21/07/2024

BIHAĆ BIRAO SPORTISTU GODINE: Nedim Malkoč najuspješniji

Objavljeno: 26-01-2024 | 08:59

BIHAĆ BIRAO SPORTISTU GODINE: Nedim Malkoč najuspješniji

Sportski savez grada Bihaća u srijedu je održao manifestaciju Izbora najuspješnijih sportaša i sportskih ekipa grada Bihaća za 2023 godinu. Manifestacija je održana u Kulturnom centru u Bihaću. Pristutnima su se obratili Zulfikar Handukić, predsjedavajući gradskog vijeća i Saša Smiljanić, predsjednik Saveza, koji su se osvrnuli na proteklu 2023 godinu u kojoj su sportaši Bihaća ostvarivali dobre rezultate za šta su nagrađeni i na ovoj manifestaciji.

U svojim obraćanjima istakli su da će grad Bihać i Sportski savez grada i dalje biti uz svoje sportaše, te da svakodnevno rade na uređenju infrastrukture kako bi našim sportašima obezbijedili što bolje uvjete za rad, što će zasigurno u budućem periodu dati još bolje rezultate sportaša i sportskih kolektiva kako na domaćim tako i na međunarodnim takmičenjima koja ih očekuju u 2024 godini.

Sportski savez nagradio je najuspješnije pojedince, ekipe, državne prvake, ostvarene rezultate, najuspješnije u školskom sportu. Savez je dodijelio i specijalna i posebna priznanja za najuspješnije, a nagrađeni su i najuspješniji u sportu za invalidna lica. Najuspješni sportaš grada Bihaća u 2023. godini je junior Nedim Malkoč, član KBV „Kurto“, za osvojeno 3. mjesto na Evropskom prvenstvu u kickboxingu  KL -79kg.

Najuspješniji kadeti, juniori, seniori, trener, sportski radnik i ekipe i najuspješniji u školskom sportu

Na prijedlog komisije Sportski savez grada Bihaća izabrao je najbolje pojedince. Za najuspješnijeg kadeta izabran je Almin Halilagić (judo) za osvojeno 1.mjesto na Balkanskom prvenstvu mix team. U konkurenciji juniora najuspješniji je Nedim Malkoč (kickboxing) za osvojeno 3.mjesto na Evropskom prvenstvu u kickboxingu KL-79kg, dok je u konkurenciji juniorki najuspješnija Sara Srabović (biciklizam) za osvojeno 1.mjesto, Premijer liga XC biciklizam. Za najuspješnije seniore u protekloj godini proglašeni su Almir Mujagić (kickboxing) za osvojeno Državno prvenstvo u boksu 75 kg i Orhan Rekić (judo) za osvojeno Državno prvenstvu u katama, dok je u konkurenciji seniorki najuspješnija Elma Poprženović (judo) za osvojeno 1.mjesto na Državnom prvenstvu borbe -70kg.

Najuspješniji trener je Amel Kurtagić, trener u KBV „Kurto“. Sportski savez je za najuspješnijeg sportskog radnika u 2023. godini izabrao Fikreta Bečića, predsjednika Judo kluba „Una“ za uspješnu organizaciju Balkanskog prvenstva u judou. Za najuspješnije sportske ekipe izabrani su Brdsko biciklistički klub „Daj krug“ za osvojeno 2.mjesto Premijer lige BiH u brdskom i cestovnom biciklizmu i ispred loptačkih sportova Košarkaški klub „Željo 1971“ – jesenji prvak A1lige FBiH-a. Za najuspješniju žensku ekipu grada Bihaća proglašena je Plesna škola „Virus-DJ“ za osvojeno 2.mjesto na Evropskom prvenstvu  u show dance.

