19/07/2024

AMBASADOR SAD U BOSNI I HERCEGOVINI: Dodikovo secesionističko djelovanje direktna je prijetnja Daytonskom mirovnom sporazumu – ozračje u državi liči na stanje iz 1990-tih

Objavljeno: 22-06-2024 | 12:17

AMBASADOR SAD U BOSNI I HERCEGOVINI: Dodikovo secesionističko djelovanje direktna je prijetnja Daytonskom mirovnom sporazumu – ozračje u državi liči na stanje iz 1990-tih
Dejtonski sporazum je izložen stalnim napadima uglavnom iz RS i od njenog predsjednika Milorada Dodika

SAD snažno podržavaju suverenitet, teritorijalni integritet i multietnički karakter BiH kao zemlje koja je dio stabilnog, sigurnog i prosperitetnog Zapadnog Balkana, kao i integraciju BiH u evro-atlantske institucije – NATO i EU. To je već više od 30 godina temelj američke politike prema BiH kojeg podržavaju obje ključne stranke u SAD.

Građani BiH žele živjeti u zemlji u kojoj oni i njihova djeca mogu uspjeti i napredovati na evroatlantskom putu. Istakao je ovo američki ambasador Majkl Marfi u svom obraćanju bh. dijaspori iz SAD na Petnaestoj godišnjoj skupštini BHAAAS u BiH. 

SAD sklapaju partnerstva sa posvećenim i često hrabrim pojedincima ovdje u BiH koji su predani da rade na ostvarenju naše zajedničke vizije – mirne, demokratske i prosperitetne BiH u evro-atlantskim institucijama u kojoj svi nivoi vlasti rade u korist građana ove zemlje.

Predstavnici dijaspore, svi vi, ključni ste partneri u ovim nastojanjima. Pojedinačne i ekonomske veze koje gajite i koje održavate također povezuju SAD i BiH na način koji je mnogo značajniji od rezultata koje jedan ambasador, ili čak jedna čitava ambasada, mogu ostvariti djelujući sami.

A zbog naše posvećenosti BiH, nadamo se da ćemo iskoristiti vaš potencijal kako bismo unaprijedili naše zajedničke ciljeve. Zato je prije sedam godina Vlada SAD pokrenula program po imenu Diaspora Invest kako bi privukli i podržali investicije Bosanaca i Hercegovaca koji žive vani. Naša pretpostavka bila je da ukoliko damo podršku investitorima iz dijaspore oni će osigurati dugoročno poslovanje ovdje u BiH. To se pokazalo kao dobitna kombinacija.

Murphy

Naša saradnja sa investitorima iz dijaspore rezultirala je podrškom za 232 startup kompanije i kompanije u razvoju koje su uposlile preko 3.000 ljudi, investirale 38 miliona dolara u BiH i trgovale robom i uslugama u vrijednosti preko 200 miliona dolara samo u 2023. godini, a dvije trećine te trgovine odnosilo se na izvoz. Ustvari, izvoz ovih kompanija iz dijaspore sada čini 1,6 posto cjelokupnog izvoza iz BiH, što je impresivno postignuće imajući u vidu činjenicu da je većina ovih kompanija uspostavljena u proteklih sedam godina.

Jedan od trenutnih prioriteta ovog programa je povezivanje uspješnih predstavnika dijaspore iz raznih grana industrije i stručnih područja sa ljudima i kompanijama ovdje radi razmjene znanja i vještina koje su stečene van BiH. BHAAAS je, naravno, jedan od najboljih primjera koliko je značajna razmjena znanja između dijaspore i BiH.

Dakle, evo prijedloga: bili bismo počastvovani ako bi nam se više članova Akademije pridružilo kao mentori u programu Diaspora Invest.

Moj tim i ja ponosni smo na ovaj rad i uzbuđeni smo zbog mogućnosti da se nastave osiguravati investicije iz dijaspore, kao i razmjena znanja i ekspertize. Međutim, pogriješio bih kada bih samo slavio naše uspjehe u BiH, a da iskreno ne spomenem izazove sa kojima se zemlja suočava.

Nažalost, BiH se kreće u pogrešnom smjeru. Daytonskim mirovnim sporazumom osiguran je mir od novembra 1995, a sporazum je izložen stalnim napadima uglavnom iz Republike Srpske i od njenog predsjednika Milorada Dodika. Mnoge uspješne reforme na državnom nivou koje su uz dosta muke provedene nakon rata propadaju zbog ozbiljnih napada koruptivnih, sebičnih političara kojima je sopstveni interes jedino bitan. Institucijama, poput Oružanih snaga, Granične policije i Visokog sudskog i tužilačkog vijeća stalno se namjerno uskraćuju sredstva neophodna za njihov uspješan rad.

Trenutno se BiH suočava sa možda najgorom političkom klimom od devedesetih godina prošlog stoljeća. Skoro svaki dan slušamo zlobnu, etnonacionalističku retoriku podjela i svjedočimo takvom djelovanju koje dolazi sa svih strana političkog i etničkog spektra i iz svih dijelova zemlje. Kao što sam već naveo, Milorad Dodik posebno je odgovoran za ove probleme. Njegova sve podlija, ksenofobična i zadrta retorika razara tkivo ove zemlje, a njegovo secesionističko djelovanje direktna je prijetnja Daytonskom mirovnom sporazumu. Njegov autoritaran pristup vlasti jasno podsjeća na, kako on kaže, njegovog „bliskog prijatelja“ Vladimira Putina, a građanima RS uskraćuje osnovna prava i slobode.

(avaz,ba)

Objavio: usn krajina