19/07/2024

BENJAMIN NETANYAHU: Mi smo u ratu i mi ćemo pobijediti

Objavljeno: 07-10-2023 | 11:16

BENJAMIN NETANYAHU: Mi smo u ratu i mi ćemo pobijediti

“Mi smo u ratu i mi ćemo pobijediti”, rekao je izraelski premijer Benjamin Netanyahu u poruci Izraelcima.

“Neprijatelj će platiti cijenu kakvu do sada nije platio”, rekao je, napominjući da se odlučio na veliki poziv rezervnog sastava. Izraelski lider je također zamolio građane da poštuju sigurnosna uputstva.

Egipatske vlasti su u saopćenju pozvale na “najveću suzdržanost i izbjegavanje izlaganja civila daljnjim rizicima”.

Egipat poziva na suzdržanost

Egipatsko ministarstvo vanjskih poslova upozorilo je na “strašne opasnosti od trenutne eskalacije između palestinske i izraelske strane” i upozorilo da bi eskalacija nasilja “negativno utjecala na budućnost napora za primirje”.

Egipatski sigurnosni zvaničnici dugo su igrali posredničku ulogu tokom eskalacije između Izraela i militanata u Gazi kako bi smirili tenzije u pojasu Gaze, koji dijeli granicu sa Sinajskim poluostrvom.

Egipatsko ministarstvo vanjskih poslova pozvalo je druge međunarodne aktere koji imaju udjela u mirovnom procesu između izraelske i palestinske strane da odmah intervenišu u nastojanju da zaustave svako dalje nasilje.

“Arapska Republika Egipat pozvala je međunarodne aktere uključene u pružanje podrške naporima za nastavak mirovnog procesa da odmah intervenišu kako bi zaustavili eskalaciju i pozvala Izrael da zaustavi napade i provokativne akcije protiv palestinskog naroda, te da se pridržava pravila međunarodnog humanitarnog prava u pogledu odgovornosti okupacione države.”

Evropski lideri osuđuju napad na Izrael

Objavio: usn krajina