Priznanja Društva pedagoga tjelesnog odgoja dobili su najuspješniji u konkurenciji osnovnih i srednjih škola. Za najuspješnijeg u osnovnim školama izabran je Imran Veladžić,  košarka (OŠ „Harmani 2“). Za najuspješnije u muškoj i ženskoj konkurenciji srednjih škola priznanja su dobili Tarik Jukić , košarka Gimnazija „Bihać“ i Ajna Ogrešević, odbojka Gimnazija „Bihać“. Nagradu „ Profesor Sulejman Ferizović“ dobio je profesor Mladen Šantić.

Priznanja za državne prvake, sportske rezultate , posebna i specijalna priznanja

Sportski savez grada Bihaća nagradio je državne prvake u svojim sportovima. Titule državnih prvaka osvojila su 24 sportaša i to: Sara Talić (karate), Anesa Delić, Emin Hrnjić, Eldin Husak, Hamza Aganović, Dalila Šehić, Orhan Bajbutović, Elmas Mešić, Amel Tutić, Šejla Oraščanin, Ajla Vojić, Hana Goretić, Davud Velić, Šejma Đerahović (kickboxing), Tarik Poprženović, Ella Ćehajić, Alan Huskić, Anes Šomić, Ahmed Frendi, Dženan Kurtalić (judo), Hana Muminović, Mia Murtić (ples), Anes Ćehajić, Hasan Čaušević (biciklizam).

Sportski savez grada nagradio je i 10 takmičara koji su u protekloj godini ostvarili zapažene rezultate u sportskim takmičenjima. Nagrađeni su Ajla Vojić (boks), Jasko Skalić, Tajra Elkasović, (kickboxing), Ismet Hodžić, Amel Tutić (bodybuilding), Emina Ćehajić-Gradinović (atletika), Amina Begić, Anes Šomić (judo), Ivona Murk, Farah Jušić (ples).

Specijalna priznanja dodijeljena su za tri odlična sportaša i to: Hassana Selimovića (KBS „Favorit bh“) junior, za osvojeno 1.mjesto na Evropskom prvenstvu  u kickboxingu LK -81 kg. Hassan je pored kickboxinga uspješan takmičar i u boksu, te je član reprezentacije Bosne i Hercegovina u oba sporta, Dinu  Čustovića (KBC“Bihać“) mlađeg kadeta, za osvojeno 3.mjesto na Evropskom prvenstvu u kickboxingu PF -32kg i Anesa Ćehajića (BBK“Daj krug“) juniora, četverostrukog prvaka Bosne i Hercegovine u disciplinama: XCM Maraton, drum, drum ITT hronometar- dugi niz godina  prvaka u cestovnom i brdskom biciklizmu, osvajača Premijer lige BiH i juniorskog  reprezentativca BiH u drumskom i brdskom biciklizmu.

Sportski savez grada Bihaća posebnim priznanjima nagradio je 12 zaslužnih za ostvarene rezulate, pomoć u razvoju sporta i promociju sporta grada u 2023. godini. Priznanja su dobili Sabina Bišćević, Suzana Durak, Hadis Ramić, Emir Dautović,  Judo klub „Una“, Atletski klub „Bihać“, Majda Hušidić,  te preduzeća koja su dali podršku u razvoju sporta grada Bihaća.

Priznanje Saveza za sport i rekreaciju invalida

Za najuspješnijeg  sportaša invalidnih lica izabran  je Hasan Semanić, član malonogometne sekcije SSRI Bihać. Za najbolju mušku ekipu izabrana je malonogometna sekcija SSRI Bihać, prvak BiH. Za najboljeg trenera proglašen je Fuad Sadiković, trener malonogomtne sekcije SSRI Bihać. Posebno priznanje dodijeljeno je i za Harisa Kujundžića, koji je bio najbolji strijelac Državnog prvenstva u malom nogometu.

Priznanja su dodijeljena i za Azru Dedić, za nastup na Državnom prvenstvu u katama u G-judu i Hani Midžić, asistentu Azre Dedić.

Edin Alagić

Objavio: usn krajina