizam. Najavili događaj povodom obilježavanja Kristalne noći pa ga otkazali “zbog sigurnosnog rizika”. Nijedna institucija BiH nije bila uključena u pripremu događaja čiji je pokrovitelj Ambasada RH u Sarajevu”, objavili su na svom Twitter profilu.

Hina je objavila da je obilježavanje otkazano jer su u jevrejskoj zajednici procijenili kako su u opasnosti zbog “rastućeg antisemitizma, kojem su izloženi nakon eskalacije sukoba na Bliskom istoku”.

Doslovno tako stoji u vijesti HINA-e. U kojoj se dodaje i da je u Sarajevu trebao biti organiziran koncert “kojim bi se podsjetilo na taj tragični događaj i poslala poruka da se takvi zločini koji su bili uvod u Holokaust, odnosno likvidaciju više od šest milijuna Židova, više nikada ne smiju dopustiti.”

Zanimljivo je da se do sada Jevrejska zajednica nije oglasila zvanično povodom događaja u Gazi i Izraelu. Šute. Za razliku od sarajevskih ili federalnih vlasti koji su reagirali do sada hitno i žustro na svaki izraz mržnje prema Jevrejima, iako je bila riječ uglavnom o sitnijim incidentima, poput plakata ili slično.

Treba li napomenuti da gradonačelnica Sarajeva dolazi iz porodice u kojoj itekako ima jevrejske krvi? Očito da treba, koliko god prebrojavanje krvnih zrnaca bilo nepristojno.

Kako god, HINA navodi da su “uz Jevrejsku općinu Sarajeva, odnosno njenu humanitarnu udrugu La Benevolencija, suorganizatori trebali biti Svjetski židovski kongres (WJC) te hrvatsko veleposlanstvo u BiH jer Hrvatska trenutačno predsjedava Međunarodnim savezom za sjećanje na Holokaust (IHRA). Ta je međuvladina organizacija utemeljena kako bi komemorirala žrtve Holokausta izučavajući povijesne činjenice.”

Dodaju i kako je koncert u Sarajevu “u prostoru aškenaske sinagoge planiran prije sadašnje eskalacije nasilja na Bliskom istoku, no sada je otkazan. Predsjednik La Benevolencije Vladimir Andrle potvrdio je kako je razlog otkazivanja sigurnosne naravi jer ne žele dovesti u opasnost malobrojnu židovsku zajednicu u Sarajevu”, te zaključuju: “Ranije tijekom dana on je u intervjuu za televiziju N1 izrijekom upozorio na rastući antisemitizam u Sarajevu, gdje su do sad uglavnom iskazivali solidarnost s Palestincima dok su jasne osude Hamasovog terorizma nad Izraelcima izostale.”

Objavio: usn krajina